Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Uitzonderlijke Surinamers…Jupta Lilian Itoewaki

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 30 At 01.12.07

De bedoeling is om elk weekend een Surinamer te belichten. De te belichten Surinamers zijn zij die over het algemeen, hun hart op de juiste plek hebben. Hoe meer de mens zich bewust is van hun eigen kwaliteiten, hoe meer zij deze kwaliteiten inzet. Hoe meer de kwaliteiten voor anderen dienstbaar worden, hoe beter men zich voelt en hoe meer de persoonlijke kwaliteit in kracht groeit.

Whatsapp Image 2020 08 30 At 01.12.09

Vandaag het verhaal van Jupta Lilian Itoewaki. Zij is geboren op 18 February 1988 te Sipaliwini. Ze bezocht de Algemene Middelbare School (AMS) en daarna de Academie voor Hogere Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO), alwaar zij voor een jaar, sociaal cultureel vormingswerk studeerde.

Verder had Jupta het voorrecht om mee te doen aan een reeks van Internationaal erkende cursussen en studies.
Het gaat om cursussen mogelijk gemaakt door verschillende wereld organisaties zoals:

 1. United Nation (UN) en wel de Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) Indigenous Peoples fellowship.
 2. Transformative leadership deed ze in Boston aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT/Harvard).
 3. United Nations Institute for Traning and Research (UNITAR), zij deed enhance peacemaking and conflict Resolution for IP leaders.

Deze duizendpoot is in het dagelijks leven Ontwikkelingswerker, trainer/coach, tolk/vertaler.

Whatsapp Image 2020 08 30 At 01.22.03

Jupta en Ipomadi Pelenapin, zijn de oprichters van stichting Mulokot. De voorzittersrol word vervuld door niemand anders dan Jupta.
Mulokot is opgericht op 13 April 2018, met als doel vanuit het Inheems perspectief, ontwikkeling te brengen in het Wayana gebied . Het Motto is daarom ook “Nothing about us without us”
De stichting doet aan fondsenwerving en krijgt ook donaties om haar doel te kunnen bereiken.
“Wij Willen zelfs bepalen welke ontwikkeling belangrijk is voor ons en wensen te worden betrokken bij het nemen van besluiten welke op ons betrekking hebben”, zegt Jupta

Enkele verworvenheden van de stichting, zijn volgens Jupta:

 • in 2019 heeft de stichting een document met de 3 grote Wayana dorpen ontwikkeld, het zogeheten Vision Document of the Wayana’s. Dit document is voor de komende 10 jaren onze basis.
 • we zijn momenteel in de afronde fase van het Consultation Protocol, in 3 talen te weten Wayana, Nederlands en in het Engels.
 • we zijn November 2019 gestart met een nieuwe landbouw methode door middel van composteren. Jammerlijk daarom dat het door Corona on hold moest worden geplaatst.
 • in de maand september starten wij met onze fishfarming projekt. Waarbij wij Vis gaan kweken, Kwik vrije Vis wel te verstaan.
 • in oktober 2019 zijn we gestart met een prive Wayana school waarbij de dorpelingen Nederlands en Engels kunnen leren
 • wij hebben ook een projekt lopen waarbij er wordt uitgekeken naar mogelijke oplossingen voor sociale ontwrichting binnen de Wayana gemeenschap.
 • een ander belangrijk projekt is het demarceren van ons territorium.
  -vanaf Maart 2020 is intensief informatie verschaft via onze Wayana Radio Podcast over Corona
  -meegewerkt aan het project geïnitieerd voor de landen Brasil, Suriname en Frans Guyana. Dit zijn de landen waar de Wayana’s wonen en het project hield in om humanitaire hulpmiddelen zoals voedsel, mond en neus maskers en sanitizer in te vliegen.

Belangrijk is het bij alle projekten en activiteiten, zoveel mogelijk jongeren en vrouwen te betrekken, hetgeen prima past bij het streven om te zorgen voor werkgelegenheid.

Whatsapp Image 2020 08 30 At 01.22.05

Jupta Itoewaki is de levenspartner van André Verhoogt en tegelijkertijd de moeder van hun zoon Moshel.

Whatsapp Image 2020 08 30 At 01.22.06 1

Jupta brengt in herinnering dat Suriname meer is en groter is dan Paramaribo alleen. Omdat ook het verre binnenland deel uitmaakt van Suriname, dienen we samen en met z’n allen te kijken in welke vorm wie dan ook een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het land.
Itoewaki droomt van een Surinaamse samenleving, met het motto “leaving no one behind”.

Culturu.com

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Israel
zondag 30 augustus 2020 20:09

Ik vind het ook een geweldige droom van Jupta voor Suriname: no one is leaving behind. We moeten samen daarnaar streven. Het projekt dat on hold is gezet, wordt natuurlijk te zijner tijd weer opgepakt. Ik wens haar en iedereen die met haar mee werkt succes toe.

Banjo
zondag 30 augustus 2020 21:10

Ja mang goed dat er mensen zijn die zich inzetten voor een beter Suriname. Projecten hebben we nodig. Ja goed hoor. 👍succes met alles.

Rosa
zondag 30 augustus 2020 21:11

Geweldig vind ik dit,ik wens jullie heel veel succes Suriname Leaving No One Bevind .
Daar gaan wij voor.

Darius Geenzorg
maandag 31 augustus 2020 01:31

Leuk om te lezen. Zo goed als mensen iets proberen te realiseren voor h7n eigen gemeenschap. Ga zo door! En inderdaad, Suriname is niet alleen foto!

Cliffort
dinsdag 1 september 2020 19:40

Prachtig! En zo hoort de echte Sranang grong pikieng zich te profileren. Jullie zijn voorbeelden van Su waarmee ik mijn identiteit aan verleen. Sranang heeft voorbeelden nodig die het land zijn kwijtgeraakte identiteit terug zal geven. Suriname is groter Paramaribo. Heel veel success en blijf alstublieft in beeld. We need you. So lobi Fu mi ati!Advertentie

Nederland

OmroepX en Omroep Zwart wagen poging in publiek bestel

Geplaatst

op

Img 7551

Het startsein is gegeven, Omroep X en Omroep Zwart doen een poging om een plek te bemachtigen in het Nederlandse omroepbestel. Beide omroepen focussen zich op de diversiteit en meer kleur op de Nederlandse televisie. Guilly Koster en Yvette Forster zijn de aanjagers van OmroepX,  Akwasi en zijn team trekken omroep Zwart. Om de vijf jaar mogen groepen proberen om toe te treden tot de NPO, zeker als ze van mening zijn dat zij zich niet kunnen identificeren in het huidige aanbod op de Nederlandse televisie.

Guilly Koster en Yvette Forster zijn gelouterde en ervaren professionals in media land, zij zijn de eerste zwarte mensen die een programma hebben gehad op de Nederlandse televisie bij de publieke omroep. Guilly zegt hierover het volgende , waarom omroepX; “Het huidige aanbod op de Nederlandse televisie lukt het maar niet om de diverse geluiden binnen de samenleving kenbaar te maken. Wij willen televisie maken voor mensen die het als een verrijking ervaren om een samenleving te hebben met meer dan een cultuur. Omroep X maakt zwarte televisie, maar zwart slaat niet op een huidskleur, maar op een maatschappijvisie, net zoals links voor rood staat, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.”

 “Nog steeds zie ik zelden een zwart persoon aan een talkshow die daar zit vanwege zijn kennis. Je mag meepraten als het gaat over discriminatie, over soulmuziek, of over sport. Maar waarom zit daar nooit een zwart persoon als er gesproken wordt over waterproblematiek? Omroep X wil andere mensen aan het woord laten komen. Nu voelen zwarte mensen zich lijdend voorwerp, wij maken ze tot onderwerp”, aldus Koster.

Img Fa4578b7f70f 1

Omroep Zwart

Aanjager van Omroep Zwart is Akwasi met zijn team. De rapper is de afgelopen periode veel in het nieuws geweest en voor velen mensen zeker niet onbekend. Ook deze omroep heeft diversiteit als speerpunt. Een omroep waar iedereen wordt gehoord en gezien. Op de website van Omroep Zwart introduceert de omroep zich; ‘Wij zijn omroep Zwart. Een klapper van een nieuwe omroep. Waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien. Vandaag beginnen we. Wakker? Word lid’

Er zijn 50.000 leden nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een vergunning van de NPO, daarnaast dient er een onderscheidend plan ingediend te worden bij de Commissariaat voor de media. De minister van OCW beslist uiteindelijk welke omroep mag toe treden tot het publieke bestel.  

Dat er draagvlak is voor nieuwe meerstemmige geluiden, beelden en meer kleur in de media/Nederlandse televisie zal middels lidmaatschap kenbaar gemaakt moeten worden door het grote publiek. Men wil geen selectieve eenzijdige  journalistieke berichtgeving meer op de Nederlandse televisie.

Een lidmaatschap bij omroepX is slechts €5,76 per jaar, lid worden van Omroep Zwart is €10, per jaar.

Er wonen meer dan dan 500.000 zwarte mensen in Nederland, het behalen van die 50.000 leden is geen onhaalbare taak, maar wel zeker een uitdaging.

Er zijn nog 15 andere aspirant omroepen die meedingen voor een plekje op de Nederlandse televisie oa; Ongehoord Nederland (wil de Nederlandse cultuur en onze vrijheden beschermen), Omroep Groen heeft duurzaamheid als speerpunt, Omroep Stamppot ontstaan uit festival de Zwarte Cross. Er zijn drie moslimomroepen; M24 , Vereniging Moslim Media en de Islam Omroep (een omroep voor diversiteit), Bersama (een omroep voor de Nederlands-Indonesische gemeenschap).

Img 886e9b668674 1

 

Culturu.com

 

 

Lees verder

Nederland

Akwasi ontvangt Award voor zijn inzet Black Lives Matter

Geplaatst

op

Img Eed22651b4f4 1

Akwasi heeft de Power Award mogen ontvangen dit omdat hij zich ingezet heeft voor de Black Lives Matter movement. De prijs werd uitgereikt door de radiozender FunX  welke dit jaar voor het eerst tijdens de FunX Music Awards 2020 een speciale Power Award heeft. Een prijs die vanaf nu wordt uitgereikt aan iemand die een onderscheidende maatschappelijke bijdrage levert.

Akwasi is opgevallen door zijn strijd tegen racisme in Nederland. Akwasi heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen, desondanks heeft hij zijn strijd tegen racisme doorgevoerd en heeft hij zich staande weten te houden. De overige awards worden door het publiek bepaald, maar deze is een Special Power Award word door FunX als uitzondering gegeven aan iemand die het verdient.

Akwasi was heel erg blij met deze prijs en reageerde verrast : Ik ben heel erg blij met wat ik nu krijg en ben FunX superdankbaar voor de erkenning. Deze award wil ik graag opdragen aan iedereen die wel eens een vuist in de lucht heeft gegooid. Gooi ‘m nog hoger en raak de sterren aan.”

“Ook voor alle mensen die achter, voor en naast mij staan: het gaat niet om mij, maar om iets veel groters. Het gaat om ons allemaal. Dit is voor iedereen die strijdt voor gelijkwaardigheid en die de struggle kent. Onderdrukking mag er gewoon niet zijn. Deze erkenning geeft heel veel kracht, want nu zie ik in dat er ook nog liefde kan zijn naast alle haat die ik krijg.”

 

Fotobron : FunX

Culturu.com

 

Lees verder

Meest gelezen