Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Twintig jaar cel voor moord op vriendin tijdens vakantie in Suriname

Geplaatst

op

door

De 37-jarige Amsterdamse Sharied S. is donderdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op zijn vriendin tijdens een vakantie in Suriname. Voordat het stel naar het land afreisde, sloot de man een levens- en uitvaartverzekering af op naam van zijn vriendin. Daarbij maakte hij zichzelf de begunstigde, zodat hij 300.000 euro uitgekeerd zou krijgen als zij zou overlijden.

In de zomer van 2015 ging de man met zijn 29-jarige vriendin uit Almere op vakantie naar Suriname. Toen zij op een avond een afgelegen plekje aan de Surinamerivier bezochten, belandde de vrouw in het water. S. stapte naar de politie en verklaarde dat zij in het water was gevallen. Drie dagen later werd haar lichaam gevonden.

De rechter gelooft de lezing van S. niet en is ervan overtuigd dat hij zijn vriendin met geweld het water in heeft gewerkt. Hij zorgde er bovendien voor dat ze op een plek terechtkwam waar een sterke stroming stond, waardoor ze het incident niet kon overleven.

Planmatig en berekenend

Volgens de rechter ging S. “planmatig en berekenend” te werk. Hij belde onder meer vanuit Suriname met de verzekering om te vragen of alles klopte “voor het geval het zover is”. Ook toonde S. achteraf weinig verdriet. Op zijn telefoon werden foto’s gevonden waarop hij lachend op het vliegveld stond. Ook woonde hij twee maanden na het overlijden van zijn vriendin al samen met een andere vrouw.

Het was overigens bijna niet tot een veroordeling gekomen. De politie in Suriname deed de dood van de vrouw afhankelijk af als ongeluk en sloot het onderzoek. Nadat haar familie de Nederlandse politie had ingeschakeld, stelde die alsnog een grootschalig onderzoek in. Behalve aan moord is de man ook schuldig bevonden aan onder meer oplichting en valsheid in geschrifte.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Vrouw (35) overleden na ongeluk in Amsterdam

Geplaatst

op

door

Een 35-jarige vrouw uit Amsterdam is na een ernstig ongeluk gisteren op de Eerste Oosterparkstraat aan haar verwondingen overleden. Dat is zojuist door de politie bevestigd.

De vrouw zat op de fiets en werd geschept door een automobilist die vanaf de verkeerde kant de eenrichtingsstraat in reed. De auto is tegen een boom tot stilstand gekomen. De bestuurder van het voertuig ligt nog in het ziekenhuis.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

Lees verder

Nederland

Vader Dascha weg uit politiebureau

Geplaatst

op

door

De vader van Dascha Graafsma heeft het politiebureau waar hij gisteren een groot deel van de dag zat aan het eind van de avond verlaten. Hij zegt weer vertrouwen te hebben in de samenwerking met politie en justitie naar de doodsoorzaak van Dascha.

René Graafsma wilde met zijn actie in het politiebureau in Hilversum een gesprek afdwingen met het Openbaar Ministerie. Volgens hem waren er in nieuw onderzoek naar de dood van de 16-jarige Dascha opnieuw fouten gemaakt. Daarom zei hij geen vertrouwen te hebben in politie en justitie.

Dascha werd in november 2015 aangereden door een trein tussen de stations Hilversum en Hollandsche Rading. Het Openbaar Ministerie constateerde eerder dat er sprake was van zelfmoord, maar de familie gelooft dat niet en verwijt de politie en het OM dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd.

Graafsma doet zelf al langere tijd onderzoek naar de dood van zijn dochter, en heeft daarbij een particulier onderzoeksteam ingeschakeld. Dat zegt dat Graafsma niet alle camerabeelden heeft gezien van rond de plek waar Dascha overleed, terwijl hij daar wel om had verzocht. Maar volgens de politie heeft hij wel alle beelden bekeken. Hij heeft nu afgesproken dat hij die binnenkort nog een keer mag zien.

Het nieuwe onderzoek moet volgens Graafsma vooral uit gaan wijzen of zijn dochter staand of liggend is aangereden. Zowel het particuliere onderzoek als dat van het OM concludeerden dat het letsel bij Dascha hoort bij een aanrijding in staande positie, maar de nabestaanden twijfelen. “Die twijfel willen we wegnemen”, zei een woordvoerster van het OM eerder.

Vorig jaar waren de camerabeelden ook al eens put van discussie tussen René Graafsma, het politie en het OM. Toen zat de vader van Dascha enkele dagen op het politiebureau om de laatste beelden van zijn dochter in handen te krijgen. Dat lukte niet, maar hij mocht ze wel bekijken.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht besloot afgelopen week een tweede forensisch onderzoek in te stellen naar aanleiding van het particuliere onderzoek van Graafsma naar Dascha’s dood. Een nieuw strafrechtelijk onderzoek komt er wat het OM betreft niet.

Lees verder

Meest gelezen

X