Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Twintig jaar cel voor moord op vriendin tijdens vakantie in Suriname

Geplaatst

op

De 37-jarige Amsterdamse Sharied S. is donderdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op zijn vriendin tijdens een vakantie in Suriname. Voordat het stel naar het land afreisde, sloot de man een levens- en uitvaartverzekering af op naam van zijn vriendin. Daarbij maakte hij zichzelf de begunstigde, zodat hij 300.000 euro uitgekeerd zou krijgen als zij zou overlijden.

In de zomer van 2015 ging de man met zijn 29-jarige vriendin uit Almere op vakantie naar Suriname. Toen zij op een avond een afgelegen plekje aan de Surinamerivier bezochten, belandde de vrouw in het water. S. stapte naar de politie en verklaarde dat zij in het water was gevallen. Drie dagen later werd haar lichaam gevonden.

De rechter gelooft de lezing van S. niet en is ervan overtuigd dat hij zijn vriendin met geweld het water in heeft gewerkt. Hij zorgde er bovendien voor dat ze op een plek terechtkwam waar een sterke stroming stond, waardoor ze het incident niet kon overleven.

Planmatig en berekenend

Volgens de rechter ging S. “planmatig en berekenend” te werk. Hij belde onder meer vanuit Suriname met de verzekering om te vragen of alles klopte “voor het geval het zover is”. Ook toonde S. achteraf weinig verdriet. Op zijn telefoon werden foto’s gevonden waarop hij lachend op het vliegveld stond. Ook woonde hij twee maanden na het overlijden van zijn vriendin al samen met een andere vrouw.

Het was overigens bijna niet tot een veroordeling gekomen. De politie in Suriname deed de dood van de vrouw afhankelijk af als ongeluk en sloot het onderzoek. Nadat haar familie de Nederlandse politie had ingeschakeld, stelde die alsnog een grootschalig onderzoek in. Behalve aan moord is de man ook schuldig bevonden aan onder meer oplichting en valsheid in geschrifte.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

Dapper Oranje verliest van Duitsland

Geplaatst

op

Amsterdam– De voorsprong voor Duitsland was op dat moment verdiend te noemen. Oranje had aanvankelijk geen grip op het positiespel van de bezoekers, maar kreeg kort na de openingstreffer toch een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Ryan Babel werd vrij voor het doel gezet door Promes, maar schoot vervolgens op Manuel Neuer. Kort erna moest Babel opnieuw zijn meerdere erkennen in de keeper van Duitsland, ditmaal na een volley op slechts enkele meters van het doel. Net op het moment dat Oranje beter in de wedstrijd leek te komen, sloeg Duitsland aan de overzijde keihard toe. Gnabry trok vanaf de linkerflank naar binnen, waarna hij Virgil van Dijk opzocht en met een werkelijk schitterende uithaal de bovenhoek vond: 0-2. Oranje was het daarna volledig kwijt en had het geluk dat de achterstand voor rust niet nog groter werd: de geheel vrijstaande Thilo Kehrer kopte in de handen van Cillessen, terwijl Sané oog in oog met de Oranje-doelman faalde. 

Koeman voerde in de rust één wissel toe: Babel bleef achter in de kleedkamer ten faveure van Bergwijn. Oranje kon zich vervolgens geen betere start van de tweede helft wensen, want De Ligt tekende al na drie minuten voor de aansluitingstreffer. De verdediger van Ajax werd na een afgeslagen hoekschop perfect bediend door Memphis Depay en kopte vervolgens fraai raak: 1-1. Het doelpunt gaf Oranje een enorme boost. Het team van Koeman tapte na de onderbreking uit een volkomen ander vaatje en overrompelde Duitsland bij vlagen aan de hand van de in de tweede helft uitblinkende Frenkie de Jong. De verdiende gelijkmaker viel in minuut 63: Depay schoot in de drukte raak, nadat de Duitsers de bal niet weg wisten te krijgen.

Löw zag dat zijn ploeg er nauwelijks meer aan te pas kwam en greep twintig minuten voor tijd voor het eerst in met het inbrengen van Ilkay Gündogan voor Leon Goretzka. Nederland bleef de bovenliggende partij, maar moest wel bij de les blijven. Gnabry was De Ligt en Van Dijk zeven minuten voor tijd te snel af, maar schoot uiteindelijk in de handen van Cillessen. Diezelfde Gnabry werd in de absolute slotfase gewisseld voor Reus en hij stelde Schulz in de laatste minuut uiteindelijk in staat de winnende treffer te maken. 

Lees verder

Nederland

Meer tbc-patiënten in Nederland

Geplaatst

op

Het aantal patiënten met tuberculose in Nederland is vorig jaar met 3 procent gestegen tot 806. Volgens gezondheidsinstituut RIVM komt het grootste deel van de tbc-patiënten uit Eritrea, waar tuberculose veel voorkomt.

Meer dan 200 patiënten hadden open tbc, de meest besmettelijke vorm. Een jaar eerder meldde het instituut nog dat het aantal tbc-patiënten voor het eerst sinds de start van de metingen in 1950 was gedaald tot onder de 800.

Mensen kunnen de bacterie lang bij zich dragen zonder er ziek van te worden. Asielzoekers en immigranten uit landen waar tbc veel voorkomt, worden bij binnenkomst in Nederland gescreend op de ziekte. Tuberculose is de dodelijkste infectieziekte ter wereld, maar over het algemeen goed te behandelen met antibiotica. Bij 7 patiënten was het afgelopen jaar sprake van een ernstige vorm van resistentie tegen dit geneesmiddel.

ANP

Lees verder

Meest gelezen