Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Tweede Kamer roept op tot herstel van banden met Suriname

Geplaatst

op

Img Abef68a17862 1

Daar het Surinaamse parlement VHP-leider Chan Santokhi maandag officieel heeft gekozen tot president roept de Tweede Kamer het kabinet op om de banden met Suriname te herstellen. Dit word vermeld op nieuwssite NU.nl

D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, SP en DENK vragen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zo snel mogelijk met vertegenwoordigers van de nieuwe Surinaamse regering om tafel te gaan om samen te onderzoeken hoe de landen samenwerking weer kunnen herstarten.

“De verkiezing van Satokhi tot president is het begin van een nieuw tijdperk voor Suriname”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Maar ook het begin van een nieuwe relatie tussen Nederland en Suriname.” Dat ziet ook CDA’er Martijn van Helvert. “Met de komst van Santokhi gaat de deur weer open.”

Na de inauguratie van Santokhi, die donderdag zal plaatsvinden, komt er een eind aan het tienjarig presidentschap van Desi Bouterse waarin de verstandhoudingen verslechterden. “De afgelopen jaren is de band tussen mensen in Nederland en Suriname in stand gebleven, maar de diplomatieke relatie was gespannen”, ziet PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Onder Bouterse, die onlangs tot twintig jaar cel werd veroordeeld vanwege zijn rol in de Decembermoorden en in Nederland elf jaar cel boven het hoofd hangt wegens drugshandel, raakten de contacten bekoeld.

‘Installeren ambassadeurs is eerste stap’

In 2012 riep Nederland de ambassadeur uit Paramaribo terug in reactie op de aanname van de omstreden Amnestiewet. In 2014 keerde de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger terug, maar in 2017 weigerde de Surinaamse regering de komst van een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. Ook vond Bouterse het niet nodig om een ambassadeur in Den Haag te hebben.

Met het vertrek van Bouterse is volgens Bram van Ojik (GroenLinks) de weg naar herstel vrijgemaakt. “Voor Nederland is Bouterse altijd een sta-in-de-weg geweest, zegt hij. “Nu is het tijd om de banden weer te normaliseren.”

Volgens de Kamerleden begint dat met het opnieuw installeren van ambassadeurs in beide landen. “Daarna kunnen we samen kijken hoe we de banden kunnen verdiepen”, aldus Sjoerdsma. Hij denkt aan hulp in de vorm van medicijnen en medische apparatuur, maar ook het delen van kennis over het versterken van de rechtsstaat.

Ook visumvrij reizen moet mogelijk worden, als het aan de D66’er ligt. “We hebben in Nederland een Surinaams-Nederlandse gemeenschap van 350.000 mensen die regelmatig op vakantie gaan of familie in Suriname bezoeken. Het is in ons wederzijds belang om de contacten tussen onze volkeren warm te houden.”

‘Begrip voor wantrouwen, samenwerking op basis van gelijkwaardigheid’

Sadet Karabulut (SP) benadrukt dat van een herstel alleen sprake kan zijn als dat gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. “Zeker gezien het verleden zullen sommige Surinamers wantrouwig zijn. Nederland moet niet als oud-kolonisator Suriname vertellen wat zij moeten doen.”

CDA’er Van Helvert is iets voorzichtiger. “Het is goed als de banden herstellen, maar het is niet aan ons om het herstel aan Suriname op te leggen. We moeten Suriname en Santokhi ook de tijd en de ruimte gunnen. Ik wil niet dat we als Nederland te drammerig overkomen. Laten we samen een gelijkwaardige relatie opbouwen.”

Ook Sjoerdsma snapt het wantrouwen in de richting van Nederland goed. “Dat heeft te maken met het slavernijverleden, met de rol van Nederland als oud-kolonisator, maar ook vrij recent door de uitspraken die minister Stef Blok heeft gedaan over Suriname.”

‘Kans voor Blok om omstreden Suriname-uitspraken goed te maken’

In 2018 noemde Blok Suriname een failed state waarvan de oorzaak volgens de minister van Buitenlandse Zaken in de “etnische opdeling” van het land lag.

Sjoerdsma vindt daarom ook dat minister Blok nu de eerste stap moet zetten. “Surinamers hebben gelijk: Nederland heeft geen foutenvrij trackrecord.”

Karabulut: “Juist vanwege zijn uitspraken is het de plicht van Blok om toenadering te zoeken. Het zal het herstel van de relatie niet vergemakkelijken, maar dan moet hij maar extra zijn best doen.”

Ook Ploumen denkt dat Blok er wijs aan doet er bij de nieuwe Surinaamse regering op terug te komen. Blok bood eerder zijn excuses aan die door de vorige regering zijn geaccepteerd. “Maar dit soort dingen blijven hangen.” Toch verwacht zij niet dat de uitspraken van Blok een herstel in de weg zullen staan. “Dat is niet in het belang van Nederland en ook niet van Suriname.”

Van Helvert: “We delen historische banden en hebben in Nederland veel mensen met familie en vrienden in Suriname. Die banden zijn hecht. Nu Bouterse weg is, en als Suriname dat wil, moeten we vooruit.”

Bron : NU.nl

10 Reacties
10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronnievandenhout
maandag 13 juli 2020 19:32

Niet dat Nederland de “Verlosser” zal zijn voor Sur, maar het zal wel een economisch steuntje in de rug zijn. Voor de heer Karabulut is zijn opdracht kinderlijk eenvoudig. Eerlijk zijn!

Delano
maandag 13 juli 2020 23:26

Ik zie het als een plus punt Nederland als land te hebben die jou als gelijke behandeld waar beide landen profijt van hebben. Suriname heeft grondstoffen waar Nederland van kan afnemen ipv naar Brazilië te gaan. En ontwikkelings gelden die vrij moet komen. Zodat Suriname zich kan gaan ontwikkelen. Onder Bouterse is veel gestopt wat hersteld moet worden.

Henna
maandag 13 juli 2020 23:37

Geen visum plicht meer afschaffen
Vrij kunnen handelen en reizen .. Suriname en Nederland had er nooit visumplicht mogen zijn. Je moeder woont in Suriname of omgekeerd moeten wij elkaar kunnen bezoeken zonder visum. Diaspora laat van je horen. Deze regering zou het wel mogelijk kunnen maken.

Bianca
dinsdag 14 juli 2020 00:12

Alvast mijn felicitatie aan de surinaamse bevolking. Chan en Brunsie, ik wens jullie het allerbeste voor het wederopbouwen van ons mooi land Su. Dat wij met Nederland/ Europa weer een gezonde samenwerking kunnen beginnen, geeft een gerust gevoel. Alleen moeten wij als gelijkwaardige partners behandeld en gerespecteerd worden. Maar verder zal ik zeggen, SURINAME wij gaan moeilijke, zware maar weer goede tijden tegemoet. Love u Surinam people. Bless

Lunes Armand
dinsdag 14 juli 2020 04:06

Op regerings niveau praat ik niet over hulp van Ned aan Su. Het is een schuld die ned af te lossen heeft. Gedurende de slavernij heeft Ned zich eigendunkelijk rijkdommen van su toe geeigend. Die rijkdommen moeten terug gegeven worden. Indien het toeeigenen 300jr heeft geduurd, dan moet de schuld minimaal 150jrn terug betaald worden. Met de vondst van olie en gas erbij kan het met Su met “the right man on the right place” niet mis gaan. Wij zitten in een dal, hoe snel wij eruit komen ligt aan ons. maar meer aan de leiders die wij (DNA) gekozen… Lees verder »

Lunes Armand
dinsdag 14 juli 2020 04:15

Ned moet weten dat wij op naar de 45jr nu wel weten en beseffen wat wij nodig hebben om ons land naar grotere hoogten te stuwen. Die moederhand die haar kind leidt hebben wij nu niet nodig. wel de rijkdommen dat ons onrechtmatig is afgepakt. Natuurlijk is het een plus punt om in harmonie met een land als Ned op te trekken. Maar dan als respectabele partners ook al is hun economie en inwoners aantal vele malen groter dan van ons. Als onafhankelijke natien siert het niet anders. Hopelijk dat bij herstel van de relatie wij als bevolking niet het… Lees verder »

Lando
dinsdag 14 juli 2020 05:30

Suriname is gevallen onder Bouterse. Is Bouterse niet gelukt een beter Suriname van te maken in tegen deel. Juist slechter. Toch zijn er mensen die hem nog liever president hadden gewild. Het gaat zo slecht. Hoe dom zijn die mensen ? Nu gaan we kijken wat een slimme gestudeerde gaat doen. Ik maak me wel zorgen. Als santoki komt te overlijden is Brunswijk de president van het land. Dan hoop ik dat er een protocol is opgesteld hoe verder. 1 ding laat Nederland niet toe om in je belasting te bemoeien. Kijk naar Turkije de president van Turkije heeft Nederland… Lees verder »

Pinto
dinsdag 14 juli 2020 05:45

Nederland moet nooit meer bemoeien . Wie goederen en bedrijven daar heeft .anders kan niemand wat daar beginnen. In Turkije hebben veel Turkse Nederlanders huizen en bedrijven . De president beschermd ze. Om Turkije op te bouwen. Zo ook Marokko … Suriname had van die landen moeten leren.had de poort geopend zodat Surinaamse Nederlanders komen investeren in Suriname. Leer van Turkije. Leer van Marokko. Bescherm je Surinaamse mensen in Nederland om in Suriname terug te komen zodat ze met hun kennis en ervaring in Suriname te komen investeren

Geert
dinsdag 14 juli 2020 06:22

Goed roep harder. Suriname en Nederland hebben een speciale band die hersteld moet worden. Maar Rutte kan Brunswijk toch niet de handen schudden als hij veroordeeld is. Hoe moeten ze samen werken? Geef me het juiste antwoord om met Nederland te moeten werken.

Bajo
dinsdag 14 juli 2020 07:44

Suriname heeft goede leiders nodig. En als het eerlijk word verdeeld word niet 1 persoon rijk maar Suriname rijk. Goud moet niet naar Brunswijk maar naar het land olie en gas ook naar het land. Wordt wakker Suriname. Niet 1 persoon moet rijk worden… Suriname en Nederland kan helpenAdvertentie

Nederland

Lekkere Surinaamse exotische etenswaren

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 02 At 11.49.51

COCONOTO is een jong innovatief Surinaams catering bedrijf dat zich richt op exotiche etenswaren in een nieuw jasje, koek en ijs zijn onze specialiteiten. U kunt ook bij hun terecht voor catering met een groot en gevarieerd assortiment van Surinaamse hapjes en dranken.

Onze reporter Neysa namens Culturu.com op pad.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

RIVM: 1329 nieuwe besmettingen afgelopen week

Geplaatst

op

Coronavirus Test

Er zijn afgelopen week 1329 mensen positief getest op het coronavirus. Dit is een stijging in vergelijking met vorige week. Door het RIVM werd er vorige week 987 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Er zijn 23 corona patiënten met het coronavirus deze week in het ziekenhuis opgenomen. Een stijging van 4, in vergelijking met vorige week. Negen mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, dit is een stijging van 2.

Nu doen veel meer mensen de corona-testen, afgelopen week waren het er 23.000, meer dan vorige week.

Dat er sprake is van een stijging is ook hieruit af te lezen. Het reproductiegetal is gestegen naar 1.40. Dit wil zeggen dat dat 100 mensen die besmet zijn met het coronavirus, samen 140 andere mensen besmetten. De week daarvoor lag het reproductiegetal nog op 1.29.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen