Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Tienduizenden kippen omgekomen bij grote brand Friesland

Geplaatst

op

door

Twee van de drie kippenstallen bij het agrarisch bedrijf van eigenaar Dries Braaksma in Niawier zijn door een zeer grote brand verloren gegaan. Er zijn 42.000 kippen dood.

Het bedrijf staat aan de Grytmanswei, in totaal zijn er in drie stallen met elk 21.000 kippen. Er zaten net nieuwe kippen in voor een productieronde van veertien maanden. Het betreft scharrelkippenstallen, zonder vrije uitloop. De kippen zaten dus binnen.

Er zijn vier mensen onderzocht op rookinhalatie, maar er was geen aanleiding voor nader onderzoek.

De brandweer schaalde op van grote naar zeer grote brand. Dat betekent dat er vier tankautospuiten en een grootwatertransport zijn ingezet. Er is geen asbest aangetroffen.

Een van de drie stallen leek bespaard te blijven, maar deze stal heeft toch ook ,,behoorlijke” brandschade opgelopen, aldus de brandweer. De kippen in de deze derde stal lijken gered. De brandweer ventileert nu de stal.
De oorzaak van de brand is nog onbekend,

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Verplichte integriteitstoets voor wethouders

Geplaatst

op

door

Regeringspartijen ChristenUnie en CDA willen dat aanstaande wethouders verplicht een integriteitsonderzoek moeten ondergaan. Op die manier moeten incidenten zoals in Den Haag, waar twee wethouders zijn opgestapt omdat ze verdacht worden van corruptie, worden tegengegaan.

Er bestaat al een landelijke integriteitstoets. Daarbij wordt gekeken naar functies in het verleden, nevenfuncties en andere kwetsbaarheden van kandidaat-wethouders. De toets is niet verplicht, al kiezen sommige gemeenten er wel voor. In Den Haag was dat niet het geval.

Als het aan het CDA en de ChristenUnie ligt komt daar verandering in en moeten ook kandidaat-bestuurders van provincies en waterschappen eraan geloven. “We moeten alles doen om te voorkomen dat een situatie zoals bij het gemeentebestuur van Den Haag zich herhaalt”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

Lees verder

Nederland

Handhaving verbod rookruimtes vanaf 1 april

Geplaatst

op

door

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vrijdag laten weten.

De Hoge Raad oordeelde eind september dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot nu toe gold, is ongeldig, luidde het vonnis. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. “Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten,” zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes. Ook Blokhuis sprak vorige maand over een ‘dubbel gevoel’.

Sinds 2008 is er een rookverbod in de horeca van kracht.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X