Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Sylvana Simons: ‘We schrijven geschiedenis’

Geplaatst

op

door

Wetenschappers kunnen beginnen met hun onderzoek om te weten welke rol de gemeente Amsterdam heeft gespeeld in de slavernij geschiedenis. De gemeenteraad heeft het voorstel hiertoe aangenomen.

Eerder hadden zeven raadsleden het college per initiatiefvoorstel gevraagd om excuses aan te bieden, uit te spreken tijdens Keti Koti, op 1 juli aanstaande. De partij van Sylvana Simons, Bij1 was een van de ondersteuners van het initiatiefvoorstel.

Simons zegt hierbij via haar social media account het volgende: ‘Een shoutout omdat we geschiedenis schrijven, volharden, incasseren en winnen: Mourad Taimounti, Simion Blom, Nenita la Rose’. 

‘Jullie bijdragen in de gemeenteraad met betrekking tot ons gezamenlijke initiatiefvoorstel ten behoeve van “Excuses Slavernijverleden” waren hartverscheurend diep, oprecht, gracieus en respectvol naar de voorouders op wiens schouders wij staan en in wiens naam wij strijden”.

Onderzoek

Het onderzoek naar de rol van de gemeente bij de slavenhandel staat onder leiding van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Eerder onderzoek van de Leidse historicus Karwan Fatah-Black bleek vorig jaar dat de gemeente Amsterdam als een van de eigenaren van de Sociëteit van Suriname, een belangrijke spil was in de slavenhandel.

BIJ1

Sylvana Simons wil met BIJ1 meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. BIJ1 legt veel nadruk op de achterstelling van Nederlanders met een migratie-achtergrond en andere minderheden.

Vorige week was Sylvana Simons bij NPO programma OP1 als gast aan tafel, om een nadere toelichting te geven waar haar politieke partij Bij1 voor staat. Zie link vanaf de 46e minuut.

Nederland

Oud minister Pronk erkent foutieve handelingen Nederland tegenover Suriname

Geplaatst

op

door

Culturu.com- Nederland heeft fouten gemaakt rond de onafhankelijkheid van Suriname. Dit erkent oud- minister Jan Pronk voor het eerst. Rond de onafhankelijkheid van Suriname was Pronk minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Pronk zegt specifiek dat voornamelijk de oprichtingen uitrol ban het Surinaamse leger verkeerd zijn aangepakt. Ter gelegenheid vande coup die 40 jaar geleden door onderofficieren is gepleegd.

In het programma Spraakmakers heeft de oud-bewindsman aangegeven dat Nederland misschien weer een rol zou moeten spelenbij de gigantische schulden van Suriname. “Wij blijven ten gevolge van onskoloniale en slavernijverleden, ten gevolge van de manier waarop wijconstructie hebben mogelijk gemaakt, verantwoordelijkheid houden”, zei de oud-minister in Spraakmakers.

Een deel van het interview kunt u hier bekijken.

Lees verder

Nederland

FC Twente vrouwen winnen de topper tegen Ajax met 1-2

Geplaatst

op

door

De topper tegen Ajax is door FC Twente vrouwen gewonnen met 1-2. De wedstrijd moest ingehaald worden omdat deze twee weken geleden was afgekeurd vanwege de storm Ciara. Het bleek de dag te zijn van debutant Anna-Lena Stolze. Zij wist het winnend doelpunt te scoren, waardoor FC Twente de wedstrijd over de streep trok.

De Duitse spits Anna-Lena Stolze nam beide doelpunten voor haar rekening. Het tweede doelpunt was er een om te in te lijsten. Vanaf de middenlijn schoot de spits op het doel. De debutant heeft hiermee haar stempel gedrukt binnen het team van FC Twente. Marjolijn van den Bighelaar scoorde namens Ajax de 1-2.

De Ajax vrouwen hebben door het verlies geen goede zaken gedaan. Koploper PSV heeft nu 7 punten meer dan Ajax, en verstevigt hiermee haar koppositie. Twente staat derde met negen punten achterstand op PSV.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen