dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
5
(1)

Sylvana Simons (Bij1): ‘Bij ons is antiracisme geen bijzaak’

lees ook ...

Opnieuw waagt lijsttrekker Sylvana Simons met Bij1 de sprong van Amsterdam naar Den Haag. ‘We vertellen niet het populairste verhaal.’

De eerste prijs is binnen voor Sylvana Simons (50). Vrijdag ontving de lijsttrekker van Bij1 van de provincie Noord-Holland de Ribbius Peletierpenning. Wie kent hem niet?

Simons verdient de onderscheiding voor vrouwen die zich uitzonderlijk verdienstelijk maken voor vrouwen in de provinciale politiek, omdat ze, aldus de jury, een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen. En ‘zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt.’ Daar is in elk geval geen speld tussen te krijgen.

Hoe het met haar gaat? “Moe, maar gelukkig,” zegt ze. Het leven van politicus is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Vanaf het moment dat zij de arena betrad, is een stortvloed van ongerichte haat haar deel. En waarom? “Het is niet waar je mee bezig wilt zijn als je de politiek in gaat. Ik heb dat uit idealistische overwegingen gedaan en die staan nog steeds fier overeind.”

Of ze afhaakmomenten heeft gehad? Simons: “Integendeel. Ik word regelmatig gesterkt in de overtuiging dat het nodig is om een tegengeluid te laten horen.”

Vier jaar geleden probeerde ze al eens zetels in de Kamer te veroveren. Tevergeefs. Sinds 2018 bivakkeert Simons in de Amsterdamse gemeenteraad. Tenminste: voordat ze haar ene zetel vier maanden geleden overdroeg aan de nummer 2 om opnieuw een poging te doen de Haagse politiek te bestormen.

Waarom gaat het deze keer wel lukken?

“Vier jaar geleden bestonden we net. We hadden geen budget, geen professioneel campagneteam en geen ervaring. Nu hebben we dat allemaal wel. We groeien, qua organisatie en in ledental. Het is moeilijk om als nieuwe partij je plek te veroveren. Je brengt een nieuw geluid, een nieuw perspectief. Mensen vinden het lastig om dat meteen te omarmen.”

BIJ1 heeft volgens de peilingen voor het eerst 1 zetel.

 

Bron: Parool

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandSylvana Simons (Bij1): ‘Bij ons is antiracisme geen bijzaak'