Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Surinamers ontvangen minder AOW dan ‘witte’ buurman

Geplaatst

op

door

De Amsterdamse Surinamers die geen volledige AOW krijgen, verkeren vaak in ‘bittere armoede’, zegt Iwan Leeuwin van AOW Surneds, die pleit voor reparatie van het AOW-gat. “Ze vallen onder de Nederlandse vlag.”

Zelfs wanneer u niet uw hele leven in Nederland heeft gewoond, heeft u recht op een AOW-uitkering. De uitkering is wel lager: 2% minder voor elk jaar waarin u geen AOW heeft opgebouwd, omdat u niet in Nederland heeft gewoond of gewerkt. U kunt de ontbrekende AOW-verzekeringsjaren vrijwillig inkopen bij de  SVB, de Sociale verzekeringsbank.

Veel oudere Surinamers krijgen, door deze regelgeving, minder AOW dan Nederlanders. De gemeenschap eist ­reparatie van deze ‘bittere armoede’. Hoe kan het dat iemand geboren in het toenmalig  Nederlands koninkrijk pas recht heeft op een AOW wanneer hij in Nederland woont. Surinamers en Antillianen die pas later naar Nederland kwamen, missen dus een paar jaar AOW. Het college erkent de ‘onrechtvaardigheid’ en gaat de strijd aan.

Wethouder Rutger Groot Wassink spreekt van een ‘onrechtvaardigheid die hersteld moet worden’. Hij belooft deze problematiek aan te kaarten in zijn overleg met ministers.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Ronny

wie heeft deze wet ooit verzonnen. ze denken dat opa en oma niet meer kunnen gaan stelen als zo weinig geld krijgen. als ze die mensen zo weinig geld geven op hun oude dag dan gaan ze moeten stelen. die witte oma en opa komen net rond met hun ouderdom geld en pensioentje.. dan wat moet die oma en opa zeggen die 17jaar waren naar NL zijn gekomen en de rest van hun leven in NL zijn. als men honger heeft zullen ze wat moeten. kat in nauw maakt rare sprongen. ook opa en oma..Advertentie

Nederland

Dode en gewonden door ongeluk op A73

Geplaatst

op

door

Op de A73 bij de afslag Wijchen is dinsdagochtend en dode gevallen en zijn meerdere mensen gewond geraakt door een ongeluk met meerdere voertuigen, meldt de politie. Onduidelijk is hoe ernstig de gewonden er aan toe zijn.

De snelweg in noordelijke richting tussen Nijmegen-Dukenburg en Wijchen is volgens Rijkswaterstaat tot zeker 16.30 uur afgesloten. Inmiddels zijn er anti-kijkschermen geplaatst om een kijkfile aan de andere kant te voorkomen.

Bij het ongeval zijn twee vrachtwagens en drie personenauto’s betrokken. Een vrachtwagen is gekanteld en ligt overdwars op het wegdek. De weg is bedekt met brokstukken. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat spreekt over een ravage. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is onbekend. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, zijn ter plaatse.

Lees verder

Nederland

Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

Geplaatst

op

door

De 67-jarige vader die jarenlang met zijn zes kinderen in afzondering woonde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft vastzitten.

De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

De man werd donderdag opgepakt op verdenking van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van het pand, Josef B., zit om dezelfde verdenkingen in voorarrest.

Begin vorige week werd het gezin met de inmiddels meerderjarige kinderen ontdekt in een afgesloten ruimte in het pand. Dat gebeurde nadat de oudste zoon van 25 jaar naar het dorp was gegaan en zijn verhaal had gedaan aan de plaatselijke kroegbaas.

Het gezin bestaat uit een vader met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar die in de afgelegen boerderij woonden. Daar hadden ze hun eigen moestuin en leefden ze volledig zelfvoorzienend. De kinderen verzorgden hun vader die een aantal jaren geleden een hersenbloeding had gehad. Hij verblijft momenteel in de gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hoe het met de kinderen gaat, is niet bekend.

Mogelijk woonde het gezin al sinds 2010 in de boerderij, maar dat is onduidelijk omdat het niet in de gemeentelijke basisadministratie staat. De moeder was al overleden voordat het gezin zijn intrek in de Drentse plaats nam.

Lees verder

Meest gelezen

X