Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Surinamers ontvangen minder AOW dan ‘witte’ buurman

Geplaatst

op

door

De Amsterdamse Surinamers die geen volledige AOW krijgen, verkeren vaak in ‘bittere armoede’, zegt Iwan Leeuwin van AOW Surneds, die pleit voor reparatie van het AOW-gat. “Ze vallen onder de Nederlandse vlag.”

Zelfs wanneer u niet uw hele leven in Nederland heeft gewoond, heeft u recht op een AOW-uitkering. De uitkering is wel lager: 2% minder voor elk jaar waarin u geen AOW heeft opgebouwd, omdat u niet in Nederland heeft gewoond of gewerkt. U kunt de ontbrekende AOW-verzekeringsjaren vrijwillig inkopen bij de  SVB, de Sociale verzekeringsbank.

Veel oudere Surinamers krijgen, door deze regelgeving, minder AOW dan Nederlanders. De gemeenschap eist ­reparatie van deze ‘bittere armoede’. Hoe kan het dat iemand geboren in het toenmalig  Nederlands koninkrijk pas recht heeft op een AOW wanneer hij in Nederland woont. Surinamers en Antillianen die pas later naar Nederland kwamen, missen dus een paar jaar AOW. Het college erkent de ‘onrechtvaardigheid’ en gaat de strijd aan.

Wethouder Rutger Groot Wassink spreekt van een ‘onrechtvaardigheid die hersteld moet worden’. Hij belooft deze problematiek aan te kaarten in zijn overleg met ministers.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Ronny

wie heeft deze wet ooit verzonnen. ze denken dat opa en oma niet meer kunnen gaan stelen als zo weinig geld krijgen. als ze die mensen zo weinig geld geven op hun oude dag dan gaan ze moeten stelen. die witte oma en opa komen net rond met hun ouderdom geld en pensioentje.. dan wat moet die oma en opa zeggen die 17jaar waren naar NL zijn gekomen en de rest van hun leven in NL zijn. als men honger heeft zullen ze wat moeten. kat in nauw maakt rare sprongen. ook opa en oma..Advertentie

Nederland

Magneetvissers vinden pistool in Amsterdam

Geplaatst

op

door

Twee magneetvissers van 12 jaar oud hebben woensdagmiddag een pistool uit het water gehaald aan de Amstelkade in Amsterdam. Na de vondst van het wapen belden de vissers direct 112.

Eenmaal ter plaatse zag de agent direct dat het om een echt wapen ging, waarna ook de forensische dienst kwam om onderzoek te doen. Het wapen is meegenomen voor meer onderzoek.

De politie zegt op Facebook blij te zijn met de vissers. „Ze hebben een goede daad verricht.”

Lees verder

Nederland

Boete voor overtreden boerkaverbod wordt 150 euro

Geplaatst

op

door

Mensen die na 1 augustus gezichtsbedekkende kleding dragen, zoals een boerka of een nikab, kunnen een boete van 150 euro krijgen. Dat staat in de vervolgingsrichtlijn van het Openbaar Ministerie (OM).

Het verbod geldt in publieke ruimten zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.

Volgens het OM is het vervangen van de boete door een taakstraf niet mogelijk omdat het om een geldboete van de eerste categorie gaat. Verder wijst het OM erop dat het boetebedrag kan oplopen als er ook andere strafbare feiten worden gepleegd, zoals overtreding van de identificatieplicht. Ook als iemand met een boerka of nikab weigert de openbare ruimte te verlaten, kan de boete hoger uitpakken.

Vorig jaar zei burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tegen RTV Rijnmond dat hij geen prioriteit aan handhaving wil geven omdat weinig moslima’s in de stad gezichtsbedekkende kleding dragen. 

Abouteleb: “Boerka’s vormen maar een marginaal verschijnsel. En dat bepaalt de mate waarin wij handhaven. Dat is proportioneel.” De politie heeft betere dingen te doen dan op vrouwen met boerka’s jagen, zo liet Aboutaleb weten.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X