donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(3)

Surinaamse stichtingen slepen Nederland voor het gerecht

lees ook ...

Nederlandse vrouw gearresteerd na dood van partner

Een Nederlandse vrouw is vanmorgen in Boedapest gearresteerd nadat haar partner dood werd aangetroffen in een appartement, zo meldt de Hongaarse politie. De vrouw wordt verda...

Vijf Surinaamse stichtingen in Nederland maken zich sterk tegen het plan om op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Een kort geding wordt aangespannen door deze organisaties. Advocate Joancy Breeveld is in de hand genomen om dit aan te vechten. Nazaten van de toen tot slaafgemaakten eisen inspraak in deze handeling. De organisatie van Johan Roozer in Suriname vindt 1 juli 2023, een beter datum. Aruba en Curacao ondersteunen hem.

De stichtingen Wi Kon Na Wan, Mart Radio, Eer en Herstel, Afro-Caribische levensbeschouwing en Spiritualiteit en de stichting Keti Koti zijn tegen dit in november uitgelekte plan van kabinet Rutte.

“De Surinaamse gemeenschap is zeer divers en mijn cliënten vinden dat je excuses maar één keer kan maken, en dat moet dus goed en zorgvuldig gebeuren. Nu dreigt opnieuw te gebeuren dat witte mensen aan zwarte mensen opleggen wat er moet gebeuren, zo wordt dat gevoeld. Dat is niet alleen pijnlijk, maar ook schadelijk voor de nazaten van slavernij,” woorden van de raadsvrouw van de stichtingen.

In aanloop naar een herdenkingsjaar, heeft de uitgelekte informatie geleid tot verbazing en frustratie bij verscheidene politici, activisten, organisaties en anderen die meer willen hierin.

Op 1 juli 2023 viert men dat 160 jaar geleden de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat er werkelijk in de praktijk een eind aan kwam. Die datum heeft voor velen van groot symbolisch belang.

Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij heeft aan de pers in Nederland meegedeeld, dat zijn organisatie tegen de datum van 19 december is, en dat 1 juli volgend jaar passender zou zijn. Comités uit Aruba en Curaçao schaarden zich schriftelijk achter hem. Nazaten van tot slaafgemaakten staan niet achter dit plan van het kabinet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandSurinaamse stichtingen slepen Nederland voor het gerecht