Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Surinaamse Nederlanders over AOW-gat: ‘Nederland heeft ons zand in de ogen gestrooid’

Geplaatst

op

Img 7012 2

Ze wonen in Nederland, zijn geboren in het koninkrijk, maar hebben geen volledig AOW-pensioen. Oudere Surinaamse Nederlanders vallen nog altijd tussen de wal en het schip.

Het doet Iwan Leeuwin, voorzitter van het Overkoepelend Orgaan Bestrijding AOW-gat Surinaamse (ex-)rijksgenoten, veel. “De mensen om wie het gaat, gaan dood. Ze hebben recht op hun geld, ze lijden armoede, ze verliezen de hoop.” Hij heeft het over het zogeheten ‘AOW-gat’, waar ongeveer 31.000 oudere Surinaamse Nederlanders mee te maken krijgen.

Gijs Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt uit: ieder­een bouwt volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW) 2 procent pensioen op in een periode van vijftig jaar voorafgaande aan het bereiken van de pensioenleeftijd. Enige voorwaarde: ingezetene van Nederland zijn.

In de wettekst stond tot de jaren negentig dat dit ingezetenencriterium geldt voor ‘inwoners van het Rijk’. Het probleem: bij de pensioen­berekening van Surinaamse Nederlanders die naar Nederland zijn gekomen, tellen niet de jaren tussen de invoering van de AOW in 1956 en de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Afhankelijk van het geboortejaar kan een Surinaamse Nederlander zo tot wel 36 procent aan pensioen mislopen. Maar hoe is dat te rijmen met hun positie voor 1975, toen zij ook inwoners waren van het Koninkrijk der Nederlanden?

Politieke wil

Volgens Vonk heeft de wetstekst altijd gedoeld op ingezetenen van Nederland. Meerdere rechtszaken hierover kwamen tot aan Hoge Raad en de Commissie voor Gelijke Behandeling. “Allemaal stellen ze dat de wetssystematiek klopt, en dat het AOW-gat rechtmatig is.”

Politicoloog Niels Ras, tevens stadsdeelcommissielid in Noord, zegt daarover: “Meerdere bewindspersonen hebben zich al over dit probleem gebogen, maar stuitten steeds op juridische problemen.” Volgens Ras moet er eerst duidelijk­heid komen over de juridische mogelijkheden. “Daarna gaat het om politieke wil om dit onrecht op te lossen.”

Hetzelfde speelde bij Marokkaanse en Turkse gastarbeiders uit de jaren zestig, zegt Mies Westerveld, emeritus hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. “Ook mensen die een groot deel van hun leven in Nederland hebben gewoond en gewerkt.”

Mede daarom is in 2010 een bijstandsregeling – de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) – ingesteld om te voorkomen dat ouderen onder het sociaal minimum raken. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit) heeft vorig najaar hierover met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) overlegd: hij wil dat ouderen die het nodig hebben automatisch de AIO krijgen, zegt zijn woordvoerder.

Rijksgenoten

Er is nog een ander probleem: ontvangers van de AIO mogen niet langer dan dertien weken per jaar buiten Nederland verblijven, terwijl veel Surinaamse Nederlanders met regelmaat teruggaan naar het vaderland. Daarnaast, erkent de wethouder, zijn weinig Surinaamse Nederlanders op de hoogte van hun rechten.

Hoogleraar Vonk ziet kansen om het probleem op te lossen als de staat dat wil, zonder het systeem af te breken. “Het verschil tussen een Surinamer enerzijds en een Marokkaan of Turk anderzijds, is dat Surinamers ex-rijksgenoten zijn. Daarmee is de juridische positie van Surinaamse Nederlanders wezenlijk anders.”

Leeuwin: “We vragen geen bloedgeld, alleen waar de mensen recht op hebben.” Hij denkt ook dat de 400 jaar oude relatie tussen Nederland en Suriname mee moet tellen. “Wij baseren ons op de rechten die we hebben opgebouwd.”

Winston Kout, voorzitter van het 30 junicomité, strijdt al meer dan twintig jaar tegen het AOW-gat. “Ik vind het vreselijk gemeen.” Kout wijst erop dat de Surinaamse Nederlanders AOW-rechten konden inkopen toen ze naar Nederland verhuisden, maar dat velen daar niet van op de hoogte waren. “Ik schrok ervan. Het volk wist niet dat het speelde.”

In april zou de problematiek in de Tweede Kamer behandeld worden, na Kamervragen van CDA en D66. Dat debat is door de coronacrisis echter uitgesteld tot 24 september. Kout blijft optimistisch. “Het kost tijd, maar ik bespeur bij de overheid en de Kamer een wil om het probleem op te lossen.”

Bron: Parool |Tahrim Ramdjan

12 Reacties
12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Purcy Holland
zaterdag 15 augustus 2020 11:29

Nederland heeft haar kolonialistische mentaliteit gebruikt om het aow gat te creeren.Een systeem om de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten toch nog op een andere manier te straffen,alleen maar om het feit dat ze nog niet van plan waren de slavernij af te schaffen.Gods molen maalt langzaam maar zeker.

Wim
zaterdag 15 augustus 2020 12:52

Blank Nederland wil hiermee in Suriname geboren Nederlanders (dus gekleurde Nederlanders) erop wijzen dat zij er niet bij horen, dat zij anders zijn, dat zij een lager soort mensen zijn.
Bij de beter gesitueerde blanke Nederlanders mochten bediendes, boerenknechten etc vroeger niet door de voordeur naar binnen. Maar via de dienstingang aan de achterkant van het huis. Mensen onderdrukken, uitbuiten en kleineren zit bij de blanken in de genen?

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Wim
Abel
zaterdag 15 augustus 2020 14:31

Waarom vanaf 15 jaar moest je al in Nederland zijn. Ik ben 16 jaar in nl geworden …maar ik zal dan ook een gat hebben. Ze moeten iedereen die onder Nederlandse vlag genieten zijn gewoon zoals elke Nederlander behandelen.Wat maakt 16 jaar anders dan 15 jaar.

Rama
zaterdag 15 augustus 2020 16:13

Volgens Vonk heeft de wetstekst altijd gedoeld op ingezetenen van Nederland. Meerdere rechtszaken hierover kwamen tot aan Hoge Raad en de Commissie voor Gelijke Behandeling. “Allemaal stellen ze dat de wetssystematiek klopt, en dat het AOW-gat rechtmatig is.”

Dat is dan helder en duidelijk. De zeurpieten moeten ophouden met hun gejank en zelf een aanvullende premie hebben genomen.

Kraling
zaterdag 15 augustus 2020 17:20

Vergelijk een ingezetene die nooit gewerkt heeft om wat voor redenen dan ook, heeft wel een volle AOW om het zo te zeggen. In vergelijking met een Surinaamse Nederlander die minder AOW opgebouwde jaren heeft, maar daarnaast wel de aanvulling krijgt (AIO). Deze mensen hebben dan hetzelfde inkomen. Beiden genieten ook van dezelfde toeslagen voor huur ,zorgkosten enz. De wet heeft het zo geregeld dat beiden van hetzelfde bestaansminimum leven met de nodige Gemeentelijke belasting kwijtscheldingen enz.. Ze doen niet onder voor iemand die werkt voor het minimumloon. De noodzaak om langer in het buitenland op vakantie te zijn is… Lees verder »

Megapolis
zaterdag 15 augustus 2020 20:32

Met deze AOW wet mensen hebben geen prikkel om te werken. Je komt als buitenlander zelden boven armoedegrens (1100 euro) of je werk of niet…

Silvia
zaterdag 15 augustus 2020 21:11

Pak dat geld in Suriname met 1100 kan je leven in Suriname. In Nederland niet

Tolud G.W.
zondag 16 augustus 2020 00:28

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben rijksgenoten mee gestreden. Dus waarom alleen voor ingezetenen dat recht

Ronnievandenhout
zondag 16 augustus 2020 20:56

Persoonlijk vind ik dat Surinamers voor 1975 honderd procent Nederlanders zijn. Wie kolonialisme aanhoud moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Tevens zijn plichten. “Het verschil tussen een Surinamer enerzijds en een Marokkaan of Turk anderzijds, is dat Surinamers ex-rijksgenoten zijn. Daarmee is de juridische positie van Surinaamse Nederlanders wezenlijk anders.” is zo klaar als een klontje. Dus Nederland! Niet de zaak belazeren en traineren.

Bali
woensdag 19 augustus 2020 16:50

Dit zacht gedruk wij zijn genaaid

Marrie
zaterdag 22 augustus 2020 16:59

Ik was 9 jaar toen ik naar Nederl and kwam (vòòr mijn 15e dus), geboren in Suriname. Werk al zowat mijn hele volwassen leven in Nederland, tot nu toe. En toch heb ik een pensioengat, hoe verklaart men dat?

Sharella
woensdag 26 augustus 2020 11:05

Als je meer dan 3 mnd buiten Nl mag verblijven is dat toch erg lang. En als je regelmatig naar suriname vliegt kost dat veel geld. Ik kan met mijn minimum werkloon geenerns 1x naar Suriname vliegen.Advertentie

Nederland

RIVM meldt meer dan 10.000 coronabesmettingen

Geplaatst

op

Covid Europa Efe

Afgelopen 24 uur zijn er meer dan 10.000 mensen positief getest op het coronavirus. Dit wordt vermeld door het  RIVM. Het aantal corona besmettingen zijn er 726, dit is meer dan gisteren.

Het aantal coronapatiënten is nu in de ziekenhuizen gestegen naar is 2073. Dit wordt vermeld door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Afgelopen 24 uur is het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen ook gestegen. Er zijn 248 coronapatiënten opgenomen. De teller staat nu op een totaal van 1601 corona patiënten op de verpleegafdelingen.

Ook de intensivecareafdelingen kennen een stijging van opname coronapatiënten. De afgelopen 24 uur zijn er 43 coronapatiënten opgenomen.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Nieuw dagrecord, 8182 positieve coronatests gemeld

Geplaatst

op

Covid Europa Efe

Er is nog geen daling te constateren volgens het RIVM (Rijksinstiuut voor Volksgezondheid en Milieu). Er is nog steeds sprake van groei van het aantal corona besmettingen. 

De afgelopen dagen blijft het aantal besmettingen rond de 8000 per dag. Maandag waren het er 8011 positieve tests, dinsdag zijn het er 8182.

Op maandag meldde het instituut 8011 positieve tests, op zondag 8175 en op zaterdag 8131. In totaal zijn er de afgelopen week 55.515 corona besmettingen.

Op de ic’s is er ook een toename van corona patiënten te constateren.  Het aantal opgenomen covid patiënten bedraagt 1859. Dat is een stijging van 121 in vergelijking met de dag er voor.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen