Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Standbeeld van Elieser, dat symbool staat voor de pijn uit het slavernijverleden, beklad met de letters WLM

Geplaatst

op

Img 7e1bcf7cb275 1

Het beeld bij de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel is woensdagavond het beeld van Elieser beklad. Twee mannen zijn gesignaleerd die het standbeeld bekladden omstreeks 19.30 uur met de letters WLM, wat staat voor White Lives Matter. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

‘Walgelijk, woestmakend en laf’, noemt wethouder Axel Boomgaars van Ouder-Amstel de bekladding. De bekladding vond plaats na de jaarlijkse herdenking van Elieser.

Het beeld van Erwin de Vries is een eerbetoon aan Elieser, een zwarte Afrikaanse slaaf en Amsterdammer uit de zeventiende eeuw die op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim begraven ligt. De afgelopen jaren vind er een jaarlijkse herdenking plaats, nadat er in 2002 ontdekt is dat Elieser daar begraven is. Elieser is het middelpunt van een jaarlijkse herdenking door de Surinaamse gemeenschap, ook wel de “Dag van Elieser” genoemd. Elieser staat symbool voor de pijn uit het slavernijverleden. Door de coronacrisis was er dit jaar een kleine groep van mensen aanwezig.

Het beeld is zo snel als mogelijk schoongemaakt door de gemeente Ouderkerk, zo laat wethouder Boomgaars weten. Inmiddels is de bekladding er weer af.

Culturu.com

4 Reacties
4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Papi
donderdag 25 juni 2020 09:47

Hopelijk zal racisme minder worden in nl en de rest van de wereld. Ze wouden slaven hebben. Wel nu de slaven kinderen zijn BOOS

Lorenzo
donderdag 25 juni 2020 11:49

Volgens de heren Derksen en vd Gijp bestaat er in Nederland geen discriminatie, zet eens een andere bril op heren.

Mami
donderdag 25 juni 2020 15:44

Vooral bij de politie. Als je Schiphol al bij en komt pakken ze de zwarten en de witte mogen verder lopen

Tamara
donderdag 25 juni 2020 18:12

De BLM bekladt beelden v witte mannen uit de tijd vd VOC. Witte mannen die hele volksstammen hebben afgemaakt en uitgeroeid om zichzelf en hun land v afkomst te verrijken door plundering, uitbuiting en slavernij, martelingen en volkerenmoorden in de 17 de , 18de, 19de en 20 ste eeuw. 400 jaar lang heeft de ontmenselijking plastsgevonden in Amerika, Oost en West Indie, Afrika. Die beelden van die mensen za JP Coen ( Banda uitroeiing inwoners) Simon Spoor, Mook, Kapitein Westerling (Zd Celebes 40.000 moorden),Koning Leopold v België, die massamoorden op hun geweten hebben worden nu beklad door de BLM. De… Lees verder »Advertentie

Nederland

De Nederlandse Bank onderzoekt eigen rol slavernijverleden

Geplaatst

op

Img B9fa96f5ef3f 1

De Nederlandse Bank (DNB) heeft een onderzoek ingesteld naar eigen betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden. Dit wordt door een toezichthouder van de DNB kenbaar gemaakt. De reactie van de toezichthouder wordt gegeven naar aanleiding van een onderzoek en de gestelde vragen door het tijdschrift Vrij Nederland. Er werd onderzoek gedaan naar de relatie van de Nederlandse banken bij het slavernijverleden.

“We zijn ons bewust van de huidige discussie over het Nederlandse slavernijverleden”, aldus DNB in een verklaring.

Er zal een onafhankelijke organisatie worden gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Het accent van het onderzoek zal zich richtten op de rol van de DNB als instelling in de beginjaren van haar bestaan en de toenmalige presidenten en directieleden.

Na het onderzoek zal de DNB stelling nemen over de mogelijke vervolgstappen.

PRESIDENTEN

Uit onderzoek blijkt dat dat de handelshuizen van twee oud presidenten van De Nederlandsche Bank betrokken waren bij de handel in slavernij.

Ook ING gaat een werkgroep opzetten om het archief toegankelijker te maken. Ook waren verschillende directeuren betrokken bij de compensatieregeling van de Nederlandse overheid, tijdens de afschaffing van de slavernij in 1863. De Nederlandse Staat betaalde destijds 200 tot 300 gulden per tot slaafgemaakte aan plantage-eigenaren en aandeelhouders, om het verlies van hun bezittingen te vergoeden.

Excuses

Vorige maand kwam al een excuses naar buiten door de Bank of England wegens hun betrokkenheid van 27 van haar leden bij het slavernijverleden. Het betroffen 11 gouverneurs en zestien directeuren.

Wat de rol is van DNB bij het slavernijverleden zal nader worden onderzocht door een onafhankelijke partij. Indien duidelijk zal zijn dat DNB betrokken was bij de slavernij, is nog onduidelijk of zij ook zullen overgaan tot excuses.

ING Group heeft nu ook een werkgroep geïnitieerd om hun eigen rol bij het slavernijverleden te onderzoeken. Dit naar aanleiding van de gestelde vragen van Vrij Nederland.

Barings Bank, heeft in de beginjaren ook een rol gespeeld bij de financiering van slavernij. Baring Banks is nu onderdeel van ING.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Speciale SU4SU inzamelingsshow strijd tegen COVID-19 in Suriname

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 07 03 At 11.42.23

Er is een inzamelingsactie op woensdag 8 juli om Suriname te helpen in de strijd tegen COVID-19. Woensdagavond zal er speciaal programma worden uitgezonden op de Nederlandse Televisie, NPO. Het betreft een anderhalf uur durende live show, met verschillende artiesten. Het zal gepresenteerd worden door Humberto Tan en Jörgen Raymann.

De uitzending is voledig gewijd aan het inzamelen van geld om de hulporganisaties in Suriname te ondersteunen met hulpmiddelen die dan ingekocht kunnen worden in de strijd tegen Covid-19.

Momenteel kent Suriname een toename van het aantal personen die besmet zijn met het coronavirus. Er zijn 547 mensen besmet het coronavirus en zijn er 13 sterfgevallen. De opvang en behandeling voor de besmette personen zijn vooralsnog niet toereikend.

SU4SU oftewel Surinamers voor Surinamers is initiatiefnemer en wil bijdragen in het voorzien van de voorzieningen in Suriname om de besmettingen tegen Covid-19 tegen te gaan.

Zowel bedrijfsleven als non profit organisaties wordt gevraagd om een donatie te doen.

Ook non-profit organisaties en particulieren kunnen meedoen door middel van het geven van donaties. Samen kunnen we Covid-19 aan.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen