zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
0
(0)

Spanning stijgt in Den Haag: ICJ bekijkt genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël

lees ook ...

Bigidagoe vermoord

Vanochtend is de 26-jarige rapper Bigidagoe doodgeschoten. De schietpartij vond rond 05.30 uur plaats op een bedrijventerrein in Sloterdijk, Amsterdam bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgevin...

Vandaag zijn opnieuw alle ogen gericht op Den Haag, waar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) zich bezighoudt met de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. Hoewel een definitieve uitspraak nog jaren kan duren, worden vandaag mogelijk voorlopige maatregelen opgelegd. Wat deze maatregelen ook zijn, de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn voor Israël en zijn bondgenoten.

Het hof zou in theorie Israël kunnen verplichten tot een staakt-het-vuren en tot het toestaan van meer VN-steun in Gaza. Ook zou het ICJ kunnen eisen dat Israël alle bewijsmateriaal van mogelijke misstanden veiligstelt voor toekomstig onderzoek. Juridisch gezien is het voor partijen onmogelijk om de uitspraak naast zich neer te leggen, hoewel premier Netanyahu heeft aangegeven dat hij zich er niets van zal aantrekken als het hof beveelt om de strijd te staken. Desondanks benadrukt hoogleraar publiekrecht André Nollkaemper van de Universiteit van Amsterdam dat zelfs als Israël de tussentijdse uitspraak negeert, deze van groot belang is voor andere landen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland, Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandSpanning stijgt in Den Haag: ICJ bekijkt genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël