Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

SLM-vliegramp voor dertigste keer herdacht

Geplaatst

op

door

Het is vandaag 30 jaar geleden dat een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neerstortte in Suriname. Hierbij kwamen 176 inzittenden om het leven. Elf passagiers overleefden de crash. De vliegramp wordt zoals ieder jaar herdacht in Amsterdam-Oost.

Tijdens de bijeenkomst vanavond worden gedichten voorgedragen, zingt een koor en is het twee minuten stil. Daarna volgt een kranslegging. De herdenking vindt plaats bij het monument op het ‘s-Gravesandeplein en wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Kleurrijk.

Ook in Paramaribo wordt de ramp herdacht. Op de begraafplaats waar ook een gedenkmonument voor de slachtoffers staat, zal een plechtigheid worden gehouden met militaire eer en gebed, zo staat in de uitnodiging van de organiserende stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal. Een grote wens van deze stichting is het oprichten van een ‘’Kleurrijk Voetbal Academie’’ in Suriname. De Surinaamse regering zou al een stuk grond van tien hectare hebben toegezegd hiervoor.

Het toestel stortte op 7 juni 1989 neer in de mist in de buurt van luchthaven Zanderij in Paramaribo. Onder de doden waren vijftien spelers, van het Nederlands Kleurrijk Elftal, profvoetballers van Surinaamse afkomst, dat zou meedoen aan een toernooi in Suriname.

ANP

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
CAI

alweer 30 jaar geleden dat zoveel landgenoten door deze ramp het leven hebben verloren. iets wat nog goed op mijn netvlies zit . ik was politie man in Suriname en was erbij. om zoveel lijken te zien gaat niet in je koude kleren zitten. is een trauma.maargoed. het leven gaat verder maar we zullen ze blijven herdenken.Advertentie

Nederland

Oss onthult monument voor fataal stintongeluk

Geplaatst

op

door

In een park in Oss wordt vrijdagmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de vier kinderen die precies een jaar geleden omkwamen door de aanrijding van een trein met een stint. Het monument moet niet alleen troost bieden aan de ouders van de omgekomen kinderen, die tussen de 4 en 8 jaar oud waren, maar ook aan andere ouders die een kind verloren.

Oss heeft bewust gekozen voor een stille locatie in het Elzeneindpark en niet bij het station Oss West, waar het dramatische ongeval gebeurde. Daar is volgens de gemeente te veel omgevingsgeluid.

Het monument van ruim een meter hoog krijgt de naam Vlinderboek. „Het monument vertelt het verhaal over de emoties bij het verlies van een kind. Bij dit proces van jaren heeft de vlinder een belangrijke rol. Deze geeft uiteindelijk weer enige kleur aan het leven”, verklaart de gemeente.

Lees verder

Nederland

Bredase advocaat: Ik wil Nabil B. bijstaan

Geplaatst

op

door

De Bredase advocaat Peter Schouten wil kroongetuige Nabil B. juridisch bijstaan. In BN De Stem zegt hij dat het een principekwestie is.

Woensdag werd Derk Wiersum, de advocaat van B., geliquideerd in Amsterdam. Na de moord zei waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten Simeon Burmeister dat hij denkt dat het heel lastig zal worden een advocaat te vinden voor de kroongetuige. Strafpleiters Peter Plasman en Tjalling van der Goot zeiden donderdag dat als B. geen advocaat krijgt, de uiterste consequentie zou kunnen zijn dat hij niet verder vervolgd kan worden.

Schouten heeft zijn initiatief besproken met zijn vrouw en kinderen. Hij vindt dat hij een daad moet stellen. “Het is niet gratis of pijnloos om in een mooie rechtsstaat te wonen. Het is ervoor zorgen dat gedaan wordt, wat gedaan moet worden”, zegt hij in de krant. De strafpleiter hoopt dat veel advocaten eenzelfde aanbod gaan doen. “Ik zou daar heel trots van worden.” Schouten weet niet of B. op zijn aanbod ingaat. En wie de kroongetuige ook gaat bijstaan, moet hoe dan ook beter worden beveiligd, aldus de advocaat.

Lees verder

Meest gelezen

X