maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Sinterklaas en meldpunt zwarte piet

lees ook ...

Nachtelijke werkzaamheden verstoren treinverkeer rond Schiph...

De komende twee weken zal het treinverkeer rond Schiphol aanzienlijk worden beïnvloed vanwege werkzaamheden die vannacht zijn gestart en tot en met vrijdag 8 maart zullen duren, zo meldt ProRail. Gedu...

Dit weekend is Sinterklaas overal aangekomen in heel Nederland. Kick Out Zwarte Piet let nauwkeurig op met welke soort piet dat gebeurd. De zwarte, grijze en roet zwarte piet zijn allemaal ter sprake gekomen de laatste tijd. Kick Out Zwarte Piet(KOZP) voert al geruime tijd acties om te voorkomen dat zwarte piet nog wordt gehandhaafd, omdat hij in de Nederland van vandaag geen plek meer zou moeten hebben.

Jerry Afriyie voorzitter van KOZP noemt Amsterdam een voorbeeldstad. Het intochtcomité van deze stad is vaker gevraagd om anderen te ondersteunen in hun veranderingsproces. Enkele plekken hebben racism op dit gebied volledig uitgeroeid. Soms is er sprake van een”zwarte piet light” om kritiek te ontlopen, maar met roetvegen, een kroeshaarpruik, gouden oorringen en dikke rode lippen.

Er is daarom een Meldpunt zwarte piet gelanceerd. Hier kan men anoniem melding doen van zwarte piet door een foto met omschrijving te sturen. Gemeenten kunnen op deze manier een bepaalde kleur op racistische elementen krijgen van de organisatie. KOZP weet zo ook waar zij in actie moeten komen.

“We krijgen regelmatig de vraag van ouders naar welke intocht zij wél kunnen met hun kinderen,” zegt Afriyie, voorzitter van de organisatie. De organisatie kan dan ook de informatie gebruiken om een advies te geven.   ‘Feest voor alle kinderen’ heeft KOZP als platform opgezet, om hieraan te voldoen. Ook een toolkit met brieven om te sturen naar een winkel, school of restaurant voor  wie ‘wordt geconfronteerd met racisme’, staat klaar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandSinterklaas en meldpunt zwarte piet