Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Rotterdam checkt vuurwapengevaarlijke mensen

Geplaatst

op

door

Inwoners van Rotterdam die bekendstaan als vuurwapengevaarlijk, mogen vanaf donderdag te allen tijde gefouilleerd worden door de politie. Het gaat om personen die door de officier van justitie zijn aangemerkt als zogeheten ‘veiligheidsrisicosubject’, zo heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam bekendgemaakt. De regeling is uniek in Nederland, aldus een woordvoerder van het OM.

Daarnaast gaat het OM in Rotterdam maximaal 750 euro geven aan tipgevers die bij de politie (vertrouwelijk) meldingen doorgeven over vuurwapens. Deze tipregeling bestaat al landelijk en er wordt ook voor betaald, maar de hoogte van die bedragen zijn geheim, aldus het OM.

Om deze regeling meer bekendheid te geven, beginnen de politie, het OM en de gemeente Rotterdam vanaf 1 oktober een campagne. Bedoeling is om het vuurwapengeweld in de stad in te dammen. Dit jaar zijn er al 72 schietincidenten in de regio Rotterdam geweest.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Brayen

Goedzo als je dit niet doet loopt iedereen straks met een vuurwapen om zichzelf te verdedigen. Eerlijk… iedereen wilt zonder angst de straat op. Zonder dat er in het wild geschoten word. Lijkt op wild westAdvertentie

Nederland

Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

Geplaatst

op

door

De 67-jarige vader die jarenlang met zijn zes kinderen in afzondering woonde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft vastzitten.

De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

De man werd donderdag opgepakt op verdenking van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van het pand, Josef B., zit om dezelfde verdenkingen in voorarrest.

Begin vorige week werd het gezin met de inmiddels meerderjarige kinderen ontdekt in een afgesloten ruimte in het pand. Dat gebeurde nadat de oudste zoon van 25 jaar naar het dorp was gegaan en zijn verhaal had gedaan aan de plaatselijke kroegbaas.

Het gezin bestaat uit een vader met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar die in de afgelegen boerderij woonden. Daar hadden ze hun eigen moestuin en leefden ze volledig zelfvoorzienend. De kinderen verzorgden hun vader die een aantal jaren geleden een hersenbloeding had gehad. Hij verblijft momenteel in de gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hoe het met de kinderen gaat, is niet bekend.

Mogelijk woonde het gezin al sinds 2010 in de boerderij, maar dat is onduidelijk omdat het niet in de gemeentelijke basisadministratie staat. De moeder was al overleden voordat het gezin zijn intrek in de Drentse plaats nam.

Lees verder

Nederland

Eis 1000 euro boete voor burgemeesterslek

Geplaatst

op

door

Tegen gemeenteraadslid Sjef van Creij van de gemeente Den Bosch is een boete van 1000 euro geëist, omdat hij zou hebben gelekt over de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester in 2017.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de naam van de belangrijste kandidaat gelekt naar ex-wethouder Jos van Son en de politieke kleur verteld tegen de gemeentesecretaris. Van Creij bekende alleen het laatste.

Maandagmiddag moet ook Van Son voor de rechtbank in Den Bosch komen. Hij wordt ervan verdacht dat hij de naam lekte tijdens een overleg tussen de Bossche wethouders. Hij verklaarde dat hij de naam had gehoord van Van Creij.

De zaak kwam naar buiten toen het Brabants Dagblad de sollicitatieprocedure gedetailleerd reconstrueerde. Bij het politieonderzoek werden ook telefoongesprekken met een journalist van de krant door de politie afgeluisterd. Toen dat bekend werd, ontstond veel ophef. Justitie vernietigde uiteindelijk die taps. Lekken naar de pers werd niet meer ten laste gelegd.

Lees verder

Meest gelezen

X