Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Roetveegpiet wint terrein in grote Nederlandse steden

Geplaatst

op

door

De nieuwe versie van zwarte piet, de roetveegpiet, zal komende sinterklaasviering in steeds meer grote Nederlandse steden te zien zijn. De volkskrant heeft hier navraag naar gedaan in de dertig grootste gemeenten van Nederland.

In Amsterdam zullen dit jaar voor het eerst geen gewone zwarte pieten meer meelopen met de sinterklaas intocht. Het was in eerste instantie de bedoeling dat nog een kwart van alle pieten de originele zwarte kleur zou hebben maar daar is op terug gekomen. Voor het eerst zullen er alleen maar roetveegpieten meekomen met de sint. In de steden Maastricht en Rotterdam zullen dit jaar ook roetveegpieten meelopen. Al zal in Rotterdam nog 90 procent van de pieten de originele zwarte kleur hebben. Amsterdam is dit jaar dus de eerste die volledig omgaat met de nieuwe stijl piet. In het sinterklaasjournaal, dat elk jaar als eerst pieten laat zien op televisie, zullen pieten met verschillende kleuren te zien zijn.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Wijnaldum over racisme:’Harder optreden, het is nu te laks’

Geplaatst

op

door

Tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal heeft Georginio Wijnaldum een statement tegen racisme gemaakt. Hij is van mening dat er nog steeds niet hard wordt opgetreden racisme. Hij zegt zelf hierover ;” nu vind ik het nog te laks.”

Zo verteld Wijnaldum in een interview tegen omroep Rijnmond. De wedstrijd Nederland – Estland maakte de middenvelder samen met Frenkie de Jong een statement door hun armen naast elkaar duidelijk in beeld te tonen. Dit deden zij naar aanleiding van het racisme-incident rondom Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. 

Wij maken het mee

Wijnaldum neemt zich zelf als voorbeeld. Hij weet hoe het is als mensen grappen maken over zijn huidskleur. ”Heel vaak begrijpen mensen niet wat wij als bruine jongens voelen. Wij maken het mee, het zijn kleine dingen. Als iemand bijvoorbeeld ‘Zwarte Piet’ zegt tegen een bruine jongen. Zulke grapjes zijn niet leuk.”

Lees verder

Nederland

PSV vol vertrouwen naar Vitesse

Geplaatst

op

door

Met twee overwinningen op rij op zak en een vrijwel volledige selectie reist PSV zondag vol vertrouwen naar Arnhem voor het competitieduel met Vitesse. “De laatste weken ziet het er goed uit. We hebben vorige week tegen ADO Den Haag laten zien dat we gegroeid zijn”, vertelde coach Ernest Faber vrijdag op De Herdgang, het trainingscomplex van de Eindhovenaren.

Na een reeks belabberde resultaten versloeg PSV twee weken geleden Willem II met 3-0. Tegen ADO werd het eveneens 3-0, maar had de score gezien de vele kansen hoger moeten uitvallen.

Faber: “Iedereen was voorafgaand aan de wedstrijd tegen ADO sceptisch. We zouden het moeilijk krijgen. We hebben goed gespeeld, nu moeten we nog effectiever worden in het benutten van de kansen. We hebben in ieder geval ook twee keer de ‘nul’ gehouden. Het zou mooi zijn als we dat zondag kunnen bevestigen.”

Op de training ontbrak deze week bij PSV alleen de langdurig geblesseerde aanvaller Donyell Malen.

De titel is uit zicht, zo weet Faber al langer. “De eerste plaats is een utopie. Maar tweede of derde worden, dat ligt aan ons.” PSV versloeg in de eerste helft van de competitie Vitesse met liefst 5-0. Malen maakte toen alle doelpunten.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen