Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Roep om aftreden onderwijsminister

Geplaatst

op

door

WOinActie, een verzameling van onderwijsactiegroepen, heeft maandagmiddag in Leiden geroepen om het aftreden van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. “We hebben het vertrouwen in haar opgezegd, omdat ze niets oplost en alleen maar problemen creëert”, aldus de woordvoerder, hoogleraar Rens Bod.

Van Engelshoven was aanwezig bij de opening van het academisch jaar in de Pieterskerk in Leiden. Op een plein naast de kerk, Het Gerecht, stonden volgens Bod maandagmiddag circa duizend mensen te demonstreren, zowel docenten en professoren als studenten.

WOinActie wil een forse investering in het hoger onderwijs. De algemene universiteiten van ons land willen in ieder geval binnen hun eigen budget geen geld overhevelen van medische en alfa- en gammastudies naar leergangen bèta en techniek. Dat was wel geadviseerd door de speciale commissie-Van Rijn en deels overgenomen door het kabinet, omdat er veel vraag is naar beroepen in laatstgenoemde sectoren.

Algemene universiteiten bieden alle studies aan en willen geen negatieve ingrepen doen in de eigen organisatie omdat ze kwaliteit aan alle studenten willen bieden.

Van Engelshoven verdedigde in haar toespraak de verschuiving van geld naar de bèta- en technische wetenschappen als een noodzakelijke “spoedreparatie”. Ze erkent dat zo’n noodgreep “zelden fraai” is, maar voegde daar aan toe: “Het uitbreiden van de opleidingscapaciteit bij onze bèta-opleidingen kan niet wachten tot een later moment.”

Carel Stolker, de rector magnificus van de Universiteit Leiden, liet zich in een interview maandag in Het Financieele Dagblad al fel uit over de verstoorde verstandshoudingen. “Ik heb het gevoel dat politiek en hoger onderwijs elkaar zijn kwijtgeraakt”, aldus Stolker. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de relatie – nota bene op het hoogtepunt van de economie – zo slecht was als nu.”

In zijn slotwoord bij de opening van het academisch jaar leek Stolker ‘Den Haag’ en de minister de hand te reiken. “Uw tekst geeft veel aanknopingspunten om gezamenlijk goede dingen te doen.”

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Randy

HOE heeft ze haar studie betaald. Egoïstisch ze hebben studie geld gehad en nu willen ze ons lenen. Niet eerlijk.Advertentie

Nederland

Verplichte integriteitstoets voor wethouders

Geplaatst

op

door

Regeringspartijen ChristenUnie en CDA willen dat aanstaande wethouders verplicht een integriteitsonderzoek moeten ondergaan. Op die manier moeten incidenten zoals in Den Haag, waar twee wethouders zijn opgestapt omdat ze verdacht worden van corruptie, worden tegengegaan.

Er bestaat al een landelijke integriteitstoets. Daarbij wordt gekeken naar functies in het verleden, nevenfuncties en andere kwetsbaarheden van kandidaat-wethouders. De toets is niet verplicht, al kiezen sommige gemeenten er wel voor. In Den Haag was dat niet het geval.

Als het aan het CDA en de ChristenUnie ligt komt daar verandering in en moeten ook kandidaat-bestuurders van provincies en waterschappen eraan geloven. “We moeten alles doen om te voorkomen dat een situatie zoals bij het gemeentebestuur van Den Haag zich herhaalt”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

Lees verder

Nederland

Handhaving verbod rookruimtes vanaf 1 april

Geplaatst

op

door

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vrijdag laten weten.

De Hoge Raad oordeelde eind september dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot nu toe gold, is ongeldig, luidde het vonnis. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. “Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten,” zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes. Ook Blokhuis sprak vorige maand over een ‘dubbel gevoel’.

Sinds 2008 is er een rookverbod in de horeca van kracht.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X