Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Roep om aftreden onderwijsminister

Geplaatst

op

door

WOinActie, een verzameling van onderwijsactiegroepen, heeft maandagmiddag in Leiden geroepen om het aftreden van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. “We hebben het vertrouwen in haar opgezegd, omdat ze niets oplost en alleen maar problemen creëert”, aldus de woordvoerder, hoogleraar Rens Bod.

Van Engelshoven was aanwezig bij de opening van het academisch jaar in de Pieterskerk in Leiden. Op een plein naast de kerk, Het Gerecht, stonden volgens Bod maandagmiddag circa duizend mensen te demonstreren, zowel docenten en professoren als studenten.

WOinActie wil een forse investering in het hoger onderwijs. De algemene universiteiten van ons land willen in ieder geval binnen hun eigen budget geen geld overhevelen van medische en alfa- en gammastudies naar leergangen bèta en techniek. Dat was wel geadviseerd door de speciale commissie-Van Rijn en deels overgenomen door het kabinet, omdat er veel vraag is naar beroepen in laatstgenoemde sectoren.

Algemene universiteiten bieden alle studies aan en willen geen negatieve ingrepen doen in de eigen organisatie omdat ze kwaliteit aan alle studenten willen bieden.

Van Engelshoven verdedigde in haar toespraak de verschuiving van geld naar de bèta- en technische wetenschappen als een noodzakelijke “spoedreparatie”. Ze erkent dat zo’n noodgreep “zelden fraai” is, maar voegde daar aan toe: “Het uitbreiden van de opleidingscapaciteit bij onze bèta-opleidingen kan niet wachten tot een later moment.”

Carel Stolker, de rector magnificus van de Universiteit Leiden, liet zich in een interview maandag in Het Financieele Dagblad al fel uit over de verstoorde verstandshoudingen. “Ik heb het gevoel dat politiek en hoger onderwijs elkaar zijn kwijtgeraakt”, aldus Stolker. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de relatie – nota bene op het hoogtepunt van de economie – zo slecht was als nu.”

In zijn slotwoord bij de opening van het academisch jaar leek Stolker ‘Den Haag’ en de minister de hand te reiken. “Uw tekst geeft veel aanknopingspunten om gezamenlijk goede dingen te doen.”

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Randy

HOE heeft ze haar studie betaald. Egoïstisch ze hebben studie geld gehad en nu willen ze ons lenen. Niet eerlijk.Advertentie

Nederland

Topschutter Dessers beschikbaar voor Nigeria

Geplaatst

op

door

Cyriel Dessers is geboren in België, maar het zou zomaar kunnen dat de huidige topscorer van de eredivisie international wordt voor Nigeria. De 24-jarige spits van Heracles Almelo heeft onlangs een gesprek gehad met de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond, Amaju Pinnick. “De interesse is serieus. Cyriel stelt zich graag beschikbaar voor de nationale ploeg van Nigeria”, bevestigde een woordvoerder van Heracles na berichtgeving uit Nigeria.

De spits mag zich met elf doelpunten topscorer van de eredivisie noemen. Na twee tegenvallende jaren bij FC Utrecht heeft Dessers bij de huidige nummer 5 van de Nederlandse competitie zijn vorm hervonden.

Dessers heeft een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder. Hij mag daarom voor beide landen uitkomen. “Ik ben een trotse Nigeriaan”, zegt Dessers op het Twitteraccount van de Nigeriaanse bond. “Ik kan niet wachten tot ik mijn droom kan vervullen door het groen en wit te dragen.” Dessers zou in maart, bij de volgende interlandperiode, kunnen debuteren voor de ‘Super Eagles’.

ANP

Lees verder

Nederland

EK voetbal vrouwen in 2021 bij NOS

Geplaatst

op

door

Het EK voetbal voor vrouwen is in 2021 bij de NOS te zien. De publieke omroep meldde donderdag dat het de rechten voor dat toernooi heeft binnengehaald.

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt van 11 juli tot en met 1 augustus 2021 in Engeland gehouden. Het Nederlands vrouwenelftal is de titelhouder. Momenteel staat Oranje bovenaan in de kwalificatiepoule voor het EK, met 18 punten uit zes wedstrijden.

ANP

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen