Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Rechter verbiedt ov-staking rond Schiphol

Geplaatst

op

door

Er mag dinsdag niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter in een door Schiphol aangespannen kort geding. Schiphol was bang voor de openbare orde als reizigers niet met de trein naar het vliegveld kunnen komen of dat kunnen verlaten.

Er moet die dag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk.

De rechter oordeelde dat reizigers op de luchthaven onmogelijk alleen via de weg naar en van Schiphol kunnen reizen. Door de staking wordt er al meer drukte verwacht op de weg. Bovendien is er een gerede kans dat Schiphol Plaza te druk wordt als er te veel reizigers op de luchthaven zijn die niet weg kunnen.

De NS kan dinsdag een ‘minimale noodpendel’ laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol, volgend op de uitspraak van de rechter.

Hoe de nooddienstregeling rond Schiphol eruit komt te zien, gaat de NS nog uitzoeken. In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden.

ANP

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Minister Bruins: ‘Apotheek mag duur medicijn namaken’

Geplaatst

op

door

Apothekers mogen, als het aan minister Bruno Bruins ligt, dure medicijnen zelf gaan namaken, als de fabrikanten er extreme prijzen voor vragen.

“Wanneer er zonder een goede onderbouwing waanzinbedragen voor worden gevraagd, vind ik dat er ruimte moet zijn om een geneesmiddel zelf te maken”, zei Bruin in WNL Op Zondag. “Wel in een bepaalde setting en voor een bepaalde groep patiënten.”

Producenten kunnen vaak niet uitleggen waarom een medicijn zo extreem duur is. “Voor een flink deel wordt het uit overheidsmiddelen betaald, dus we hebben er ook recht op om het te weten.”

Begin dit jaar was er ophef over een medicijn tegen kanker dat ineens veel duurder werd. Het middel, lutetium octreotaat, was ontwikkeld door het Erasmus MC in Rotterdam. Nadat het werd gekocht door een farmaceut werd het plotseling bijna zes keer zo duur; van 4000 euro per infuus naar 23.000 euro per infuus. Waardoor die prijsstijging kwam was toen ook onduidelijk.

Lees verder

Nederland

78.000 stuks zwerfafval opgeruimd

Geplaatst

op

door

Heel wat vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag zwerfafval opgeruimd. Daarbij zijn zeker 78.000 stuks opgeruimd.

Deelnemers deden mee aan de World Cleanup Day. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.

De 16.000 vrijwilligers die op ruim 1400 plekken afval opruimden, konden een speciale app gebruiken om te registeren om wat voor soort materiaal het ging en van welke merken de verpakkingen het meest op straat belanden. Vorig jaar legden de deelnemers nog 35.000 stuks afval vast met de app. Dat er dit jaar veel meer zwerfafval werd geregistreerd, komt volgens de organisatie doordat de deelnemers de app fanatieker hebben gebruikt.

Welk afval werd opgeruimd, hebben deelnemers bijgehouden in een speciale app. „Zo krijgen we inzicht in wat waar ligt. Welke materialen, merken en soorten belanden in het milieu?”, vertelde Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation ons vorige week. „Als we dat weten, kunnen we met de producenten gaan praten over structurele oplossingen.” Het meest gevonden afval was dit jaar het blikje, gevolgd door snack- en snoepverpakkingen, flesjes, zakjes en sigarettenpeuken, die vorig jaar nog aan kop stonden.

Lees verder

Meest gelezen

X