zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(3)

Racisme in Groenlinks ‘vanwege mijn uiterlijk’

lees ook ...

Debora Fernald heeft veel stof doen opwaaien voor het niet stemmen op haar eigen partij bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2022. Ze stemde op Volt en schaadde daarmee de partij waarvan zij lid was. Haar handeling kostte GroenLinks een zetel en zij werd daardoor uit de Zuid-Hollandse Statenfractie gezet. Dit is voor Sinan Özkaya voorzitter van de partij in Zuid-Holland ‘ontzettend jammer’ en hij sprak van een vertrouwensbreuk.

Klachten van haar over discriminatie en racisme in 2022 waren voor een groot deel wel gegrond verklaard. Dit bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie.

Fernald heeft in een kolom kortgeleden een boekje opengedaan over de behandeling die zij kreeg in Groenlinks. Een bestuurslid verzekerde haar dat zij niet veel zou kunnen bereiken op grond van haar uiterlijk. Hij gaf haar ook advies om haar ‘afro-haar’ minder te tonen, omdat ‘al die andere zwarten die succes hebben’ dat doen. Ondertussen is het bestuurslid geen lid meer van de partij.

Na een onderzoek kwamen er aanbevelingen van de klachtencommissie volgens de woordvoerder van de Kamerfractie. “Het partijbestuur heeft de uitspraak van de klachtencommissie overgenomen en is met de aanbevelingen aan de slag gegaan.” Toch is niet bekendgemaakt wat de aanbevelingen waren. “De samenwerking met Debora binnen de fractie van Zuid-Holland loopt al een tijd stroef, ondanks vele pogingen om daar verbetering in te krijgen, van beide kanten” bracht hij ook naar voren.

Fernald gaf ook te kennen, dat zij werd genegeerd en in de Statenfractie geen begeleiding kreeg. Verder zegt zij tot het laatste moment te hebben getwijfeld over haar keuze en dat fractieleden van haar partij hiervan op de hoogte waren.

Eenmaal uit de fractie gezet wil zij zelfstandig verder gaan onder de naam Groep Doe Stoer.

Nu heeft Fernald spijt en gaf dit in een gesprek met NOS toe. “Ik dacht dat het geen impact zou hebben, ik ben er een beetje beduusd van”. Zij zegt nu ook dat haar eerdere klacht over discriminatie wel voldoende aandacht kreeg in de partij.

Bron foto: Metronieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandRacisme in Groenlinks 'vanwege mijn uiterlijk'