Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Quinsy Gario wil Tweede Kamer in namens Bij1

Geplaatst

op

Img Fbacb455c76e 1

Kunstenaar en activist Quinsy Gario wil voor de politieke partij Bij1 de Tweede Kamer in. Na lijsttrekker Sylvana Simons staat hij bovenaan de concept-kieslijst van de partij.

Dat staat in een uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering van Bij1, die op 31 oktober online wordt gehouden. ‘Er worden plannen bedacht vanuit schaarste terwijl dit kabinet gulle giften doet aan sectoren en bedrijven met goede lobbyisten,’ motiveert Gario zijn kandidatuur. ‘Ik denk dat we daar niet alleen een stokje voor moeten steken maar ook moeten laten zien dat het anders kan.’

Gario werd bekend toen hij in 2011, samen met andere activisten, de beweging Zwarte Piet is Racisme oprichtte en sindsdien protestacties organiseert tijdens Sinterklaasintochten door het hele land. In 2011 werd hij ten onrechte gearresteerd vanwege zijn verzet tegen Zwarte Piet, ook is hij langdurig met de dood bedreigd. Voor zijn activiteiten werd hij in 2016 onderscheiden met de Black Achievement Award. 

Gario krijgt, als het aan het Bij1 bestuur ligt, de tweede plek op de kieslijst, maar daar moeten de leden nog wel mee instemmen. Plek drie is voor voormalig SP’er Rebekka Timmer, ook sekswerker Yvette Luhrs en jongerenwerker Daryll Ricardo Landbrug staan op de concept-kieslijst.

Bij1-oprichter Sylvana Simons probeerde in 2017 ook al gekozen te worden in de Tweede Kamer, onder de partijnaam Artikel 1, maar behaalde met bijna 30.000 stemmen een tegenvallend resultaat. Een jaar later werd ze wel gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad. Simons heeft altijd gezegd dat ze in 2021 een nieuwe poging wil doen om in de Tweede Kamer te komen.

In het concept-verkiezingsprogramma bepleit Bij1 onder meer een coronataks van vijf procent op vermogens groter dan drie miljoen euro, ook moeten zorgverzekeraars het veld ruimen ten gunste van een nationaal zorgfonds, en worden alle OV-bedrijven genationaliseerd zodat de overheid gratis openbaar vervoer kan aanbieden.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 17 maart 2021.

Bron : Parool

4 Reacties
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Laura
zondag 6 september 2020 20:44

Mijn stem zal hij krijgen. Heb altijd partij van de arbeid gestemd .. ik kijk niet naar kleur. Maar zal hem steunen om hem daar te krijgen.. en weet dat hij opkomt voor de mensen PVDA ook maar ik gun hem een stoel

Bianca
maandag 7 september 2020 05:15

Dan kan hij geert Wilders de groeten doen namens alle buitenlanders

Nita
maandag 7 september 2020 08:54

Ik stem D66 maar wil hem ook steunen.

Arti
maandag 7 september 2020 08:56

Over 2 maanden zijn er verkiezingen. Wintertijd dan heb je juist nu de kans te laten horen weer je voor staat. Zoek de media opAdvertentie

Nederland

OmroepX en Omroep Zwart wagen poging in publiek bestel

Geplaatst

op

Img 7551

Het startsein is gegeven, Omroep X en Omroep Zwart doen een poging om een plek te bemachtigen in het Nederlandse omroepbestel. Beide omroepen focussen zich op de diversiteit en meer kleur op de Nederlandse televisie. Guilly Koster en Yvette Forster zijn de aanjagers van OmroepX,  Akwasi en zijn team trekken omroep Zwart. Om de vijf jaar mogen groepen proberen om toe te treden tot de NPO, zeker als ze van mening zijn dat zij zich niet kunnen identificeren in het huidige aanbod op de Nederlandse televisie.

Guilly Koster en Yvette Forster zijn gelouterde en ervaren professionals in media land, zij zijn de eerste zwarte mensen die een programma hebben gehad op de Nederlandse televisie bij de publieke omroep. Guilly zegt hierover het volgende , waarom omroepX; “Het huidige aanbod op de Nederlandse televisie lukt het maar niet om de diverse geluiden binnen de samenleving kenbaar te maken. Wij willen televisie maken voor mensen die het als een verrijking ervaren om een samenleving te hebben met meer dan een cultuur. Omroep X maakt zwarte televisie, maar zwart slaat niet op een huidskleur, maar op een maatschappijvisie, net zoals links voor rood staat, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.”

 “Nog steeds zie ik zelden een zwart persoon aan een talkshow die daar zit vanwege zijn kennis. Je mag meepraten als het gaat over discriminatie, over soulmuziek, of over sport. Maar waarom zit daar nooit een zwart persoon als er gesproken wordt over waterproblematiek? Omroep X wil andere mensen aan het woord laten komen. Nu voelen zwarte mensen zich lijdend voorwerp, wij maken ze tot onderwerp”, aldus Koster.

Img Fa4578b7f70f 1

Omroep Zwart

Aanjager van Omroep Zwart is Akwasi met zijn team. De rapper is de afgelopen periode veel in het nieuws geweest en voor velen mensen zeker niet onbekend. Ook deze omroep heeft diversiteit als speerpunt. Een omroep waar iedereen wordt gehoord en gezien. Op de website van Omroep Zwart introduceert de omroep zich; ‘Wij zijn omroep Zwart. Een klapper van een nieuwe omroep. Waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien. Vandaag beginnen we. Wakker? Word lid’

Er zijn 50.000 leden nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een vergunning van de NPO, daarnaast dient er een onderscheidend plan ingediend te worden bij de Commissariaat voor de media. De minister van OCW beslist uiteindelijk welke omroep mag toe treden tot het publieke bestel.  

Dat er draagvlak is voor nieuwe meerstemmige geluiden, beelden en meer kleur in de media/Nederlandse televisie zal middels lidmaatschap kenbaar gemaakt moeten worden door het grote publiek. Men wil geen selectieve eenzijdige  journalistieke berichtgeving meer op de Nederlandse televisie.

Een lidmaatschap bij omroepX is slechts €5,76 per jaar, lid worden van Omroep Zwart is €10, per jaar.

Er wonen meer dan dan 500.000 zwarte mensen in Nederland, het behalen van die 50.000 leden is geen onhaalbare taak, maar wel zeker een uitdaging.

Er zijn nog 15 andere aspirant omroepen die meedingen voor een plekje op de Nederlandse televisie oa; Ongehoord Nederland (wil de Nederlandse cultuur en onze vrijheden beschermen), Omroep Groen heeft duurzaamheid als speerpunt, Omroep Stamppot ontstaan uit festival de Zwarte Cross. Er zijn drie moslimomroepen; M24 , Vereniging Moslim Media en de Islam Omroep (een omroep voor diversiteit), Bersama (een omroep voor de Nederlands-Indonesische gemeenschap).

Img 886e9b668674 1

 

Culturu.com

 

 

Lees verder

Nederland

Akwasi ontvangt Award voor zijn inzet Black Lives Matter

Geplaatst

op

Img Eed22651b4f4 1

Akwasi heeft de Power Award mogen ontvangen dit omdat hij zich ingezet heeft voor de Black Lives Matter movement. De prijs werd uitgereikt door de radiozender FunX  welke dit jaar voor het eerst tijdens de FunX Music Awards 2020 een speciale Power Award heeft. Een prijs die vanaf nu wordt uitgereikt aan iemand die een onderscheidende maatschappelijke bijdrage levert.

Akwasi is opgevallen door zijn strijd tegen racisme in Nederland. Akwasi heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen, desondanks heeft hij zijn strijd tegen racisme doorgevoerd en heeft hij zich staande weten te houden. De overige awards worden door het publiek bepaald, maar deze is een Special Power Award word door FunX als uitzondering gegeven aan iemand die het verdient.

Akwasi was heel erg blij met deze prijs en reageerde verrast : Ik ben heel erg blij met wat ik nu krijg en ben FunX superdankbaar voor de erkenning. Deze award wil ik graag opdragen aan iedereen die wel eens een vuist in de lucht heeft gegooid. Gooi ‘m nog hoger en raak de sterren aan.”

“Ook voor alle mensen die achter, voor en naast mij staan: het gaat niet om mij, maar om iets veel groters. Het gaat om ons allemaal. Dit is voor iedereen die strijdt voor gelijkwaardigheid en die de struggle kent. Onderdrukking mag er gewoon niet zijn. Deze erkenning geeft heel veel kracht, want nu zie ik in dat er ook nog liefde kan zijn naast alle haat die ik krijg.”

 

Fotobron : FunX

Culturu.com

 

Lees verder

Meest gelezen