Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Politietop wist al langer van racistische appjes agenten, maar greep niet in

Geplaatst

op

Img 6a4844a225af 1

Het bestaan van een racistische appgroep van een politieteam in Rotterdam, zorgde afgelopen zomer voor veel beroering. Nu blijkt dat de leiding van de politie Rotterdam al veel langer van het bestaan van de appgroep wist dan ze eerder hebben toegegeven. De Rotterdamse politie had ook meer kunnen doen om de betrokken agenten op te sporen.

Dat blijkt uit een reconstructie door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Daaruit blijkt ook dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn gemeenteraad onjuist heeft geïnformeerd.

Apps aan politiechef voorgelezen

Deze zomer onthulde NRC Handelsblad het bestaan van een Whatsappgroep waarin vijf jeugdagenten racistische berichten hebben gedeeld. De agenten noemden in de ‘Jan Smit appgroep’ burgers met een migratieachtergrond onder meer ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’, op wie ze willen ‘schieten’. De politieleiding reageerde na de publicatie geschokt en stelde onmiddellijk een disciplinair en strafrechtelijk onderzoek in.

Maar nu blijkt dat de politieleiding in Rotterdam hierover al op 14 februari 2019 is geïnformeerd door klokkenluiders, zo vertellen twee bronnen aan RTL Nieuws. De racistische teksten uit de Whatsappgroep zijn toen voorgelezen aan de toenmalige politiechef Frank Paauw en zijn plaatsvervanger Helmoed Wierda.

Carel Boers, destijds werkzaam als adviseur/coach voor de Nationale Politie, was bij dat gesprek aanwezig. Hij zegt: “Er is toen duidelijk aangegeven dat er een appgroep is en welke appjes er daar rondgaan. En we hebben zeker vermeld dat het om appjes van jeugdagenten in Rotterdam gaat, maar daarna gebeurde er niks”, zegt Boers. De andere klokkenluider bevestigt dat het zo is gegaan.

Bewijs op geluidsopname

Vorige maand vertelde burgemeester Aboutaleb de Rotterdamse gemeenteraad nog dat klokkenluiders in juni 2019, een jaar voor de publicatie door NRC, over de apps hadden gesproken met de politieleiding. Dat was met Hans Vissers, de hoogste politiebaas van Rotterdam en zijn plaatsvervanger Karin Krukkert. Maar er zou toen ‘geen enkele start of begin’ zijn geweest om de mensen achter de berichten op te sporen.

Maar die bewering van de burgemeester blijkt niet te kloppen. RTL Nieuws beschikt namelijk over de geluidsopnames van dat bewuste gesprek op 26 juni 2019. Daarin is te horen hoe klokkenluider Carel Boers de racistische Whatsappberichten letterlijk voorleest aan Vissers en Krukkert. Daarbij zegt hij dat het om jeugdagenten gaat van de eenheid Rotterdam.

Img 700d81d8dae0 1
Burgemeester Aboutaleb

Tijdens het gesprek geven de klokkenluiders aan geen verdere informatie te kunnen geven over de herkomst van de Whatsappberichten, om hun bronnen te beschermen. Op de opname is wel te horen dat een tweede klokkenluider tegen Vissers zegt dat hij ze ‘op termijn zeker gaat krijgen’. Maar in de maanden na het gesprek heeft niemand van de Rotterdamse politie hen verzocht om de schermafbeeldingen van de appgesprekken te delen. Terwijl daarop de namen en telefoonnummers van de agenten te zien zijn.

Klokkenluiders horen niets meer

“Meneer Vissers heeft aangegeven dat hij het in de eenheidsleiding zou bespreken en er na zijn vakantie op terug zou komen”, zegt Boers in een interview met RTL Nieuws. “Maar we hebben nooit meer iets van hem gehoord.” Boers zegt nu dat hij en de andere klokkenluider wel degelijk bereid waren om de informatie te delen, dat blijkt ook uit de gespreksopname.

Racisme in Nederland: ‘Het voelt onveilig en het is nu klaar’

Uit de opname blijkt verder dat de toenmalig politiechef van Rotterdam, Hans Vissers, wel schrok van de geciteerde Whatsappberichten. Te horen is dat hij erkent dat berichten als deze ‘gewoon traceerbaar’ zijn en dat hij er schande van spreekt dat leidinggevenden op meldingen van discriminatie en racisme geen actie ondernemen.

De klokkenluiders zijn niet alleen boos op de politie, maar ook op burgemeester Aboutaleb. Die stelde vorige maand in de gemeenteraad dat de klokkenluiders vooral uit waren op een opdracht van de politie. “Het gesprek met de zogenoemde klokkenluiders eindigde in een vorm van: als je ons inhuurt gaan wij hier een einde aan maken,” aldus Aboutaleb op 9 juli jongstleden.

Verzoek excuses Aboutaleb

Uit de gespreksopname blijkt niet dat de klokkenluiders uit zijn op een opdracht. Ook in gesprekken met RTL Nieuws ontkennen ze dat dat een doel was van het gesprek. “Ik begeleid drie vrouwen die alle drie discriminatie hebben meegemaakt bij de politie,” zegt Boers. “Dat doe ik voor niks. Dus de gedachte dat ik een geldwolf ben, die heb ik geen seconde.” Hij wil dat burgemeester Aboutaleb zijn excuses aan hem aanbiedt en dat de politie meldingen van grensoverschrijdend gedrag beter gaat onderzoeken.

Boers heeft vorig jaar zijn betaalde werkzaamheden voor de politie neergelegd, omdat hij van mening is dat de politieleiding onvoldoende optreedt tegen misstanden binnen de organisatie.

Bron : RTLNIEUWS

12 Reacties
12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mister X
dinsdag 25 augustus 2020 21:36

Deze burgemeester moet maar eens met zijn vuisten op tafel slaan dat dit niet kan . ROTTERDAM. KOM ZEG. Deze agenten hebben ook kinderen. Wat leren ze hun kinderen. Als de top er niets mee doen terwijl de klokkenluiders het aangeven moet heel de top vervangen worden de zak krijgen. Weg ermee. De burgemeester laat zien dat ook hij hier zijn werk niet goed beheerst. De pers moet nu alle rotte appels belichten .. top en op de vloer.

Martha
dinsdag 25 augustus 2020 23:19

Je zal maar als zwarte aangifte doen in Rotterdam wegens discriminatie en juist een agent voor je hebben die zwarte ook zo haat. Dat ze een app hebben moet de politie ze toch kunnen traceren. Ze kunnen criminelen ip uitlezen maar hun racistische collega’s niet. Die Marokkaanse burgemeester zullen ze ook wel haten. Nu hij zijn hand nog boven hun hoofd houd zal ook hij een keer zien wat hij in zijn stad heeft zitten. Smeris die discrimineren moet jr snel opsporen en weg jagen. Zijn het uniform niet waard. Nu weet ik niet welke agenten ik kan vertrouwen als… Lees verder »

Boux
woensdag 26 augustus 2020 17:34

Met Rutte voorop slaat Nederland zich op de borst dat men in Nederland niet discrimineerd. Tijdens de George Floyd demonstraties probeerde Rutte zoals het, het valste jongetje van de klas betaamd dit naar zich toe te trekken. Hij nodigde leiders van de verschillende groepen demonstranten uit om zogenaamd zijn solidariteit met hen te tonen, maar de leiding van de Anti Zwartepiet Groep vergat Rutte zogenaamd uit te nodigen. Toen de pers daar opmerkingen over maakte zei Rutte dat hij dat alsnog zou doen. Aan Rutte’s lichaamstaal kon je zien dat hij gewoon loog. Rutte is die belofte zoals verwacht ook… Lees verder »

Boux
woensdag 26 augustus 2020 17:37

Het elke december opvoeren van dit racistisch tafereel zal volgens Rutte langzaam vanzelf verdwijnen. Rutte die tussen 1984 en 1992 (?) geschiedenis in Leiden studeerde, weet dat zaken als xenofobie (ongegronde angst voor buitenlanders) en racisme dingen zijn die niet uit zichzelf overgaan. Kijk maar naar de apartheid in Zuid-Afrika, racisme in de USA tot vandaag de dag ondanks dat dit bij wet verboden is, facisme van toen en nu in Oostenrijk, Duitsland en Italië en hier en daar groepjes moordende losgeslagen gekken in Nieuw-Zeeland, Australië, Zweden etc. In China en Japan is het ook geen koek en ei als… Lees verder »

Boux
woensdag 26 augustus 2020 17:40

Maar dat gebeurd opzettelijk niet. Want dan moet al vroeg op de scholen worden geleerd dat Nederland rijk en welvarend is geworden over de ruggen van de voorouders van de bruine en zwarte mensen die nu zogenaamd niet worden gediscrimineerd. Rutte, Balkenende, Stef Blok en dat soort zogenaamde tegenstanders van discriminatie tegen zwarten, zwijgen als er wordt gevraagd waarom de mistanden in de koloniën, uitbuiting en slavernij niet tijdens geschiedenislessen wordt onderwezen. Dat wat er nog steeds bij de politie en landelijk bij allerlei instanties (bv de Belastingdienst) gebeurd komt door gebrek aan kennis uit het nabije verleden. Ook superioriteitsgevoel,… Lees verder »

Boux
woensdag 26 augustus 2020 17:47

In de US gaat de overheid ondanks allerlei beloften tot verbeteringen ook rustig door met moorden. Er is weer een zwarte burger (Jacob Blake) in het bijzijn van zijn kinderen laf in de rug neergeschoten. Niet met één kogel. Maar zeven achter elkaar. Door 1 agent uitgevoerd en de overige drie stonden erbij en bedreigden familie en omstanders. Dat was geen zelfverdediging door de agent maar de daad kun je “deze neger moet dood” noemen. Is ook de houding van witte agenten tegenover zwarte burgers. De Rotterdamse leidinggevende Agenten Vissers en Krukkert ontslaan. Ze zijn hun functie niet waard. De… Lees verder »

Sylvana Larijn
donderdag 27 augustus 2020 10:54

Jammer, dat de donkere mensen wel op elkaar of familie kunnen schieten. Of te achterhalen waar ze wonen.
Draai de rollen maar om en ga achter hun aan en hun familie.
Net wat glenes grace heeft gedaan
Zet ze maar te kaka.
Verdomme je weet niet meer welke idioot voor je hebt staan.

Rama
donderdag 27 augustus 2020 15:49

Wat is een groter probleem in NL, de vele criminaliteit en overlast vanuit allochtonen of wat besloten groeps appjes van agenten die stoom afblazen ??? Ik zou denken het eerste.

Caprina
donderdag 27 augustus 2020 15:51

Totdat de politie jou kind neerknalt zal je anders piepen

George
vrijdag 28 augustus 2020 12:30

Rama dat zogenaamde stoom afblazen is gewoon opruiing omdat deze blanke agenten zwarte mensen geen goed leven gunnen. En er zijn genoeg blanken die niet slim genoeg zijn om het bij schelden en dreigen te laten. Als het omgekeerde het geval was, dus zwarte agenten die in apps blanken racistisch bejegenen, dan zou er door Aboutaleb en de politie leiding direct een diepgaand onderzoek worden gestart. Nu doofpotten ze dit zoals gebruikelijk want “het gaat maar om zwartjes”. Omdat “zwartjes niet moeten zeuren”. En daar stem jij als bounty of blanke internettrol mee in.

Koen
vrijdag 28 augustus 2020 12:55

@Sylvana Larijn Sylvana zegt “Jammer, dat de donkere mensen wel op elkaar of familie kunnen schieten. Of te achterhalen waar ze wonen.” Alleen donkere mensen? En dat tuig die Heineken had ontvoerd. En daarna elkaar regelmatig beschoten. Al dan niet door blanke, zwarte of oost europese huurmoordenaars ervoor te gebruiken. Is Sylvana Larijn ziende blind als het haar goed uitkomt? Zelfverloochening is gewoon oogkleppen opdoen. Dat is valse schaamte. Onnodig dingen op je nemen. Het artikel over Glennis Grace ging over discriminatie van gekleurde mensen door blanke Nederlanders. Lees het maar nog een keer of zoek iemand die de tekst… Lees verder »

Black power
zaterdag 29 augustus 2020 13:57

do not forget that the dutch started the slave trade so it is deeply rooted in their culture so this will never change on it’s ownAdvertentie

Nederland

Nieuw dagrecord, 8182 positieve coronatests gemeld

Geplaatst

op

Covid Europa Efe

Er is nog geen daling te constateren volgens het RIVM (Rijksinstiuut voor Volksgezondheid en Milieu). Er is nog steeds sprake van groei van het aantal corona besmettingen. 

De afgelopen dagen blijft het aantal besmettingen rond de 8000 per dag. Maandag waren het er 8011 positieve tests, dinsdag zijn het er 8182.

Op maandag meldde het instituut 8011 positieve tests, op zondag 8175 en op zaterdag 8131. In totaal zijn er de afgelopen week 55.515 corona besmettingen.

Op de ic’s is er ook een toename van corona patiënten te constateren.  Het aantal opgenomen covid patiënten bedraagt 1859. Dat is een stijging van 121 in vergelijking met de dag er voor.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Nieuw dagrecord in Nederland: 8.141 coronabesmettingen

Geplaatst

op

Coronatest. Foto Reishonger.nl

In Nederland zijn er tussen vrijdag- en zaterdagochtend 8.141 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dit is een nieuw dagrecord. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had 7.989 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7.997 maar dat aantal is vandaag bijgesteld.

Meer dan 50.000 nieuwe besmettingen zijn in de afgelopen zeven dagen gemeld. In het voorbije etmaal steeg het sterftecijfer met 28. Dit betekent echter niet dat niemand is overleden in de afgelopen 24 uur. Die informatie komt vaak vertraagd binnen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 18 sterfgevallen gemeld.

Het RIVM meldt dat er in Rotterdam-Rijnmond 851 positieve tests erbij kwamen. Amsterdam-Amstelland telde 816 nieuwe gevallen, waaronder 683 in Amsterdam. De provincie Utrecht telde 759 positieve tests en Hollands Midden 564. Haaglanden volgde met 541 nieuwe gevallen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 220.000 mensen in Nederland positief getest. Binnen twee maanden is het aantal gevallen verdrievoudigd. Op 1 september stond de teller op 71.000 positief geteste mensen.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen