Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Politie onderzoekt mogelijk lek zaak-Halsema

Geplaatst

op

door

De politie start een integriteitsonderzoek naar het lekken van informatie rondom de aanhouding van de zoon van Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam.

Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Met het onderzoek hoopt de politie te achterhalen welke agent(en) informatie hebben gelekt naar De Telegraaf.

Vanmorgen berichtte de krant over de aanhouding van de zoon van Halsema. Hij zou een ‘gewapende inbraak’ hebben gepleegd. In een brief aan alle Amsterdammers weerspreekt de burgemeester dat. Wel geeft ze aan dat haar zoon in het weekend van 14 juli een verboden nepwapen bij zich had.

Dat de zaak ‘onder de pet’ is gehouden – zoals De Telegraaf schreef – ontkent Halsema. “Ons werd via de advocaat gemeld dat de zaak mogelijk wat langer zou duren, omdat het OM Amsterdam deze had overgedaan aan het parket Haarlem.”

Daarnaast is het in het algemeen zo dat de politie alleen berichten naar buiten brengt over minderjarigen als sprake is van betrokkenheid bij zeer ernstige strafbare feiten, zoals een overval of moord.

Het lekken van informatie uit de systemen van de politie is strafbaar. In eerdere integriteitsschandalen bij de politie werd besloten om agenten te ontslaan of te schorsen. Zo werd een agent die in 2017 de identiteit van de verdachte van de aanrijding bij het station Amsterdam Centraal lekte, ontslagen. Daarnaast kreeg de agent een werkstraf opgelegd door de rechter.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Verplichte integriteitstoets voor wethouders

Geplaatst

op

door

Regeringspartijen ChristenUnie en CDA willen dat aanstaande wethouders verplicht een integriteitsonderzoek moeten ondergaan. Op die manier moeten incidenten zoals in Den Haag, waar twee wethouders zijn opgestapt omdat ze verdacht worden van corruptie, worden tegengegaan.

Er bestaat al een landelijke integriteitstoets. Daarbij wordt gekeken naar functies in het verleden, nevenfuncties en andere kwetsbaarheden van kandidaat-wethouders. De toets is niet verplicht, al kiezen sommige gemeenten er wel voor. In Den Haag was dat niet het geval.

Als het aan het CDA en de ChristenUnie ligt komt daar verandering in en moeten ook kandidaat-bestuurders van provincies en waterschappen eraan geloven. “We moeten alles doen om te voorkomen dat een situatie zoals bij het gemeentebestuur van Den Haag zich herhaalt”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

Lees verder

Nederland

Handhaving verbod rookruimtes vanaf 1 april

Geplaatst

op

door

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vrijdag laten weten.

De Hoge Raad oordeelde eind september dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot nu toe gold, is ongeldig, luidde het vonnis. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. “Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten,” zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes. Ook Blokhuis sprak vorige maand over een ‘dubbel gevoel’.

Sinds 2008 is er een rookverbod in de horeca van kracht.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X