Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Orthea Riley, 1e Surinaamse tekent contract bij Eredivisie club ADO Den Haag

Geplaatst

op

door

De getalenteerde Surinaamse voetbalster Orthea Riley zal vanaf nu uit komen voor ADO Den Haag. De 18 jarige is afkomstig van SV Athena in Suriname, zij heeft hiermee een unieke prestatie neergezet, door als eerste Surinaamse voetbalster een contract te tekenen bij een Eredivisie club in Nederland. Zij ondertekend een contract voor 1 jaar bij ADO Den Haag met een optie voor nog een jaar.

De aanvalster wordt gezien als een buitengewoon talent, welke nog volop in ontwikkeling is. ADO Den Haag heeft haar talenten erkend, en biedt de 18 jarige de kans om zich door te ontwikkelen tot een volwaardige prof voetbalster. Riley haar snelheid en het makkelijk kunnen passeren van een tegenstander is een wapen waar men zeker van gebruik wenst te maken.

Ik heb hier altijd in geloofd

Riley zegt zelf :”Ik heb hier altijd in geloofd, ik wist dat, als ik de kans zou krijgen dat ik mocht blijven”. De eerste trainingen was het wennen, het voetbal nivo hier is hoger en ik vond mezelf niet zo goed. Gelukkig na een drietal trainingen heb ik kunnen laten zien wat ik kan. Ik ben super blij nu”.

De 18 jarige is nu de tweede speelster van SV Athena die een contract ondertekend bij een prof club. Wederom is dit voor trainer/begeleider Winston Babel een goed resultaat. Een tweede mijlpaal is wederom bereikt.”

Kees Punt (ADO Den Haag) en Orthea Riley (SV Athena )

“We hebben hier keihard voor gewerkt, dit doen we al 9 jaar. Het was vallen en opstaan, teleurstellingen te boven komen en weer opnieuw beginnen. Echter ons doel is altijd en vanaf het begin, voetbalsters opleiden om aansluiting te kunnen maken op internationaal nivo, bij buitenlandse clubs. Dat is nu weer gelukt, en het smaakt naar meer, er komen er meer, want er wordt nu weer een jongere generatie klaar gestoomd.”

Orthea Riley komt over van SV Athena, waar zij altijd als aanvalster al 4 jaar voetballend actief is. Riley over haar transfer: “Ik ben zeer dankbaar dat mij deze kans geboden wordt, ik wil zo snel mogelijk hier wedstrijden spelen. Ik wil vooral scoren voor deze club dat wordt ook van mij verwacht, ik kan niet wachtten.”

Orthea Riley (voetbalster ADO Den Haag)

Talent alleen is niet genoeg, je zal heel veel moeten trainen

Haar werd ook gevraagd, wat zij ervan vind, om haar ex-speelsters van SV Athena te verlaten. “Ik zal de Athena vrouwen nooit vergeten en ben hun ook dankbaar, zij zijn degenen die mij ook geholpen hebben, om te zijn waar ik nu ben”.

Winston Babel, trainer/coach en begeleider van Riley, is trots dat een tweede pupil op de Europese velden te bewonderen zal zijn. “Orthea is een groot talent, ik was er van overtuigd dat als zij de kans in Nederland zou krijgen dat het verkrijgen van een contract mogelijk is”. In Suriname heeft Riley geen uitdagingen meer, bij het Surinaams nationaal team is zij de topscoorster, zij is toe aan een volgende stap in haar voetbal carrière. Wilt zij zich door ontwikkelen zal zij de overstap naar Europa moeten maken.

Winston Babel (Begeleider/coach) Orthea Riley en Kees Punt (ADO Den Haag)

Er zijn meer getalenteerde meisjes die er aan zitten te komen

“Deze transfer is een hele belangrijke voor het vrouwenvoetbal in Suriname. Er zijn meer getalenteerde meisjes in Suriname, die na Orthea er aan zitten te komen. Deze overstap zal een enorme boost voor de meiden zijn en biedt perspectief. Hedendaags kan je als vrouw met voetbal, er je werk van maken, en dus geld verdienen. Je krijgt dan gewoon betaald, net zoals bij de mannen. Dat is een mooie vergaande ontwikkeling in het buitenland. Nu Orthea de tweede speelster is en heeft laten zien dat zij met haar talent kan aansluiten bij een buitenlandse club, kunnen we hier verder werken met de meiden van SV Athena om de meetlat hoger te leggen”. “Talent alleen is niet genoeg, je zal als voetbalster heel veel moeten trainen en alles voor je sport over moeten hebben. “Alleen met zo een mentaliteit kan je een contract verdienen in het buitenland”.

Voetbal Academy voor meisjes

Naast de voetbal vereniging SV Athena, zal er een voetbal Academy komen voor meisjes. De gesprekken zijn nu in vergaande stadium met een potentiële investeerder. De voetbal Academy zal nog een stap verder gaan, hier zal continu middels trainingen gefocused worden op de ontwikkeling van de meisjes in de sport. “Voetbal is belangerijk maar er zal altijd een balans moeten zijn dat het niet ten koste zal gaan van de maatschappelijke ontwikkeling van de sporter, de balans tussen het voetballen en school moet goed zijn. Er zal dus ook aandacht gegeven worden aan huiswerkbegeleiding. We weten als geen ander, mocht het zijn dat je als sporter onverhoopt niet slaagt, moet je altijd kunnen terug vallen op een goede (basis) school/opleiding”, aldus Winston Babel.

De vrouwelijke Mbappé

Alvorens Riley en 2 andere medespeelsters, Mirelva Wongsomidjedo (SV Athena) en Jeanine Alexander (Maccabi Hefer FC) naar Nederland zijn vertrokken voor de training stages in Nederland en België, hebben ze keihard getraind om fit voor de dag te komen. 5 a 6 x trainen in de week was een vereiste, het was zaak om conditioneel sterk genoeg te zijn, om zo probleemloos te kunnen meedoen aan de trainingen in Europa. Dit heeft voor Orthea Riley duidelijk de vruchten afgeworpen. Nu is het zaak om te groeien tot een gevreesde top-aanvalster op de Europese velden. Koosnaampje wat al ten ore is gekomen “De vrouwelijke MBappe.”

Riley zal nu komende week terug naar Suriname vliegen om met haar familie kerst en oud & nieuw te vieren. In januari sluit zij weer aan bij haar nieuwe club ADO Den Haag in Nederland.

Kees Punt (ADO Den Haag) en Winston Babel (Coach/ Begeleider)

Nederland

Feyenoord hoopt op wonder in Europa League

Geplaatst

op

door

Is Nederland na de winterstop met nog twee of drie clubs actief in de Europa League? Feyenoord kan Ajax en AZ vergezellen, maar de Rotterdammers hebben daar donderdag wel een klein wonder voor nodig.

Feyenoord begint de laatste speelronde in groep G als vierde met 5 punten. Young Boys en FC Porto hebben allebei 7 punten en Rangers FC leidt met 8 punten. Feyenoord bereikt alleen de knock-outfase als het zelf in Portugal van FC Porto wint en Rangers FC voor eigen publiek met Young Boys afrekent.

Doelman Justin Bijlow keert na een elleboogblessure terug in de selectie, maar staat nog niet in het basiselftal. Verder ontbreekt spits Nicolai Jørgensen wegens persoonlijke omstandigheden. Vleugelverdedigers Rick Karsdorp en Ridgeciano Haps en doelman Kenneth Vermeer zijn allen ook nog steeds niet inzetbaar.

AZ neemt het in Engeland op tegen Manchester United. Beide clubs zijn al zeker van de volgende ronde. Bij winst eindigt AZ als eerste in de poule.

PSV, dat de volgende ronde niet meer kan bereiken, besluit het Europese seizoen met een thuiswedstrijd tegen het nog puntloze Rosenborg.

ANP

Lees verder

Nederland

Ajax verliest van Valencia en ligt uit CL

Geplaatst

op

door

Ajax overwintert niet in de Champions League. De club uit Amsterdam verloor het laatste groepsduel van Valencia: 0-1. Rodrigo maakte in de 24e minuut het enige doelpunt.

Ajax eindigde met 10 punten als derde in de poule, achter Valencia en Chelsea die beide 11 punten verzamelden. De koploper van de eredivisie vervolgt het Europese seizoen in het voorjaar in de Europa League.

Ajax was het meest in de aanval in de Johan Cruijff ArenA, maar kwam maar tot weinig uitgespeelde kansen. Donny van Beek kreeg vlak voor rust een goede mogelijkheid. Verdediger José Gayà werkte zijn inzet uit het doel. Hakim Ziyech had in de 66e minuut ook moeten scoren, maar schoot naast. Ook met de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong kwam Ajax niet meer tot de benodigde gelijkmaker.

Valencia eindigde met tien man. Gabriel kreeg in blessuretijd een rode kaart na een opstootje met Dusan Tadic.

ANP

Lees verder

Meest gelezen