Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Orthea Riley, 1e Surinaamse tekent contract bij Eredivisie club ADO Den Haag

Geplaatst

op

door

De getalenteerde Surinaamse voetbalster Orthea Riley zal vanaf nu uit komen voor ADO Den Haag. De 18 jarige is afkomstig van SV Athena in Suriname, zij heeft hiermee een unieke prestatie neergezet, door als eerste Surinaamse voetbalster een contract te tekenen bij een Eredivisie club in Nederland. Zij ondertekend een contract voor 1 jaar bij ADO Den Haag met een optie voor nog een jaar.

De aanvalster wordt gezien als een buitengewoon talent, welke nog volop in ontwikkeling is. ADO Den Haag heeft haar talenten erkend, en biedt de 18 jarige de kans om zich door te ontwikkelen tot een volwaardige prof voetbalster. Riley haar snelheid en het makkelijk kunnen passeren van een tegenstander is een wapen waar men zeker van gebruik wenst te maken.

Ik heb hier altijd in geloofd

Riley zegt zelf :”Ik heb hier altijd in geloofd, ik wist dat, als ik de kans zou krijgen dat ik mocht blijven”. De eerste trainingen was het wennen, het voetbal nivo hier is hoger en ik vond mezelf niet zo goed. Gelukkig na een drietal trainingen heb ik kunnen laten zien wat ik kan. Ik ben super blij nu”.

De 18 jarige is nu de tweede speelster van SV Athena die een contract ondertekend bij een prof club. Wederom is dit voor trainer/begeleider Winston Babel een goed resultaat. Een tweede mijlpaal is wederom bereikt.”

Kees Punt (ADO Den Haag) en Orthea Riley (SV Athena )

“We hebben hier keihard voor gewerkt, dit doen we al 9 jaar. Het was vallen en opstaan, teleurstellingen te boven komen en weer opnieuw beginnen. Echter ons doel is altijd en vanaf het begin, voetbalsters opleiden om aansluiting te kunnen maken op internationaal nivo, bij buitenlandse clubs. Dat is nu weer gelukt, en het smaakt naar meer, er komen er meer, want er wordt nu weer een jongere generatie klaar gestoomd.”

Orthea Riley komt over van SV Athena, waar zij altijd als aanvalster al 4 jaar voetballend actief is. Riley over haar transfer: “Ik ben zeer dankbaar dat mij deze kans geboden wordt, ik wil zo snel mogelijk hier wedstrijden spelen. Ik wil vooral scoren voor deze club dat wordt ook van mij verwacht, ik kan niet wachtten.”

Orthea Riley (voetbalster ADO Den Haag)

Talent alleen is niet genoeg, je zal heel veel moeten trainen

Haar werd ook gevraagd, wat zij ervan vind, om haar ex-speelsters van SV Athena te verlaten. “Ik zal de Athena vrouwen nooit vergeten en ben hun ook dankbaar, zij zijn degenen die mij ook geholpen hebben, om te zijn waar ik nu ben”.

Winston Babel, trainer/coach en begeleider van Riley, is trots dat een tweede pupil op de Europese velden te bewonderen zal zijn. “Orthea is een groot talent, ik was er van overtuigd dat als zij de kans in Nederland zou krijgen dat het verkrijgen van een contract mogelijk is”. In Suriname heeft Riley geen uitdagingen meer, bij het Surinaams nationaal team is zij de topscoorster, zij is toe aan een volgende stap in haar voetbal carrière. Wilt zij zich door ontwikkelen zal zij de overstap naar Europa moeten maken.

Winston Babel (Begeleider/coach) Orthea Riley en Kees Punt (ADO Den Haag)

Er zijn meer getalenteerde meisjes die er aan zitten te komen

“Deze transfer is een hele belangrijke voor het vrouwenvoetbal in Suriname. Er zijn meer getalenteerde meisjes in Suriname, die na Orthea er aan zitten te komen. Deze overstap zal een enorme boost voor de meiden zijn en biedt perspectief. Hedendaags kan je als vrouw met voetbal, er je werk van maken, en dus geld verdienen. Je krijgt dan gewoon betaald, net zoals bij de mannen. Dat is een mooie vergaande ontwikkeling in het buitenland. Nu Orthea de tweede speelster is en heeft laten zien dat zij met haar talent kan aansluiten bij een buitenlandse club, kunnen we hier verder werken met de meiden van SV Athena om de meetlat hoger te leggen”. “Talent alleen is niet genoeg, je zal als voetbalster heel veel moeten trainen en alles voor je sport over moeten hebben. “Alleen met zo een mentaliteit kan je een contract verdienen in het buitenland”.

Voetbal Academy voor meisjes

Naast de voetbal vereniging SV Athena, zal er een voetbal Academy komen voor meisjes. De gesprekken zijn nu in vergaande stadium met een potentiële investeerder. De voetbal Academy zal nog een stap verder gaan, hier zal continu middels trainingen gefocused worden op de ontwikkeling van de meisjes in de sport. “Voetbal is belangerijk maar er zal altijd een balans moeten zijn dat het niet ten koste zal gaan van de maatschappelijke ontwikkeling van de sporter, de balans tussen het voetballen en school moet goed zijn. Er zal dus ook aandacht gegeven worden aan huiswerkbegeleiding. We weten als geen ander, mocht het zijn dat je als sporter onverhoopt niet slaagt, moet je altijd kunnen terug vallen op een goede (basis) school/opleiding”, aldus Winston Babel.

De vrouwelijke Mbappé

Alvorens Riley en 2 andere medespeelsters, Mirelva Wongsomidjedo (SV Athena) en Jeanine Alexander (Maccabi Hefer FC) naar Nederland zijn vertrokken voor de training stages in Nederland en België, hebben ze keihard getraind om fit voor de dag te komen. 5 a 6 x trainen in de week was een vereiste, het was zaak om conditioneel sterk genoeg te zijn, om zo probleemloos te kunnen meedoen aan de trainingen in Europa. Dit heeft voor Orthea Riley duidelijk de vruchten afgeworpen. Nu is het zaak om te groeien tot een gevreesde top-aanvalster op de Europese velden. Koosnaampje wat al ten ore is gekomen “De vrouwelijke MBappe.”

Riley zal nu komende week terug naar Suriname vliegen om met haar familie kerst en oud & nieuw te vieren. In januari sluit zij weer aan bij haar nieuwe club ADO Den Haag in Nederland.

Kees Punt (ADO Den Haag) en Winston Babel (Coach/ Begeleider)

Nederland

Gevoel van geluk alweer snel weg bij PSV-spits Lammers

Geplaatst

op

door

Sam Lammers was donderdag de enige PSV’er die nog iets van een goed gevoel overhield aan de wedstrijd tegen NAC Breda. De spits maakte na een zware knieblessure zijn rentree. Lammers kon als invaller niet voorkomen dat PSV op blamerende wijze werd uitgeschakeld in het nationale bekertoernooi (2-0). “Ik had me er totaal iets anders van voorgesteld. Het had een mooie avond moeten worden, maar het werd een hele slechte”, vertelde hij in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion.

De 22-jarige Lammers maakte vorig seizoen indruk bij sc Heerenveen, waar hij op huurbasis voetbalde. PSV haalde hem terug. Lammers begon bij trainer Mark van Bommel als reserve, maar hij was met een doelpunt in de voorronde van de Champions League tegen FC Basel direct belangrijk. Lammers kroop al snel richting het basiselftal, maar de wedstrijd tegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal maakte aan zijn opmars een einde.

“Dat was totaal nieuw voor me, ik heb nog nooit zo’n zware blessure gehad”, aldus Lammers, die zich aan zijn rechterknie liet opereren en daarna startte aan een lang hersteltraject. “Of het een eenzame tijd was? Nee, dat viel eigenlijk wel mee. Ik heb er met meerdere mensen over kunnen praten. Ik had er alles voor over zo snel mogelijk terug te keren.”

MACHTELOOS

Vanaf de zijkant zag Lammers PSV sterk beginnen aan de competitie en ook in de Europa League waren de prestaties prima. Halverwege oktober stortte PSV volledig in. Een belangrijke oorzaak was de afwezigheid van Steven Bergwijn en vooral Donyell Malen, op dat moment topscorer van de eredivisie. Zonder beide aanvallers scoorde PSV nog maar weinig en de andere spelers bleken niet in staat hun afwezigheid op te vangen.

“Je voelt je machteloos op zo’n moment, zeker omdat ik zelf aanvaller ben. Dan wil je je team nog meer helpen”, keek Lammers donderdag terug op die periode. PSV verspeelde in twee maanden tijd zo’n beetje alles. De landstitel is uit zicht en ook strandde de club in de groepsfase van de Europa League.

KLOTE-AVOND

Het bekertoernooi moest het seizoen nog redden en juist in dat toernooi maakte Lammers donderdag zijn rentree. “Ik kreeg na ruim een half uur spelen een seintje dat ik moest gaan warmlopen en toen wist ik al wel dat ik er de tweede helft inkwam. Dat was een bijzonder moment.”

Lammers zag het helemaal fout gaan met zijn elftal. PSV zakte zwaar door de ondergrens tegen de eerstedivisionist. “Het was veel te slap van onze kant. Ik had me er meer van voorgesteld. Voor mijzelf was het even mooi, maar het werd toch nog een klote-avond.”

ANP

Lees verder

Nederland

Topclubs scharen zich achter lucratieve BeNeLiga

Geplaatst

op

door

De topclubs uit het Nederlandse en het Belgische voetbal gaan serieus werken aan de totstandkoming van de BeNeLiga, een gezamenlijke competitie voor Nederland en België. Dat hebben vertegenwoordigers van elf clubs donderdag in Eindhoven besloten naar aanleiding van het positieve resultaat dat onderzoek van accountantskantoor Deloitte heeft opgeleverd. De komende maanden zal in samenwerking met onder meer alle profclubs in beide landen, de bonden en overheden een concreet voorstel worden uitgewerkt. Daarmee is de komst van de BeNeLiga een stap dichterbij gekomen.

Vertegenwoordigers van zes Nederlandse clubs (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse), de zogenoemde Belgische G5 (AA Gent, Club Brugge, KRC Genk, Anderlecht en Standard Luik), de KNVB, de Belgische voetbalbond KBVB en de Eredivisie CV kwamen donderdag in Eindhoven bij elkaar om de resultaten van het onderzoek te bespreken. Die bevestigden het sportief en economisch potentieel van de BeNeLiga voor het profvoetbal in beide landen.

De elf initiatiefnemers besloten in oktober Deloitte een diepgaand onderzoek te laten uitvoeren naar de effecten van een BeNeLiga voor het gehele Belgische en Nederlandse profvoetbal. Een eerste fase van het onderzoek had al uitgewezen dat de nieuwe competitie potentieel aanzienlijk waardeverhogend zou zijn voor de clubs die in zo’n BeNeLiga zouden uitkomen. Het tweede deel bevestigde dat het gehele Belgische en Nederlandse profvoetbal zowel sportief als financieel baat kan hebben bij de BeNeLiga, laten de betrokken clubs weten.

ANP

Lees verder

Meest gelezen