Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Opbrengst 3FM Serious Request 2016 ruim 8,7 miljoen

Geplaatst

op

De benefietactie Serious Request van radiozender 3FM heeft dit jaar tot nu toe 8.744.131 euro opgehaald. Dit jaar de eer aan dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende om zich zes dagen lang in het Glazen Huis op te laten sluiten, in het centrum van Breda, en 24 uur per dag radio en tv te maken zonder daarbij te eten. De dj’s draaien dan verzoeknummers in ruil voor geld.

Het bedrag valt, mede door de opbrengst van de nagellak-actie van het ongeneeslijk zieke jongetje Tijn van zes, hoger uit dan vorig jaar. De lak-actie van Tijn had zaterdagavond al meer dan 2,5 miljoen euro opgehaald. Zijn streefbedrag was 100 euro.

De hartverwarmende nagellak-actie van de ongeneeslijk zieke Tijn is wereldnieuws. Het jongetje heeft hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks bij vijftien tot twintig kinderen in Nederland wordt vastgesteld. Zijn verhaal ontroerde zo veel mensen dat er spontaan een giftenstroom op gang kwam en mensen hun nagels gingen lakken. Ook bekende Nederlanders en politici, waaronder premier Mark Rutte, lieten massaal hun nagels lakken voor het goede doel. Nooit eerder bracht een individuele actie zoveel geld op.

Toen vorig jaar de dj’s uit het Glazen Huis kwamen werd een opbrengst van 7,5 miljoen bekendgemaakt. Uiteindelijk bleek, nadat alle donaties waren geteld, in totaal ruim 8,4 miljoen euro bijeengebracht. Of het bedrag dit keer ook nog hoger wordt blijkt in het komende jaar.

De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit jaar was het doel van 3FM Serious Request zich in te zetten voor kinderen die slachtoffer zijn van de stille killer: longontsteking

Het was de tweede keer dat het Glazen Huis in Breda stond. Volgend jaar vindt de actie plaats vanuit Apeldoorn.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Don

    zondag 25 december 2016 at 17:50

    heel mooi dat Nederlamders gul zijn als het op goede doelen op af komt. waarom doen de radio zenders in Suriname dit niet in Suriname voor de arme kindertjes in Suriname.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

Hunkar (56) werd racistisch bejegend op NOS-redactie

Geplaatst

op

By

De Surinaams-Nederlandse Aldith Hunkar (56) is in de periode dat zij werkzaam was bij de publieke omroep meerdere malen racistisch bejegend door verschillende redactieleden van het NOS Journaal. Dit vertelt de ex-nieuwslezeres aan het online magazine OneWorld.

Hunkar presenteerde van 1994 tot 2000 het NOS Jeugdjournaal en stapte daarna over naar het NOS Journaal, waar zij later ook de journaals presenteerde als opvolger van Anette van Trigt en Hans Smit. “Bij het Jeugdjournaal heb ik echt een steentje bij kunnen dragen, zij luisterden naar mij. Om de een of andere reden was dat bij de redactie van het NOS Journaal, die letterlijk aan de andere kant van een kast zat, volledig anders”, aldus de presentatrice.

Onveilig

Op de redactie van het NOS Journaal kreeg Hunkar te maken met racistische opmerkingen en vooroordelen van verschillende collega’s. “Zeg Aldith, ik weet niet wie je denkt dat je bent, maar voor ons ben je gewoon een potje subsidie hoor”, zei een redactielid eens tegen haar. Het werd van kwaad tot erger en Hunkar legt uit dat zij zich niet meer veilig voelde. “Ik ging altijd met plezier naar mijn werk, maar in tegenstelling tot bij het Jeugdjournaal voelde ik me bij het NOS Journaal steeds onveiliger door een klein groepje binnen de redactie. Het was duidelijk dat ik daar alleen maar was om ‘zwart te wezen’, en niet voor mijn inbreng.” 

Witte mannen

Volgens de ex-nieuwslezeres was er geen cultureel besef bij het NOS Journaal. “We hadden een item over een prijs die iemand had gewonnen in Colombia. Toen werd er in het item op de een of andere manier drugshandel bij gehaald. De argumentatie was dat alle kijkers bij Colombia toch al gelijk aan drugshandel denken. Maar dat komt natuurlijk omdat de NOS dat zélf voedt. Ik heb toen tegen de eindredacteur gezegd: ‘Witte mannen zullen dit nooit begrijpen!’ Dat heeft voor enorme ruzie gezorgd, want hoe kón ik het hebben over ‘witte mannen”, zegt Hunkar.

Ze vervolgt: “In het binnenland van Suriname dreigde een stuwdam te knappen. Toen ik vertelde dat ik mensen uit het binnenland kende en er misschien een item over gemaakt kon worden, werd er gezegd: ‘Wie interesseert Suriname nou iets?.”

De presentatrice sprak zich meermaals uit tegen onder andere het racisme op de werkvloer, wat volgens haar leidde tot een burn-out. Er werd vervolgens een maandenlange procedure in gang gezet, die uiteindelijk in 2008 leidde tot haar vertrek.

Lees verder

Nederland

Dinsdagavond supermaan te zien

Geplaatst

op

Dinsdagavond is er een zogenaamde supermaan te zien. De volle maan lijkt dan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. Volgens weerbureau Weeronline komt dit doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is. Er is een redelijke kans dat de maan te zien is.

ANP

Lees verder

Meest gelezen