vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
5
(1)

Oorlog, ontbossing en energietransitie leiden Rutte naar Brazilië

lees ook ...

Gran gala Koto dansi: 28 juli in zalencentrum Sunrise

Corona band, baas-Berg & friends, Sangrafu, Switi ten, Patrick Louwrens Fosten prisiri Bigi puku band, Big-Time. Speciale optredens van: Prachtige gedichten en spoken word van Harmando Dino Bur...

Rutte bezoekt Brazilië om de band met dit land te versterken. Beide landen hebben een goede handelsrelatie. De oorlog in Oekraïne zal ook worden besproken. Energietransitie van Nederland is ook een rede voor de aanwezigheid van Rutte in het Zuid-Amerikaans land, omdat Brazilië  hydro-elektrische energie (waterkracht) produceert. Het land ontvangt Rutte als een Europese leider.

President Lula haalt de banden met de Europese Unie weer aan. Onder  Bolsonaro waren ze enigszins afgekoeld. Nederland is een grote afnemer van grondstoffen uit dit land. In 2021 was dat meer dan 5 miljard euro. Ook andere Europese landen nemen veel af van Brazilië. Het land doet ook zaken met China, Rusland, de VS en de EU.

De banden met Europa zijn voor dit land van groot belang. Andere Latijns-Amerikaanse landen verenigd in Mercosur, hebben een handelsakkoord met de EU, waarover twintig jaar is onderhandeld. Het moet nog bekrachtigd worden. Tijdens Bolsonaro werd de bekrachtiging geweigerd, omdat men bang was voor meer ontbossing. Lula rekent hierop.

De president hoopt ook dat Nederland, de Amazonefonds zal ondersteunen, zodat de ontbossing en klimaatverandering kan worden bestreden.

Brazilië wil geen partij kiezen, maar veroordeeld wel de inval van Rusland. Het land is verder neutraal, en vond zelfs dat beide landen schuld hebben aan de oorlog. Lula wil vredesbesprekingen in plaats van wapens leveren. Westerse leiders keuren deze houding af. Rutte spreekt over “een cruciaal moment”. Het is voor hem belangrijk dat Lula ook Oekraïne gaat ondersteunen, maar het land is afhankelijk van Rusland voor hun landbouw.  Het land haalt kunstmest uit Rusland.

Bron foto: NRC

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandOorlog, ontbossing en energietransitie leiden Rutte naar Brazilië