zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
5
(2)

Onregelmatigheden bij NOS sport

lees ook ...

De comedyvoorstelling over de afschaffing van de slavernij. ...

Een cabaretvoorstelling over de afschaffing van de slavernij? Precies! Is dat niet veel te lang geleden? Zou kunnen! Daar heb ik toch niks mee te maken? Toch wel! Wij allemaal. Omdat wij nu eenmaal in...

Het krioelt van de misstanden bij het NOS sport volgens de Volkskrant. De krant is in gesprek gegaan met 32 huidige en voormalige werknemers. Er blijkt sprake te zijn van een onveilig werkklimaat. NOS-directie heeft excuses gemaakt, en wil de slachtoffers spreken, omdat dit “…nooit meer mag voorkomen.” De hoofdredactie van NOS-sport treedt ook op termijn terug, om vooral de inhoud van het verslag van een vertrouwenspersoon.

“Op de redactie is het tot op de dag van vandaag gebruikelijk om openlijk te spreken over het uiterlijk van vrouwelijke sporters en collega’s”, deelden oud-medewerkers  mee aan de krant. Seksueel getinte opmerkingen of grappen, compleet met bijnamen zijn geen uitzonderingen. Medewerkers met een migratie- of religieuze achtergrond kregen ook hun deel te verwerken. Woorden als ‘excuus-Marokkaan’, “Allahoe akbar”, kroepoek, loempiaatje of pinda zijn gewoon op de werkvloer. “Je weet toch dat je hier alleen zit omdat je een vrouw bent, het was nog beter als je ook nog zwart was geweest”, kreeg een medewerkster te horen.

Tom Egbers(toen eind veertig) maakte in 2005 jacht op een 22-jarige stagiaire totdat zij voor hem viel. Zijn vrouw kwam erachter. Toen veranderde hij, peste en intimideerde haar en noemde haar openlijk “het serpent”. De stagiaire bracht de hoofdredactie op de hoogte van het gebeurde. Die heeft niets eraan gedaan. Zij verdween wel plotseling. Nu betuigd Egbers spijt vooral,  “Vanwege het verdriet dat ik er in mijn privéleven mee heb veroorzaakt. Ook het feit dat zij destijds twintiger was en ik veertiger telt voor mij, na al die jaren terugkijkend, zwaar.”

De vrouw van Egbers was tot maart voorzitter van MORES, het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector. Dit zou velen natuurlijk geremd hebben om hun zaken aan te melden bij MORES. Vanaf april keert zij terug bij MORES.

Voormalig presentator (2010-2012) Aïcha Marghadi zegt dat men eerst blij was met haar komst, maar dat de ontvangst op de werkvloer koel bleef. “Eigenlijk was Aïcha kansloos vanaf het moment dat ze voor het eerst de redactievloer opliep. Ze was én vrouw én iemand van kleur én iemand van buiten”, aldus een ex-medewerker. Jack van Gelder nodigde haar uit in bad. Oud-collega’s bevestigen dat zij werd gepest. Niemand durfde het voor haar op te nemen. Sommigen zeggen dat Marghadi omgang ook onmogelijk maakte.

Kort geleden werd bekendgemaakt dat de hoofdredactie van NOS Sport op termijn terugtreedt, omdat er in een verslag van een vertrouwenspersoon meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken komen aan de orde.

Bron foto: You Tube

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandOnregelmatigheden bij NOS sport