Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

OmroepX en Omroep Zwart wagen poging in publiek bestel

Geplaatst

op

Img 7551

Het startsein is gegeven, Omroep X en Omroep Zwart doen een poging om een plek te bemachtigen in het Nederlandse omroepbestel. Beide omroepen focussen zich op de diversiteit en meer kleur op de Nederlandse televisie. Guilly Koster en Yvette Forster zijn de aanjagers van OmroepX,  Akwasi en zijn team trekken omroep Zwart. Om de vijf jaar mogen groepen proberen om toe te treden tot de NPO, zeker als ze van mening zijn dat zij zich niet kunnen identificeren in het huidige aanbod op de Nederlandse televisie.

Guilly Koster en Yvette Forster zijn gelouterde en ervaren professionals in media land, zij zijn de eerste zwarte mensen die een programma hebben gehad op de Nederlandse televisie bij de publieke omroep. Guilly zegt hierover het volgende , waarom omroepX; “Het huidige aanbod op de Nederlandse televisie lukt het maar niet om de diverse geluiden binnen de samenleving kenbaar te maken. Wij willen televisie maken voor mensen die het als een verrijking ervaren om een samenleving te hebben met meer dan een cultuur. Omroep X maakt zwarte televisie, maar zwart slaat niet op een huidskleur, maar op een maatschappijvisie, net zoals links voor rood staat, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.”

 “Nog steeds zie ik zelden een zwart persoon aan een talkshow die daar zit vanwege zijn kennis. Je mag meepraten als het gaat over discriminatie, over soulmuziek, of over sport. Maar waarom zit daar nooit een zwart persoon als er gesproken wordt over waterproblematiek? Omroep X wil andere mensen aan het woord laten komen. Nu voelen zwarte mensen zich lijdend voorwerp, wij maken ze tot onderwerp”, aldus Koster.

Img Fa4578b7f70f 1

Omroep Zwart

Aanjager van Omroep Zwart is Akwasi met zijn team. De rapper is de afgelopen periode veel in het nieuws geweest en voor velen mensen zeker niet onbekend. Ook deze omroep heeft diversiteit als speerpunt. Een omroep waar iedereen wordt gehoord en gezien. Op de website van Omroep Zwart introduceert de omroep zich; ‘Wij zijn omroep Zwart. Een klapper van een nieuwe omroep. Waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien. Vandaag beginnen we. Wakker? Word lid’

Er zijn 50.000 leden nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een vergunning van de NPO, daarnaast dient er een onderscheidend plan ingediend te worden bij de Commissariaat voor de media. De minister van OCW beslist uiteindelijk welke omroep mag toe treden tot het publieke bestel.  

Dat er draagvlak is voor nieuwe meerstemmige geluiden, beelden en meer kleur in de media/Nederlandse televisie zal middels lidmaatschap kenbaar gemaakt moeten worden door het grote publiek. Men wil geen selectieve eenzijdige  journalistieke berichtgeving meer op de Nederlandse televisie.

Een lidmaatschap bij omroepX is slechts €5,76 per jaar, lid worden van Omroep Zwart is €10, per jaar.

Er wonen meer dan dan 500.000 zwarte mensen in Nederland, het behalen van die 50.000 leden is geen onhaalbare taak, maar wel zeker een uitdaging.

Er zijn nog 15 andere aspirant omroepen die meedingen voor een plekje op de Nederlandse televisie oa; Ongehoord Nederland (wil de Nederlandse cultuur en onze vrijheden beschermen), Omroep Groen heeft duurzaamheid als speerpunt, Omroep Stamppot ontstaan uit festival de Zwarte Cross. Er zijn drie moslimomroepen; M24 , Vereniging Moslim Media en de Islam Omroep (een omroep voor diversiteit), Bersama (een omroep voor de Nederlands-Indonesische gemeenschap).

Img 886e9b668674 1

 

Culturu.com

 

 

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De Waarheid
woensdag 23 september 2020 09:10

Nu moet het wel gaan lukken! Dit is zo nodig in Nederland , media op de tv is echt te wit en ze praten een hoop s..t over donkere mensen. Een tegen geluid zal goed zijn , al was het alleen maar voor onze toekomst van onze kinderen hier in NL !

Nederland

45 jaar onafhankelijkheid Suriname: Wan Pipel opnieuw in Filmhuis Den Haag

Geplaatst

op

Buitenkantpandavond Nieuw 2 1680x1120

In verband met 45 jaar staatkundig onafhankelijkheid van Suriname zal het Filmhuis Den Haag de Surinaamse film “Wan Pipel” vertonen. Als speciale gast zal oud- minister Jan Pronk aanwezig zijn. Suriname viert op woensdag 25 november 2020 haar onafhankelijkheid. Veel buitenlandse gasten zijn hiervoor uitgenodigd voor de viering op het Onafhankelijkheid plein.

Jan Pronk die laatstelijk is uitgekomen met een nieuw boek, verteld in een interview zijn betrokkenheid bij het beleid van Nederland inzake Suriname. De film “Wan Pipel” zal tot eind december van dit jaar in het filmhuis te zien zijn.

Ook zal “Wan Pipel” op de PICL te zien zijn op 25 november.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Surinaamse basketballer Charlon Kloof komt met “docuseries”

Geplaatst

op

Image

De Surinaamse basketballer Charlon Kloof komt binnenkort met docuseries onder de titel “The Story Continues”. De docuseries zullen vijf opnames zijn, waarin de kijker op een zeer gepassioneerde manier wordt meegenomen in zijn uitdagingen, die Charlon Kloof te maken heeft tijdens zijn carrière.

Charlon Kloof is een Surinaams- Nederlands professioneel basketballer. Kloof die in Suriname geboren is, komt uit voor Nederland. De docuseries zullen gaan over zijn revalidatie periode, na het scheuren van zijn dijbeenspier tijdens een wedstrijd in Kroatië. Hij onderging een lang proces van revalidatie.

De launch van “The story Continues” zal op zondag 22 november 2020 plaatsvinden. Dit zal via zijn eigen social media kanaal worden uitgezonden. Ook zijn website zal op dezelfde dag onder de naam: charlonkloof.com.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen