Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

OM had besluit zaak-Wilders al genomen

Geplaatst

op

door

Het Openbaar Ministerie had al besloten Geert Wilders te vervolgen toen het aanschoof voor overleg met toenmalig minister Ivo Opstelten. Het OM en het ministerie bespraken indertijd niet of de PVV-leider moest worden vervolgd, maar overlegden over wanneer ze dat naar buiten zouden brengen en over andere praktische zaken, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het OM en het ministerie hebben steeds volgehouden dat Opstelten geen stem had in de vervolging van Wilders om zijn uitspraken over “minder Marokkanen”. Het OM zou dat besluit zelf hebben genomen. Maar RTL Nieuws kreeg vorige week documenten boven water die daarover opnieuw twijfels opriepen. Opstelten bleek te hebben overlegd met de OM-top op het moment dat er slechts een ‘voorgenomen’ en nog geen definitief besluit lag om een strafzaak tegen Wilders te openen. De minister nam zelf het initiatief tot dat overleg.

Het besluit was feitelijk echter wel degelijk al genomen, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Het stond enkel nog niet helemaal vast omdat het OM de verdachte altijd nog de kans geeft daarop te reageren.

Opstelten nam zelf het initiatief voor het overleg met het OM, meldt Grapperhaus. Hij sprak op 25 september 2014 met de hoogste baas van het OM en een aantal ambtenaren. Alleen de zaak-Wilders stond op de agenda. Er is geen verslag van de vergadering en van de aanwezigen van toen is het ministerie niets wijzer geworden.

Maar het overleg dat het ministerie en het OM in deze periode voerden, ging steeds over de uitvoering van het vervolgingsbesluit, schrijft Grapperhaus. Dat blijkt volgens hem uit e-mailverkeer. Ambtenaren en magistraten bespraken hoe en wanneer ze het besluit naar buiten zouden brengen en “de eventuele beveiligingsaspecten. Ook is door juristen op het ministerie een juridische analyse gemaakt van de vervolgingsbeslissing.”

Het Wilders-proces is dinsdag hervat. De verdediging vindt dat is bewezen dat Opstelten zich met de zaak bemoeide en spreekt van een politiek proces. Daarom zou het moeten worden gestaakt.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
ALI

Politiek moet het juiste voorbeeld geven.. Wie dan ook…openlijk discriminerend bezig is en een heel volk vernederd staat niet boven de wet. Laat de rechter zijn werk doen zoals hij het ook bij een ander zou doen en dat is dat een ander allang een uitspraak had gehad nu blijft het maar trekken en stoten. Niemand staat boven de wet. Iedereen moet de weten en regels die in Nederland gelden in Nederland respecteer en naleven. Punt. En de rechter moet nu uitspraak doen. Doe dat dan ookAdvertentie

Nederland

Bergwijn vertrekt bij PSV en maakt overstap naar Tottenham Hotspur

Geplaatst

op

door

Steven Bergwijn wil vandaag niet spelen voor PSV in het duel met FC Twente om 16:45. De 22-jarige aanvaller zou bezig zijn met een transfer naar Tottenham Hotspur.

Steven Bergwijn vertrekt bij PSV en maakt de overstap naar de Premier League. Tottenham Hotspur heeft de aanvaller van PSV ingelijfd, dit melden bronnen aan FOX Sports. 

Bergwijn verlengde vorig jaar zijn contract nog tot 2023 in Eindhoven, maar verlaat nu de zwalkende ploeg van Ernest Faber. PSV staat vijfde in de competitie en werd donderdag uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker door eerstedivisionist NAC Breda.

Lees verder

Nederland

Verdediger Fortes nu al naar Sparta Rotterdam

Geplaatst

op

door

Jeffry Fortes stapt met onmiddellijke ingang van Excelsior over naar stadgenoot Sparta Rotterdam. De 30-jarige verdediger had eerder met zijn nieuwe club een akkoord bereikt over een 1-jarig contract, dat komende zomer zou ingaan. Nu is echter besloten dat hij het huidige seizoen meteen al bij Sparta gaat afmaken.

“Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag deze overstap nu al wilde maken”, liet Fortes weten. “Daarom ben ik blij dat de clubs eruit zijn gekomen. Ik kijk ernaar uit terug te keren bij Sparta, waar ik in de jeugdopleiding al gespeeld heb.”

Ook technisch directeur Henk van Stee van Sparta reageerde opgetogen. “Jeffry was eigenlijk onze eerste versterking voor volgend seizoen, maar nadat hij getekend had, gaf hij aan meteen over te willen stappen. Hierna zijn wij met Excelsior in gesprek gegaan en hebben we een akkoord bereikt. We zijn blij dat Excelsior medewerking verleend heeft en we hem nu al aan de selectie toe kunnen voegen, omdat hij met zijn ervaring en multifunctionaliteit een meerwaarde is.”

ANP

Lees verder

Meest gelezen