Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

OM had besluit zaak-Wilders al genomen

Geplaatst

op

door

Het Openbaar Ministerie had al besloten Geert Wilders te vervolgen toen het aanschoof voor overleg met toenmalig minister Ivo Opstelten. Het OM en het ministerie bespraken indertijd niet of de PVV-leider moest worden vervolgd, maar overlegden over wanneer ze dat naar buiten zouden brengen en over andere praktische zaken, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het OM en het ministerie hebben steeds volgehouden dat Opstelten geen stem had in de vervolging van Wilders om zijn uitspraken over “minder Marokkanen”. Het OM zou dat besluit zelf hebben genomen. Maar RTL Nieuws kreeg vorige week documenten boven water die daarover opnieuw twijfels opriepen. Opstelten bleek te hebben overlegd met de OM-top op het moment dat er slechts een ‘voorgenomen’ en nog geen definitief besluit lag om een strafzaak tegen Wilders te openen. De minister nam zelf het initiatief tot dat overleg.

Het besluit was feitelijk echter wel degelijk al genomen, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Het stond enkel nog niet helemaal vast omdat het OM de verdachte altijd nog de kans geeft daarop te reageren.

Opstelten nam zelf het initiatief voor het overleg met het OM, meldt Grapperhaus. Hij sprak op 25 september 2014 met de hoogste baas van het OM en een aantal ambtenaren. Alleen de zaak-Wilders stond op de agenda. Er is geen verslag van de vergadering en van de aanwezigen van toen is het ministerie niets wijzer geworden.

Maar het overleg dat het ministerie en het OM in deze periode voerden, ging steeds over de uitvoering van het vervolgingsbesluit, schrijft Grapperhaus. Dat blijkt volgens hem uit e-mailverkeer. Ambtenaren en magistraten bespraken hoe en wanneer ze het besluit naar buiten zouden brengen en “de eventuele beveiligingsaspecten. Ook is door juristen op het ministerie een juridische analyse gemaakt van de vervolgingsbeslissing.”

Het Wilders-proces is dinsdag hervat. De verdediging vindt dat is bewezen dat Opstelten zich met de zaak bemoeide en spreekt van een politiek proces. Daarom zou het moeten worden gestaakt.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
ALI

Politiek moet het juiste voorbeeld geven.. Wie dan ook…openlijk discriminerend bezig is en een heel volk vernederd staat niet boven de wet. Laat de rechter zijn werk doen zoals hij het ook bij een ander zou doen en dat is dat een ander allang een uitspraak had gehad nu blijft het maar trekken en stoten. Niemand staat boven de wet. Iedereen moet de weten en regels die in Nederland gelden in Nederland respecteer en naleven. Punt. En de rechter moet nu uitspraak doen. Doe dat dan ookAdvertentie

Nederland

NVWA onderzoekt ongeluk vader en zoontje op kermis

Geplaatst

op

door

Kermisuitbater Frank Vale snapt niet hoe zijn attractie maandagavond heeft kunnen afbreken. Bij het ongeluk in Wijchen raakten een vader van 38 zwaargewond en ook zijn zoontje moest mee naar het ziekenhuis. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat de man meerdere botbreuken heeft in zijn onderlichaam. Het kind heeft zijn pols gebroken.

De vader heeft naast meerdere complexe botbreuken ook een hoofdwond opgelopen. Hij werd gisteravond in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels stabiel.

Behalve de vader en zoon uit Wijchen waren er nog vijf personen betrokken bij het ongeval. Zij waren volgens de politie lichtgewond. Vale is zich rotgeschrokken. ‘Het beeld bleef de hele nacht bij mij naar boven komen’, zegt hij tegen Locale media.

Vale is ervan overtuigd dat het onderhoud van de Deca Dance, een attractie met meerdere ronddraaiende karretjes, in orde was. ‘We hebben alles naar eer en geweten gedaan.’

De uitbater van de attractie is ook bestuurslid van kermisbond BOVAK. ‘We praten dagelijks over veiligheid. Dit is verschrikkelijk. Er wordt nu onderzoek gedaan door de NVWA.’ 

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten dat het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Openbaar Ministerie. ‘Dat maakt het officieel een strafrechtelijk onderzoek, maar dat is de procedure zodra er sprake is van ernstig letsel.’

Ook de politie heeft onderzoek gedaan. Zo zijn er sporen veiliggesteld en getuigen gehoord. 

Over de toestand van de slachtoffers weet kermisuitbater Vale niets. ‘Daar zit ik het meeste mee in mijn maag. Zij zijn veel belangrijker dan die attractie.’ Wat er precies is gebeurd maandagavond, is nog niet duidelijk.

Volgens het OM is het veel te vroeg om wat over de oorzaak te zeggen. Volgens ooggetuigen zou een karretje door de vloer zijn gezakt. De vader kwam onder de attractie terecht en raakte dus zwaargewond. De ambulancedienst en een traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen aan de slachtoffers. 

De kermis in Wijchen draait deze dinsdag voor de laatste dag. Wanneer de kapotte attractie kan worden afgebroken, is afhankelijk van het onderzoek van de NVWA.

Lees verder

Nederland

Kabinet komt met maatregelen om huurstijging en scheefwonen tegen te gaan

Geplaatst

op

door

De huurprijzen worden minder afhankelijk van de op veel plaatsen rap opgelopen WOZ-waarde. Scheefwoners gaan meer huur betalen. Die maatregelen neemt het kabinet om de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.

De regeringspartijen zijn de maatregelen op de valreep van Prinsjesdag overeengekomen. De problemen op de woningmarkt lijken uit te groeien tot een van de belangrijkste vraagstukken van deze opening van het politieke jaar.

Bij het berekenen van de maximale huurprijs telt de WOZ-waarde nog maar voor 33 procent mee. Nu is de WOZ-waarde, die vooral in de grote steden snel is gestegen, vaak de aanjager van forse huurstijgingen.

Scheefwoners, mensen die een duurder huis zouden kunnen betalen maar toch in een sociale huurwoning blijven, gaan in een paar jaar tijd flink meer huur neertellen. Jaarlijks gaat hun maandhuur met 50 tot 100 euro omhoog tot het maximum van 720 euro is bereikt. Die huurverhoging moet de doorstroming bevorderen en woningcorporaties de ruimte geven om de huur voor mensen met een kleine beurs juist te verlagen.

Minister Kajsa Ollongren (Wonen) zou verder gaan onderzoeken of gemeenten kopers moeten kunnen verplichten om het gekochte huis ook te betrekken. Dat zou particulieren, die het nu vaak afleggen tegen verhuurders die huis na huis opkopen, meer kans geven.

Eerder kondigde Ollongren al aan dat starters mogelijk worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Woningcorporaties hoeven ook niet langer belasting te betalen over de bouw van tijdelijke huurhuizen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X