Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Nieuwe omroep X zet de tv op zwart

Geplaatst

op

Forster En Koster

 

Een maand na oprichting heeft de omroep al duizenden betalende leden. Als het aan omroep X ligt gaat vanaf 1 januari 2022 de tv op zwart. De nieuwe omroep, een initiatief van tv-veteranen Guilly Koster en Ivette Forster, streeft naar meer inclusie op tv en met succes. In minder dan een maand tijd heeft de omroep al duizenden betalende leden aan zich weten te binden. Om het vereiste aantal van vijftigduizend betalende leden te behalen is vandaag een landelijke wervingscampagne gestart die Nederland moet overtuigen van de noodzaak van een minder ‘eenvormige NPO’.

Zwart als overtuiging, niet in de etnische betekenis

Omroep X is niet de enige omroep die een plek in het publieke bestel wil bemachtigen om een betere afspiegeling van de samenleving op tv te krijgen. Maar de omroep is wel de enige die zich niet richt op één bepaalde doelgroep. De omroep is bedoeld voor mensen die ‘zwart’ zijn in hun visie op de maatschappij en niet perse van huidskleur. Zwart slaat op een maatschappijvisie die staat voor inclusiviteit en gelijkwaardigheid, net zoals rood staat voor links, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.

Verscheidenheid aan culturen is een verrijking, geen bedreiging

De initiatiefnemers Koster en Forster zijn geen onbekenden in de mediawereld. Samen waren zij in 1988 de eerste zwarte presentatoren die een eigen talkshow (Bij Lobith/VPRO) op de Nederlandse televisie kregen. Zij willen door het oprichten van Omroep X hun jarenlange media-ervaring en hun kennis inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming in Nederland. Ons land is rijk aan professionals van allerlei kleur en afkomst, en Koster en Forster laten zich door hen terzijde staan.

“Met Omroep X willen we televisie maken voor mensen die het als een verrijking ervaren om een samenleving te hebben met meer dan één cultuur. In de programma’s die X gaat uitzenden worden hete hangijzers niet uit de weg gegaan. Bij ons zal een zwart persoon bij een talkshow aanschuiven om zijn kennis te delen, niet alleen om te praten over discriminatie, soulmuziek of sport. De culturele diversiteit hoeft bij de programmamakers straks in ieder geval niet te worden gezocht, zoals nu het geval is, onze makers zijn zelf al divers!” ,aldus Guilly Koster.

Omroep X heeft moet om kans te maken in het publieke bestel minstens 50.000 betalende leden hebben, je moet een stroming vertegenwoordigen, en je moet iets bieden wat Hilversum nog niet heeft. Het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de NPO buigen zich vervolgens over de aanvraag en adviseren de minister. Die komt voor 31 juli 2021 met een beslissing. Vanaf 1 januari 2022 mag een nieuwe omroep gaan uitzenden.

Waarom omroep X ?

Wat maakt Omroep X anders dan de huidige omroepen?
Omroep X werkt vóór en achter de schermen met makers en presentatoren van kleur. Ons geluid en beeld worden daardoor anders. Omroep X geeft ook nieuwe makers een kans.

Voor zwarte mensen is er toch al een omroep/worden toch al programma’s gemaakt?
Verschillende onderzoeken, waaronder dat van de NPO-ombudsman in 2018, hebben vastgesteld dat er een problematisch gebrek aan (etnische) diversiteit is in het aanbod van de publieke media. Dus het geheel op de huidige Nederlandse televise dekt de lading niet dat is een feit.

Waarom werkt Omroep X niet samen met andere initiatieven?
Wij hebben onze eigen missie, die wij met onze achterban willen verwezenlijken. Samenwerkingen sluiten wij niet uit.

Waarom de naam Omroep X?
– X is het teken waarmee wij vermenigvuldigen en een zoen uitbeelden.
– X is het enige chromosoom dat ieder mens heeft.
– X is de factor die niemand precies kan omschrijven, maar die geweldig is om te hebben.
– X is de oudste handtekening van de mens. En ja, het is ook een ode aan de X van Malcolm die daarmee zijn slavennaam ‘Little’ maskeerde.

Lid worden van OmroepX kan voor slechts 5,72 euro per jaar.

Logo Omroep X

 

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilse
vrijdag 2 oktober 2020 10:37

WAAROM WAAROM

Papa Sranan
vrijdag 2 oktober 2020 12:02

Ilse, als je vraagt waarom omroep X, dan is dat geen intelligente vraag. Leef je soms buiten de maatschappelijke realiteit? Heb je wel een tv met aansluiting thuis en kijk je weleens naar de nederlandse zenders en hun programma’s? Waarschijnlijk niet want anders had je deze reactie niet geplaatst.

Tjark
vrijdag 2 oktober 2020 12:49

Black movie . En ja we hebben meer zwart nodig op de tv.

Nederland

45 jaar onafhankelijkheid Suriname: Wan Pipel opnieuw in Filmhuis Den Haag

Geplaatst

op

Buitenkantpandavond Nieuw 2 1680x1120

In verband met 45 jaar staatkundig onafhankelijkheid van Suriname zal het Filmhuis Den Haag de Surinaamse film “Wan Pipel” vertonen. Als speciale gast zal oud- minister Jan Pronk aanwezig zijn. Suriname viert op woensdag 25 november 2020 haar onafhankelijkheid. Veel buitenlandse gasten zijn hiervoor uitgenodigd voor de viering op het Onafhankelijkheid plein.

Jan Pronk die laatstelijk is uitgekomen met een nieuw boek, verteld in een interview zijn betrokkenheid bij het beleid van Nederland inzake Suriname. De film “Wan Pipel” zal tot eind december van dit jaar in het filmhuis te zien zijn.

Ook zal “Wan Pipel” op de PICL te zien zijn op 25 november.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Surinaamse basketballer Charlon Kloof komt met “docuseries”

Geplaatst

op

Image

De Surinaamse basketballer Charlon Kloof komt binnenkort met docuseries onder de titel “The Story Continues”. De docuseries zullen vijf opnames zijn, waarin de kijker op een zeer gepassioneerde manier wordt meegenomen in zijn uitdagingen, die Charlon Kloof te maken heeft tijdens zijn carrière.

Charlon Kloof is een Surinaams- Nederlands professioneel basketballer. Kloof die in Suriname geboren is, komt uit voor Nederland. De docuseries zullen gaan over zijn revalidatie periode, na het scheuren van zijn dijbeenspier tijdens een wedstrijd in Kroatië. Hij onderging een lang proces van revalidatie.

De launch van “The story Continues” zal op zondag 22 november 2020 plaatsvinden. Dit zal via zijn eigen social media kanaal worden uitgezonden. Ook zijn website zal op dezelfde dag onder de naam: charlonkloof.com.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen