woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(2)

Nieuwbouw woningen on hold in Nederland

lees ook ...

Begrafenisondernemer in Indiana bewaarde tientallen lijken

Een vijftigjarige begrafenisondernemer in Indiana, Amerika vond het nodig om 31 lijken te bewaren. Een sterke geur in de omgeving van het gebouw werd aanleiding van aangiften bij de politie van Jeffer...

Onvoldoende kopers maken het moeilijk om geplande woningbouwprojecten uit te voeren. Projectontwikkelaars waren genoodzaakt om minstens 4694 te bouwen koopwoningen uit de verkoop te halen, omdat er heel weinig interesse is door veranderde marktomstandigheden. De administratie van makelaarsvereniging  NVM en databedrijf Brainbay getuigen hiervan.

Bestaande woningen dalen in prijs door omstandigheden. Het wordt nu rustig op de huizenmarkt. Toch moeten bouwers hun vaste lasten blijven dekken, waardoor nieuwbouwwoningen nu relatief duur zijn ten opzichte van bestaande gebouwen.

“Nieuwbouwwoningen blijven toch stevig geprijsd in een afkoelende markt”, volgens Arjan Lamberink, die vestigingen heeft in Noord-Nederland. “Bestaande bouw wordt aantrekkelijker en dan neem je het voor lief dat een oudere woning minder energiezuinig is.”

Sommige bouwbedrijven doen toch van alles om het hoofd boven water te houden.”Er zijn bij ons geen projecten on hold”, zegt een vertegenwoordiger van bouwbedrijf Van Wijnen. “Wel zijn er een aantal projecten waar we creatief moeten zijn. Verkoopwoningen worden nu huurwoningen. Soms moet men met de gemeente weer aan tafel om zaken aan te passen, zodat projecten toch haalbaar blijven.

Verzekeraars geven pas garantie wanneer 70 procent van de nieuwbouw  is verkocht.  Autoriteiten zouden hier kunnen ondersteunen om toch resultaat te bereiken. De markt wacht echter niet op het proces dat hiervoor op gang moet komen. Bouwbedrijven moeten het over het algemeen hebben van eigen inspanningen om door te bouwen.

De overheid ziet graag  dat er tot 2030 een aantal van 900.000 woningen wordt opgezet. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht minder woningen in deze periode.

Bron foto: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNieuwbouw woningen on hold in Nederland