Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Nederlandse slavernijherdenking volgend jaar weer op 1 juli

Geplaatst

op

door

In tegenstelling tot dit jaar zal de herdenking van de slavernij door Nederland volgend jaar weer als vanouds op 1 juli plaatsvinden. Dit jaar was de herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij waren dit jaar voor het eerst gesplitst over twee dagen.

De herdenking van de slavernij werd dit jaar gehouden op 30 juni. De viering van de afschaffing van de slavernij werd op 1 juli gevierd. Dit schoot een hoop mensen in het verkeerde keelgat en mondde daarom ook uit tot protesten. Voor komend jaar wordt het weer teruggedraaid naar de oorspronkelijke datum en zal de viering en herdenking weer op 1 dag vallen. 30 juni wordt een nationale dag van bezinning.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee) en de Landelijke Verzetsbeweging: “Zeg Neen Tegen Het NiNsee” zijn woensdag tot dit besluit gekomen. Samen met oud-voetballer Clarence Seedorf en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vond er een gesprek plaats.
Vorig jaar besloot het NiNsee om de herdenking te verplaatsen naar 30 juni om een dag later de afschaffing van de slavernij te vieren. Hierop volgende protesten en werd de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam verstoord met fluitjes en pannendeksels. Clarence Seedorf trad toen ook al op als bemiddelaar van de partijen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Jaarlijkse Keti Kotilezing in Nederland geannuleerd na onrust over spreker

Geplaatst

op

door

De jaarlijkse lezing in het Scheepvaartmuseum ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij gaat niet door. Binnen de Surinaamse gemeenschap was grote onrust ontstaan over de spreker van dienst, Sandew Hira.

Het werk van Sandew Hira, pseudoniem van de 64-jarige historicus en econoom Dew Baboeram, staat in het teken van de dekolonisatie van de Suriname. Volgens Hira is het land wel onafhankelijk, maar is de bevolking mentaal nog steeds gekoloniseerd.

Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie echter heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders van het spreken van Sandew Hira, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats te maken’, is te lezen in het persbericht.

Maar in een persbericht van het NiNsee staat nu dat in overleg met het Scheepvaartmuseum, waar de lezing op 29 juni zou worden gehouden, alsnog is besloten de lezing af te blazen.

De Keti Koti-lezing vindt jaarlijks plaats voorafgaand aan Keti Koti. Op deze dag, 1 juli, worden de slachtoffers van de slavernij herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 gevierd.

Lees verder

Nederland

Afrit A10 Amsterdam afgesloten vanwege sinkhole

Geplaatst

op

door

De afrit S106 van de A10 bij Amsterdam is sinds gisteravond afgesloten. Dit in verband met een sinkhole.

Dat meldt het team Hoofdwegen van de politie. De afrit blijft voorlopig afgesloten voor verkeer. Rijkswaterstaat gaat onderzoek doen naar de exacte oorzaak van het sinkhole.

Een sinkhole ontstaat door het instorten van een holte onder de grondoppervlakte. Het ontstaan van die holte kan meerdere oorzaken hebben. 

Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is het een flink gat dat vermoedelijk is ontstaan door „uitspoeling” waarbij het zand onder het wegdek is weggespoeld. Zware regenval zou de oorzaak kunnen zijn.

Lees verder

Meest gelezen

X