Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Nederlandse slavernijherdenking volgend jaar weer op 1 juli

Geplaatst

op

In tegenstelling tot dit jaar zal de herdenking van de slavernij door Nederland volgend jaar weer als vanouds op 1 juli plaatsvinden. Dit jaar was de herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij waren dit jaar voor het eerst gesplitst over twee dagen.

De herdenking van de slavernij werd dit jaar gehouden op 30 juni. De viering van de afschaffing van de slavernij werd op 1 juli gevierd. Dit schoot een hoop mensen in het verkeerde keelgat en mondde daarom ook uit tot protesten. Voor komend jaar wordt het weer teruggedraaid naar de oorspronkelijke datum en zal de viering en herdenking weer op 1 dag vallen. 30 juni wordt een nationale dag van bezinning.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee) en de Landelijke Verzetsbeweging: “Zeg Neen Tegen Het NiNsee” zijn woensdag tot dit besluit gekomen. Samen met oud-voetballer Clarence Seedorf en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vond er een gesprek plaats.
Vorig jaar besloot het NiNsee om de herdenking te verplaatsen naar 30 juni om een dag later de afschaffing van de slavernij te vieren. Hierop volgende protesten en werd de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam verstoord met fluitjes en pannendeksels. Clarence Seedorf trad toen ook al op als bemiddelaar van de partijen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

‘Bloedmaan’ maandagochtend te zien tijdens volledige verduistering

Geplaatst

op

De maan zal maandag volledig bloedrood kleuren tijdens een totale verduistering. Wie de zogenaamde ‘bloedmaan’ mist, moet tot 7 september 2025 wachten voor de eerstvolgende volledige eclips in Nederland.

De eerste veranderingen in het maanlicht beginnen rond 3.35 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. De echte verduistering begint rond 5.41 uur en duurt iets meer dan een uur. Dan is de maan bloedrood. Het hoogtepunt is rond 6.12 uur. Daarna duurt het een paar uur voor de maan weer normaal schijnt.

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering vindt plaats als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

ANP

Lees verder

Nederland

Vrouw (29) komt om door ernstig ongeval vrachtwagen

Geplaatst

op

Een 29-jarige vrouw is donderdag overleden door een ernstig verkeersongeval in haar woonplaats Groningen. Ze fietste op een rotonde en werd geschept door een vrachtwagen.

Zwaargewond werd ze naar een ziekenhuis gebracht waar ze kort na aankomst overleed aan haar verwondingen. De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is. De politie komt graag in contact met getuigen van het ongeval.

Lees verder

Meest gelezen