Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Nederlandse slavernijherdenking volgend jaar weer op 1 juli

Geplaatst

op

In tegenstelling tot dit jaar zal de herdenking van de slavernij door Nederland volgend jaar weer als vanouds op 1 juli plaatsvinden. Dit jaar was de herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij waren dit jaar voor het eerst gesplitst over twee dagen.

De herdenking van de slavernij werd dit jaar gehouden op 30 juni. De viering van de afschaffing van de slavernij werd op 1 juli gevierd. Dit schoot een hoop mensen in het verkeerde keelgat en mondde daarom ook uit tot protesten. Voor komend jaar wordt het weer teruggedraaid naar de oorspronkelijke datum en zal de viering en herdenking weer op 1 dag vallen. 30 juni wordt een nationale dag van bezinning.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee) en de Landelijke Verzetsbeweging: “Zeg Neen Tegen Het NiNsee” zijn woensdag tot dit besluit gekomen. Samen met oud-voetballer Clarence Seedorf en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vond er een gesprek plaats.
Vorig jaar besloot het NiNsee om de herdenking te verplaatsen naar 30 juni om een dag later de afschaffing van de slavernij te vieren. Hierop volgende protesten en werd de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam verstoord met fluitjes en pannendeksels. Clarence Seedorf trad toen ook al op als bemiddelaar van de partijen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

Meer tbc-patiënten in Nederland

Geplaatst

op

Het aantal patiënten met tuberculose in Nederland is vorig jaar met 3 procent gestegen tot 806. Volgens gezondheidsinstituut RIVM komt het grootste deel van de tbc-patiënten uit Eritrea, waar tuberculose veel voorkomt.

Meer dan 200 patiënten hadden open tbc, de meest besmettelijke vorm. Een jaar eerder meldde het instituut nog dat het aantal tbc-patiënten voor het eerst sinds de start van de metingen in 1950 was gedaald tot onder de 800.

Mensen kunnen de bacterie lang bij zich dragen zonder er ziek van te worden. Asielzoekers en immigranten uit landen waar tbc veel voorkomt, worden bij binnenkomst in Nederland gescreend op de ziekte. Tuberculose is de dodelijkste infectieziekte ter wereld, maar over het algemeen goed te behandelen met antibiotica. Bij 7 patiënten was het afgelopen jaar sprake van een ernstige vorm van resistentie tegen dit geneesmiddel.

ANP

Lees verder

Nederland

Demonstraties voor bevriezen pensioenleeftijd

Geplaatst

op

In het hele land demonstreren de vakbonden maandag voor het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar.

Medewerkers van de NS en streekvervoerders leggen tussen 06.00 en 07.06 het werk neer. Ook nadat ze weer aan het werk zijn gegaan, ondervinden de dienstregelingen de gevolgen van die staking.

Wie dan maar de auto neemt, kan terechtkomen achter de voertuigen van politie, douane en defensie, die in estafette vanaf 07.00 uur over de volle breedte van de weg met een snelheid van 66 kilometer per uur naar Den Haag trekken.

In negen grote steden zijn manifestaties van de bonden. In Den Haag houden de bonden van de hulpdiensten een protestmars door de stad. Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem komen actievoerders uit verschillende beroepsgroepen bijeen.

Op Schiphol leggen werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling vanaf 12.30 uur hun werk voor 66 minuten neer.

De acties begonnen al in de nacht van zondag op maandag met een staking van havenarbeiders uit Rotterdam, Amsterdam en Zeeland en van de schoonmakers op Schiphol.

ANP

Lees verder

Meest gelezen