maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
5
(1)

Nederland zend “schokgolf ” door Europa

lees ook ...

In de Rechtbank: President Chan vs ondernemer Gerard; Verbod...

Gisteren, woensdag 21 februari, was de rechtszaak in de Rechtbank van Rotterdam, over het veel besproken boek van Gerard van den Bergh, Zaken doen in Suriname, Corruptie op het hoogste niveau. Het boe...

De PVV heeft al 37 zetels binnengehaald. Alvast twintig meer dan in 2021. GroenLinks/Partij van de Arbeid kreeg 25, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie volgt met 24 en nieuwkomer Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft twintig. De overige elf partijen zitten elk onder de tien zetels.De partij van Wilders wist een grote overwinning te behalen in de Tweede Kamerverkiezingen. Dit betekent dus dat velen de mening van Wilders delen.

Wilders schuift zijn mening over de immigratie en de Islam niet onder stoelen of banken.  Hij wil de immigratie anders ordenen. Toch zei hij voor ‘alle’ Nederlanders te zijn, “Ongeacht waar je vandaan komt en wat je geloof is.” Het resultaat van de verkiezingen spreekt boekdelen. De meerderheid van de Nederlanders staan dus achter de PVV en Wilders. New York Times noemt Wilders een “politieke provocateur”.

Partijen hadden te kennen gegeven dat zij niet met de PVV zouden samenwerken om een regering te vormen. “Het zou ‘zeer ondemocratisch’ zijn als dat gebeurt, dat zou de kiezer niet pikken”, zegt een zelfverzekerde Wilders. “Wij gaan besturen”, staat voor hem vast. Hij roept op tot samenwerking. De Franse Marine Le Pen vindt het een “spectaculaire prestatie”.

Le Figaro een Franse krant meent de gevoelens van de Europese Unie (EU), te kunnen aanvoelen bij deze “plotselinge wending naar rechts”, en draagt de overtuiging dat Europa de uitslag “met ongerustheid” zal begroeten.  De Engelse BBC klinkt ook niet enthousiast over Wilders en de EU. “Een overwinning van Wilders zal schokgolven door heel Europa veroorzaken, aangezien Nederland één van de grondleggers is van wat de Europese Unie werd. De heer Wilders wil een referendum houden om de EU verlaten.”

Deze “historische verkiezingen”, waar PVV de traditionele partijen achter zich wist te laten moet nog goed doordringen tot eenieder. Regeringspartijen hebben moeten inleveren. VVD hield van de 34 zetels 24 over. D66, die 24 zetels had moet het nu doen met 9 en het CDA ziet van de 15 nog 5 en de ChristenUnie moet het nu doen met 3 in plaats van 5 zetels. BIJ1 en 50Plus hebben nog geen zetel.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNederland zend "schokgolf " door Europa