Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

‘Nederland moet van stikstofslot’

Geplaatst

op

door

Nederland moet per direct van het verstikkende stikstofslot gehaald worden, onder meer door vergunningsvrijstellingen. Daarvoor pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland.

De werkgeversorganisaties benadrukken dat voor de effecten van stikstof structurele maatregelen nodig zijn. “Ondertussen kan het niet zo zijn dat woonwijken, spoorwegen, sportvelden en groene projecten als windmolens niet worden aangelegd”, zo vinden ze ook. “Het is toch niet uit te leggen dat allerlei projecten die de ecologische voetafdruk van het land aantoonbaar verkleinen, zoals de aanleg van windmolens en schonere fabrieken, nu niet door kunnen gaan”, aldus VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Hij wijst daarbij ook op de gevolgen voor de werkgelegenheid omdat duizenden projecten stilvallen.

De organisaties hebben een puntenplan samengesteld, onder meer met een voorstel voor het op korte termijn vrijstellen van projecten die alleen tijdens de bouw leiden tot stikstofuitstoot. Daarbij moet gedacht worden aan de bouw van windmolens, een dijk of een voetbalveld. Ook dwingende projecten van groot openbaar belang zonder alternatief en het verlagen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 rond natuurgevoelige gebieden zullen “Nederland van het slot halen”.

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen daarnaast voor om voor de langere termijn tot een “gedegen en werkbare nieuwe aanpak” te komen van beleid. Daarvoor moet wel tijd worden genomen, bijvoorbeeld een jaar, om dat samen met het Adviescollege van voormalig minister Johan Remkes op te zetten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Verplichte integriteitstoets voor wethouders

Geplaatst

op

door

Regeringspartijen ChristenUnie en CDA willen dat aanstaande wethouders verplicht een integriteitsonderzoek moeten ondergaan. Op die manier moeten incidenten zoals in Den Haag, waar twee wethouders zijn opgestapt omdat ze verdacht worden van corruptie, worden tegengegaan.

Er bestaat al een landelijke integriteitstoets. Daarbij wordt gekeken naar functies in het verleden, nevenfuncties en andere kwetsbaarheden van kandidaat-wethouders. De toets is niet verplicht, al kiezen sommige gemeenten er wel voor. In Den Haag was dat niet het geval.

Als het aan het CDA en de ChristenUnie ligt komt daar verandering in en moeten ook kandidaat-bestuurders van provincies en waterschappen eraan geloven. “We moeten alles doen om te voorkomen dat een situatie zoals bij het gemeentebestuur van Den Haag zich herhaalt”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

Lees verder

Nederland

Handhaving verbod rookruimtes vanaf 1 april

Geplaatst

op

door

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vrijdag laten weten.

De Hoge Raad oordeelde eind september dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot nu toe gold, is ongeldig, luidde het vonnis. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. “Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten,” zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes. Ook Blokhuis sprak vorige maand over een ‘dubbel gevoel’.

Sinds 2008 is er een rookverbod in de horeca van kracht.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X