Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Nederland herdenkt en viert einde slavernij

Geplaatst

op

Het is vandaag 155 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

Dit wordt zondagmiddag herdacht bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Onder anderen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen houden een toespraak.

Nakomelingen van slaven van toen dringen al lange tijd aan op officiële excuses door de Nederlandse regering. Die zijn tot nu toe nooit gemaakt. Ook de roep om schadevergoeding klinkt zo nu en dan. Zaterdagavond deed de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en oproep aan het kabinet die excuses te maken. Maar het kabinet neemt dat niet over. De woorden van ,,diepe spijt en berouw” die het vorige kabinet uitsprak, ,,blijven gelden”, zo luidt het.

In 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een ,,mensonterende praktijk” en een ,,schandvlek in onze geschiedenis”. En in 2001 betuigde toenmalig minister van Integratiezaken Roger van Boxtel ,,diepe spijt” voor het slavernijverleden. Hij verklaarde toen dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht.

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam zondag is er muziek van zangeres Edsilia Rombley en vindt er een minuut stilte plaats. Na de bijeenkomst, die rechtstreeks bij de NOS is te zien, worden kransen gelegd en is er een defilé langs het monument. Na afloop van de herdenking vindt in het park traditiegetrouw het Keti Koti Festival plaats, de viering van de afschaffing van de slavernij.

Ook in andere steden, waaronder Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Almere, zijn dit weekend herdenkingsplechtigheden en vieringen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

Kijkt u nog naar RTL Late Night?

Geplaatst

op

By

Humberto Tan kondigde in het begin van het jaar aan RTL Late Night te verlaten op verzoek van de leiding van RTL4.

Humberto vertrok toen er nog maar 400.000 kijkers waren overgebleven van de miljoen die hij in de eerste jaren had. Hij was het niet eens met de beslissing van management, maar had geen ander keus.

Twan Huys zou zou de gouden tijden van RTL Late Night laten herleven. Dat gaat niet gebeuren, is na anderhalve week duidelijk. Hij begon met ruim een half miljoen kijkers, maar dat worden er iedere dag minder. Gisteren waren er nog 366.000 van over. De concurrent, Pauw, zat op 800.000.

Huys is binnengehaald door programmadirecteur Erland Galjaard, die sindsdien is ontslagen. Dat zal de kans dat Huys snel het veld ruimt vergroten.

 

Lees verder

Nederland

Vanaf 2019 is de zomertijd officieel afgeschaft

Geplaatst

op

By

De Europese Commissie heeft besloten dat het ieder half jaar verzetten van de klok niet meer hoeft. Voorzitter Jean-Claude Juncker heeft bekend gemaakt dat het aan iedere EU-lidstaat zelf is om te bepalen of de zomertijd blijft bestaan.

In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Geen ‘nacht van de nacht’ en in de zomer geen ‘gebroken nacht’.

“Op basis van het subsidiariteitsbeginsel moeten de lidstaten zelf kunnen beslissen of hun inwoners in de zomer- of wintertijd leven”, zei Juncker. Wel komt er een wetsvoorstel van de Europese Commissie om er voor te zorgen dat buurlanden hun keuze op elkaar afstemmen, zodat er niet een heleboel verschillende tijdzones ontstaan.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |