maandag 11 december 2023
24.4 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
5
(1)

Nederland heeft genoeg apenpokkenvaccins

lees ook ...

Douane op Schiphol ontdekt cocaïne verstopt in masala van Su...

De Nederlandse douane heeft een opmerkelijke vondst gedaan op Schiphol, waarbij een speurhond cocaïne ontdekte die verborgen zat in pakken masala. Deze pakketten werden vermoedelijk vanuit Suriname in...

De Europese Unie wil als organisatie de aankoop doen van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken. Nederland heeft wel voldoende vaccins en vindt het niet nodig om mee te doen met de groepsaankoop. Het gaat om het vaccin Imvanex  geproduceerd door het Duitse bedrijf Nordic en het antivirale middel Tecovirimat door SIGA Technologies van Amerika.

 Er bestaan nog geen contracten tussen de EU en de farmaceutische bedrijven, maar dit kan volgens Bergström, de Zweedse vaccincoördinator snel tot stand komen. “We zouden over ongeveer een week een contract moeten hebben. En misschien al wat beperkte leveringen in juni.” De vaccins zullen ingezet gebruikt worden voor hulpverleners die met patiënten in aanraking komen.

Imvanex is tegen pokken, en de apenpokken zijn nauw verwant hiermee. Het is in de VS goedgekeurd voor de preventie van zowel pokken als apenpokken. De EU heeft Imvanex alleen goedgekeurd voor pokken. In noodgevallen kunnen artsen het ook voorschrijven aan apenpokkenpatiënten.

WHO vindt dat “snelle actie” is vereist voor een succesvolle aanpak van apenpokken in landen, waar deze ziekte langer voorkomt. Massale vaccinatie vindt men toch nog niet nodig op dit moment, maar gerichte vaccinatie voor mensen die met geïnfecteerde personen in contact zijn geweest, is een vereiste. “Onderzoek, contacten opsporen en thuisisolatie zijn nu de beste middelen”, volgens WHO-functionaris Rosamund Lewis.

In deze maand zijn in meer dan 20 landen buiten Afrika, boven tweehonderd vermoedelijke en bevestigde gevallen van apenpokken vastgesteld.

De huidige variant, heeft een sterftecijfer van ongeveer 1 procent. Dit is niet het geval. Nederland kent twaalf besmettingen. Wie positief is getest, moet in isolatie blijven totdat er geen symptomen meer zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNederland heeft genoeg apenpokkenvaccins