maandag 15 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
5
(1)

Nederland betuigt spijt slavernijverleden op 19 december

lees ook ...

Surinam Airways zoekt vliegtuigoplossing Paramaribo-Amsterda...

Surinam Airways staat opnieuw zonder eigen vliegtuig om vluchten tussen Paramaribo en Schiphol uit te voeren. De lease van een Airbus A340-300 is recentelijk afgelopen, en daarom wordt sinds begin apr...

De delegatie van de Nederlandse Tweede Kamer die in augustus een oriëntatiebezoek bracht aan Suriname, heeft geadviseerd te komen tot excuses. Bronnen hebben ook verklaard dat leden van het Nederlands kabinet op 19 december spijt zullen betuigen op verschillende plaatsen. Premier Rutte zal in Nederland de excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Dit moet staan in het teken van 150 jaar afschaffing van de slavernij in de voormalige koloniën.

Deze informatie is eerder in meerdere media verschenen. Na het bezoek van premier Rutte aan Suriname veranderde ook hij van mening, en verklaarde dat 2023 moet staan in het teken van erkenning van het slavenleed.

Minister Weerwind van Rechtsbescherming zal de excuses aanbieden in Suriname.  Staatssecretaris Van der Burg  doet dat op Aruba, minister Van Gennip  op Bonaire, staatssecretaris Van Huffelen  op Curaçao, staatssecretaris Van Rij  op Sint-Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen op Saba en minister Kuipers  op Sint-Maarten.

Verder zal Nederland ook 200 miljoen euro steken in een fonds dat projecten zal financieren om het bewustzijn over het slavernijverleden te vergroten. Herstelbetalingen aan de vroegere koloniën is niet aan de orde.  Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, vindt dat de excuses  voorloper zijn om uiteindelijk te komen tot het plegen van herstelbetalingen door het voormalig moederland.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNederland betuigt spijt slavernijverleden op 19 december