Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Nationale herdenking MH17-ramp begonnen

Geplaatst

op

door

Bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is de herdenking van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines begonnen. Het is de vijfde keer dat wordt herdacht dat het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Bij het herdenkingsbos worden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Minister-president Mark Rutte en voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 houden een toespraak, er is muziek en er worden bloemen gelegd. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden, onder wie nabestaanden en organisaties die betrokken zijn bij de nasleep van de vliegramp.

„Er zijn nabestaanden die er nog steeds hevig mee worstelen. Maar vijf jaar brengt ook met zich mee dat u toch weer een beetje het gewone leven oppakt”, zei Ploeg.

,,Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.” Premier Mark Rutte verwees met die opmerking bij de nationale herdenking naar de desinformatie die Rusland over het neerschieten van het vliegtuig verspreidt. In aanwezigheid van nabestaanden en betrokkenen bij de afwikkeling van de ramp sprak hij over „een schandelijke daad die 298 onschuldige mensen uit het leven heeft weggerukt.”

Rutte herinnerde aan de beelden die veel mensen nog scherp op het netvlies staan: de aankomst van de lichamen in Eindhoven en de lange rouwstoet over de A2. „Door hun namen hardop te noemen houden we de herinnering aan die 298 unieke mensen levend”, zei hij, voordat de namen van de slachtoffers een voor een werden opgenoemd.

De aankondiging van de rechtszaak die volgend jaar over de MH17-ramp begint, is volgens Rutte een nieuwe en belangrijke stap. „De weg naar gerechtigheid loopt via vasthoudendheid en eensgezindheid, via zelfbeheersing en gecontroleerde emotie.”

Ook ministers Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en de top van het Openbaar Ministerie (OM) zijn aanwezig.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Mars in Amsterdam tegen gebruiken van dieren

Geplaatst

op

door

Dierenrechtenorganisaties houden zaterdag in Amsterdam de The Official Animal Rights March. De mars tegen elke vorm van het gebruiken, misbruiken en uitbuiten van dieren wordt voor de tweede keer in Nederland gehouden.

Het is eigenlijk een ‘bewustzijnsmars’ om te laten zien dat er mensen zijn die op een andere manier met dieren omgaan, aldus Erwin Vermeulen, campagneleider Animal Rights. “Dieren worden nu principieel verkeerd gebruikt voor menselijk nut, bijvoorbeeld in laboratoria, in de bio-industrie, maar ook door op ze te jagen. Door ons eens per jaar op straat te laten zien, maken we andere mensen er misschien van bewust dat het anders kan. Ik ben hoopvol. De vleesconsumptie daalt en de verkoop van vleesvervangers stijgt.”

Onder de deelnemende groepen die vanaf de Amsterdamse Westergasfabriek door de stad lopen, zijn de Nederlandse Vereniging van Veganisme en Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, meldt de organisatie. Via Facebook hebben 1000 mensen laten weten dat ze van de partij zijn. Aan de eerste Nederlandse editie van de mars deden in 2018 ongeveer 1200 mensen mee.

De Animal Rights March begint zaterdag om 13.00 uur. De mars wordt ook in 37 andere steden gehouden, maar niet allemaal op dezelfde dag. De manifestatie in Londen is al geweest en zondag staat er een mars in Brussel gepland.

Lees verder

Nederland

Pegida gaat demonstreren voor stadhuis Eindhoven

Geplaatst

op

door

Pegida gaat zondagmiddag van een tot drie uur demonstreren in Eindhoven. Niet bij de Al Fourqaan-moskee, maar op het Eindhovense Stadhuisplein. ,,We komen voortaan elke zondagmiddag naar Eindhoven”, zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld. ,,Net zo lang totdat we wel bij moskee terecht kunnen.”

Vrijdagochtend heeft het Eindhovense gemeentebestuur Pegida laten weten dat de anti-islamorganisatie geen actie mag voeren bij de Al Fourqaan-moskee, zoals de organisatie had aangekondigd. Een eerdere demonstratie van Pegida daar liep volledig uit de hand.

Naar aanleiding daarvan werden alle door Pegida aangekondigde demonstraties op die locatie door burgemeester John Jorritsma verplaatst naar het  Stadhuisplein. Tot op heden blies de organisatie in reactie daarop die demonstraties telkens af. 

,,Maar deze keer niet”, reageert Wagensveld desgevraagd. ,,De burgemeester denkt zeker dat wij daar in blijven tuinen, en dat ie van ons af is als hij de locatie telkens verplaatst. Maar dat is echt niet zo. Hij kan voorlopig elke week een blik agenten open trekken. We blijven gewoon komen, net zo lang totdat we kunnen demonstreren in de Eindhovense wijk waar spraken is van een probleem.”

Dat probleem is volgens Wagensveld dat als Pegida in de Eindhovense wijk Woensel komt demonstreren tegen de islam moslimjongeren daar op reageren door ‘met bakstenen en stoeptegels te gooien en met ijzeren staven te zwaaien’. 

Lees verder

Meest gelezen

X