Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Naast wateroverlast en schade nu ook gewonden na noodweer in Nederland

Geplaatst

op

door

Hevige onweersbuien met zware regenval en hagel teisterden gisteravond en afgelopen nacht het land met lokaal zeer zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Het KNMI gaf een code oranje af voor het hele land met uitzondering van de provincie Zeeland. In Amsterdam alleen al moesten vijf mensen naar het ziekenhuis.

Het noodweer dat over het land trok, liet een spoor van vernielingen achter. Op veel locaties hadden mensen te maken met extreme wateroverlast, terwijl afgewaaide boomtakken, omgewaaide bomen en de hagelbuien voor veel schade zorgden. Ook kwamen er meldingen van afgewaaide daken en ander weggewaaid materiaal binnen bij de hulpdiensten.

Op de Wallen in Amsterdam begaven drie oude bomen en een hoogwerker het onder de sterke wind. De bomen versperden enkele van de nauwe steegjes in het gebied. In Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van de gewonden viel toen een boom het begaf in de buurt van de Amstel, meldt de brandweer. Die rukte ongeveer 150 keer uit voor stormschade en wateroverlast.

In het westen van het land werden hagelstenen gezien van tot 4 centimeter in doorsnee. De extreem zware regenval, lokaal viel wel tot 50 millimeter regen, zorgde in het hele land voor veel wateroverlast.

Het noodweer zorgde ook op Schiphol voor overlast. Er werden vanwege hevige bliksem en onweer meerdere vluchten omgeleid. 

In Udenhout werden in een zorgcentrum kamers ontruimd vanwege wateroverlast. Die ontstond doordat het dak van het zorgcentrum de hoeveelheid regen niet aan kon, aldus Omroep Brabant. Een windhoos richtte volgens RTV Utrecht schade aan in Wilnis en Vinkeveen. In Vinkeveen braken bomen als luciferstokjes en er waaide een feesttent om, meldt de omroep.

Volgens weeronline werd de zwaarste windstoot van 127 kilometer per uur gemeten in Utrecht. Normaal valt volgens het weerbureau in de maand juni gemiddeld 68 mm regen, maar lokaal was dat nu ruim 40 mm. Weeronline noteerde tijdens de buien ongeveer 72.500 bliksemontladingen. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Brand uitgebroken op het dak van Hogeschool Rotterdam Heijplaat

Geplaatst

op

door

Op het dak van Hogeschool Rotterdam aan de RDM-kade op Heijplaat is woensdagmiddag rond 13.40 uur een grote brand uitgebroken.

De brandweer rukte met meerdere blusvoertuigen uit om het vuur te bestrijden. Hulpverleners ontruimden het pand uit voorzorg.

De brand was ongeveer een uur na de eerste melding onder controle. Om te inventariseren of het vuur volledig uit is, verricht de brandweer momenteel sloopwerkzaamheden op het dak.

Lees verder

Nederland

Vrachtwagen met acrylzuur crasht op A6: van Lelystad naar Friesland gesloten

Geplaatst

op

door

Een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen is vanochtend gecrasht op de A6 bij Emmeloord. De chauffeur raakte daarbij gewond. De snelweg is in de richting van Lelystad naar Joure dicht.

Er is een omleiding ingesteld. Verkeer vanuit Amsterdam naar het noorden kan omrijden via Amersfoort en Zwolle over de A1, de A28 en de A32.

De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. Mogelijk is de chauffeur van de vrachtwagen onwel geworden. De vrachtwagen ligt half in een sloot op een akker naast de A6.

Acrylzuur is een bijtende en brandbare stof. Volgens de brandweer lekt de tankwagen niet.

Lees verder

Meest gelezen

X