Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Naast wateroverlast en schade nu ook gewonden na noodweer in Nederland

Geplaatst

op

door

Hevige onweersbuien met zware regenval en hagel teisterden gisteravond en afgelopen nacht het land met lokaal zeer zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Het KNMI gaf een code oranje af voor het hele land met uitzondering van de provincie Zeeland. In Amsterdam alleen al moesten vijf mensen naar het ziekenhuis.

Het noodweer dat over het land trok, liet een spoor van vernielingen achter. Op veel locaties hadden mensen te maken met extreme wateroverlast, terwijl afgewaaide boomtakken, omgewaaide bomen en de hagelbuien voor veel schade zorgden. Ook kwamen er meldingen van afgewaaide daken en ander weggewaaid materiaal binnen bij de hulpdiensten.

Op de Wallen in Amsterdam begaven drie oude bomen en een hoogwerker het onder de sterke wind. De bomen versperden enkele van de nauwe steegjes in het gebied. In Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van de gewonden viel toen een boom het begaf in de buurt van de Amstel, meldt de brandweer. Die rukte ongeveer 150 keer uit voor stormschade en wateroverlast.

In het westen van het land werden hagelstenen gezien van tot 4 centimeter in doorsnee. De extreem zware regenval, lokaal viel wel tot 50 millimeter regen, zorgde in het hele land voor veel wateroverlast.

Het noodweer zorgde ook op Schiphol voor overlast. Er werden vanwege hevige bliksem en onweer meerdere vluchten omgeleid. 

In Udenhout werden in een zorgcentrum kamers ontruimd vanwege wateroverlast. Die ontstond doordat het dak van het zorgcentrum de hoeveelheid regen niet aan kon, aldus Omroep Brabant. Een windhoos richtte volgens RTV Utrecht schade aan in Wilnis en Vinkeveen. In Vinkeveen braken bomen als luciferstokjes en er waaide een feesttent om, meldt de omroep.

Volgens weeronline werd de zwaarste windstoot van 127 kilometer per uur gemeten in Utrecht. Normaal valt volgens het weerbureau in de maand juni gemiddeld 68 mm regen, maar lokaal was dat nu ruim 40 mm. Weeronline noteerde tijdens de buien ongeveer 72.500 bliksemontladingen. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Oss onthult monument voor fataal stintongeluk

Geplaatst

op

door

In een park in Oss wordt vrijdagmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de vier kinderen die precies een jaar geleden omkwamen door de aanrijding van een trein met een stint. Het monument moet niet alleen troost bieden aan de ouders van de omgekomen kinderen, die tussen de 4 en 8 jaar oud waren, maar ook aan andere ouders die een kind verloren.

Oss heeft bewust gekozen voor een stille locatie in het Elzeneindpark en niet bij het station Oss West, waar het dramatische ongeval gebeurde. Daar is volgens de gemeente te veel omgevingsgeluid.

Het monument van ruim een meter hoog krijgt de naam Vlinderboek. „Het monument vertelt het verhaal over de emoties bij het verlies van een kind. Bij dit proces van jaren heeft de vlinder een belangrijke rol. Deze geeft uiteindelijk weer enige kleur aan het leven”, verklaart de gemeente.

Lees verder

Nederland

Bredase advocaat: Ik wil Nabil B. bijstaan

Geplaatst

op

door

De Bredase advocaat Peter Schouten wil kroongetuige Nabil B. juridisch bijstaan. In BN De Stem zegt hij dat het een principekwestie is.

Woensdag werd Derk Wiersum, de advocaat van B., geliquideerd in Amsterdam. Na de moord zei waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten Simeon Burmeister dat hij denkt dat het heel lastig zal worden een advocaat te vinden voor de kroongetuige. Strafpleiters Peter Plasman en Tjalling van der Goot zeiden donderdag dat als B. geen advocaat krijgt, de uiterste consequentie zou kunnen zijn dat hij niet verder vervolgd kan worden.

Schouten heeft zijn initiatief besproken met zijn vrouw en kinderen. Hij vindt dat hij een daad moet stellen. “Het is niet gratis of pijnloos om in een mooie rechtsstaat te wonen. Het is ervoor zorgen dat gedaan wordt, wat gedaan moet worden”, zegt hij in de krant. De strafpleiter hoopt dat veel advocaten eenzelfde aanbod gaan doen. “Ik zou daar heel trots van worden.” Schouten weet niet of B. op zijn aanbod ingaat. En wie de kroongetuige ook gaat bijstaan, moet hoe dan ook beter worden beveiligd, aldus de advocaat.

Lees verder

Meest gelezen

X