donderdag 28 september 2023
28.3 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
5
(1)

“Moments contained” , een zwarte vrouw in Rotterdam

lees ook ...

Beeldhouwer Thomas J. Price, “Moments contained”, een bronzen beeld van een zwarte vrouw op sneakers, tussen de mensen. Velen zijn ingenomen met het beeld, anderen zijn helemaal niet onder de indruk. Toch is het beeld heel populair. Velen willen daarmee op de foto. Op social media is een discussie losgebarsten over deze dame.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, had dit al begrepen, en voorspelde de populariteit van de grote zwarte en krachtige dame. Voorbijgangers zijn zeer onder de indruk. Sommigen vinden dat dit de juiste weergave is van de stad, “het teken is dat mensen van kleur worden gerespecteerd in dit land”. Anderen zoals columniste Rosanne Hertzberger vinden het beledigend, omdat deze dame niets heeft gepresteerd.

Een bronzen jonge zwarte vrouw torent met haar vier meter in een joggingbroek met gebalde vuisten in haar zak boven de eenieder uit. Ze staat met beiden voeten stevig op de grond.

Price maakte het beeld in 2022. De beeldhouwer heeft Caraïbische roots en heeft ook beelden staan in London en New York van zwarte mannen en vrouwen die alledaagse dingen uitbeelden. Hij ziet zijn creaties als “everymen” en “everywomen”, en noemt ze verder “stoïcijns, weerbaar en kwetsbaar”.

“Moments contained” Rotterdam is tot stand gekomen door een samenwerking van CBK Rotterdam, die de beeldencollectie in de stad beheert, de stichting Droom en Daad, deze investeert in cultuur, en Rotterdam zelf.

Ook in 2008 werd het beeld “Santa Claus” een creatie van Paul McCarthy, op het Eendrachtsplein in de stad onderwerp van gesprek. Spottend kreeg het de bijnaam”Kabouter Buttplug”.

Bron foto:NOS

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederland"Moments contained" , een zwarte vrouw in Rotterdam