Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Moeder van ‘Sloterplasbaby’ vrijgesproken

Geplaatst

op

door

De moeder van de dode baby die op 8 juni 2016 aan de Sloterplas werd gevonden, wordt vrijgesproken van het verbergen van het lijkje. De rechtbank kan niet vaststellen dat de vrouw de bedoeling had om het kindje te verbergen toen zij het in een plastic tas achterliet in het park.

Het dode kindje werd gevonden door een voorbijganger. Politieonderzoek leidde uiteindelijk naar de nu 27-jarige vrouw. Zij bekende dat zij de moeder was en verklaarde dat zij niemand over haar ongeplande zwangerschap had verteld. Volgens haar was de baby dood ter wereld gekomen. Uit angst voor ontdekking door haar familie besloot ze het lichaam in een tas achter te laten in het Sloterpark. Ze zou de tas bij een boom vlakbij een pad hebben neergelegd, omdat ze wilde dat haar kindje werd gevonden en een begrafenis zou krijgen.

De rechtbank stelt vast dat er in de zaak veel onduidelijk is gebleven. Zo kon er geen zekerheid worden gekregen over de oorzaak en het moment van het overlijden van het kindje. De vrouw zegt zich niet te kunnen herinneren wanneer het kindje precies werd geboren en wanneer zij het in het park achterliet. Het is dus ook niet duidelijk hoe lang het kindje in het park heeft gelegen en wat er in de tussentijd mee is gebeurd. De plek waar de vrouw de tas naar eigen zeggen achterliet is niet dezelfde als waar de tas uiteindelijk werd gevonden. Ook is de tas in aanraking geweest met water, maar het is niet duidelijk hoe dat is gebeurd.

Wat de rechtbank wel kan vaststellen is dat zowel de plek die de moeder heeft aangewezen als de uiteindelijke vindplaats van de tas, redelijk goed zichtbaar zijn vanaf het pad of het daar gelegen uitkijkpunt.

Al met al komt de rechtbank tot de conclusie dat uit het dossier niet blijkt dat de vrouw de bedoeling had de dood van het kindje of de doodsoorzaak geheim te houden. 

Wat de vrouw heeft gedaan is verontrustend en verdrietig, maar niet strafbaar. Daarom wordt zij dan ook vrijgesproken.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

Geplaatst

op

door

De 67-jarige vader die jarenlang met zijn zes kinderen in afzondering woonde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft vastzitten.

De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

De man werd donderdag opgepakt op verdenking van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van het pand, Josef B., zit om dezelfde verdenkingen in voorarrest.

Begin vorige week werd het gezin met de inmiddels meerderjarige kinderen ontdekt in een afgesloten ruimte in het pand. Dat gebeurde nadat de oudste zoon van 25 jaar naar het dorp was gegaan en zijn verhaal had gedaan aan de plaatselijke kroegbaas.

Het gezin bestaat uit een vader met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar die in de afgelegen boerderij woonden. Daar hadden ze hun eigen moestuin en leefden ze volledig zelfvoorzienend. De kinderen verzorgden hun vader die een aantal jaren geleden een hersenbloeding had gehad. Hij verblijft momenteel in de gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hoe het met de kinderen gaat, is niet bekend.

Mogelijk woonde het gezin al sinds 2010 in de boerderij, maar dat is onduidelijk omdat het niet in de gemeentelijke basisadministratie staat. De moeder was al overleden voordat het gezin zijn intrek in de Drentse plaats nam.

Lees verder

Nederland

Eis 1000 euro boete voor burgemeesterslek

Geplaatst

op

door

Tegen gemeenteraadslid Sjef van Creij van de gemeente Den Bosch is een boete van 1000 euro geëist, omdat hij zou hebben gelekt over de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester in 2017.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de naam van de belangrijste kandidaat gelekt naar ex-wethouder Jos van Son en de politieke kleur verteld tegen de gemeentesecretaris. Van Creij bekende alleen het laatste.

Maandagmiddag moet ook Van Son voor de rechtbank in Den Bosch komen. Hij wordt ervan verdacht dat hij de naam lekte tijdens een overleg tussen de Bossche wethouders. Hij verklaarde dat hij de naam had gehoord van Van Creij.

De zaak kwam naar buiten toen het Brabants Dagblad de sollicitatieprocedure gedetailleerd reconstrueerde. Bij het politieonderzoek werden ook telefoongesprekken met een journalist van de krant door de politie afgeluisterd. Toen dat bekend werd, ontstond veel ophef. Justitie vernietigde uiteindelijk die taps. Lekken naar de pers werd niet meer ten laste gelegd.

Lees verder

Meest gelezen

X