Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Minister Stef Blok moet volgens Surinamers opstappen

Geplaatst

op

Organisaties van Surinaamse Nederlanders eisen dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken opstapt. Als hij dat niet doet, moeten regering en Tweede Kamer publiekelijk afstand nemen van de ,,xenofobische en racistische uitspraken’’ van Blok. Dit staat in een dinsdag gepubliceerd manifest van het ‘Netwerk Surinaamse Diaspora met een missie’ en de Stichting Collectief Overzee Suriname (COS).

De gelekte uitspraken, die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken op een besloten bijeenkomst op 10 juli deed, zullen hem nog achtervolgen. Hij zei toen onder meer dat Suriname een ,,failed state” is en dat multiculturele samenlevingen niet goed functioneren.

Het stoort de Surinamers dat Blok wel excuses heeft aangeboden aan Suriname, maar zijn woorden nog niet heeft teruggenomen. Ook vinden ze het storend dat het er tot nu op lijkt dat Blok aanblijft als minister van Buitenlandse Zaken. Daarom eisen ze dat premier Mark Rutte onomwonden erkent dat Blok ,,Suriname en het Surinaamse volk heeft gedemoniseerd’’ door zijn ,,opportunistische, racistische en leugenachtige uitspraken”.

Minister Blok had geeft kort na het incident in juli zijn fouten aan. “Dat had ik niet moeten doen, zeker niet in mijn rol als minister van buitenlandse Zaken. Dit spijt mij”, schrijft hij. Blok benadrukte in zijn antwoorden dat zijn uitspraken op geen enkele manier bedoeld waren als vrijbrief voor racisme of uitsluiting van bevolkingsgroepen. “Ik heb op geen enkele wijze onderscheid willen maken tussen verschillende groepen binnen de Nederlandse samenleving.”

1 Reactie

1 Reactie

  1. Chriss

    dinsdag 4 september 2018 at 14:59

    Wat erg dat een minister dit allemaal kan roepen. hij is het ministerschap niet waard.
    iedereen roept maar wat en vervolgens spijt betuigen. hij denkt dat wij Surinamers nog slaven zijn no? Die tijd is voorbij. Het word ook tijd dat Surinamers nu gaan Bundelen om Suriname omhoog te zetten want hoelang zit Suriname in de shit dat men Suriname als weet ik veel. Met Indonesie gaat hij het niet durven zeggen, die waren eens ook onder NL. Maar ze proberen een welvarend land te maken. Suriname kom op!! je kan het. Waar zijn die knappe koppen. staf. Suriname heeft jullie nodig. ik ben trots op me land en weet dat het beter kan.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

Hunkar (56) werd racistisch bejegend op NOS-redactie

Geplaatst

op

By

De Surinaams-Nederlandse Aldith Hunkar (56) is in de periode dat zij werkzaam was bij de publieke omroep meerdere malen racistisch bejegend door verschillende redactieleden van het NOS Journaal. Dit vertelt de ex-nieuwslezeres aan het online magazine OneWorld.

Hunkar presenteerde van 1994 tot 2000 het NOS Jeugdjournaal en stapte daarna over naar het NOS Journaal, waar zij later ook de journaals presenteerde als opvolger van Anette van Trigt en Hans Smit. “Bij het Jeugdjournaal heb ik echt een steentje bij kunnen dragen, zij luisterden naar mij. Om de een of andere reden was dat bij de redactie van het NOS Journaal, die letterlijk aan de andere kant van een kast zat, volledig anders”, aldus de presentatrice.

Onveilig

Op de redactie van het NOS Journaal kreeg Hunkar te maken met racistische opmerkingen en vooroordelen van verschillende collega’s. “Zeg Aldith, ik weet niet wie je denkt dat je bent, maar voor ons ben je gewoon een potje subsidie hoor”, zei een redactielid eens tegen haar. Het werd van kwaad tot erger en Hunkar legt uit dat zij zich niet meer veilig voelde. “Ik ging altijd met plezier naar mijn werk, maar in tegenstelling tot bij het Jeugdjournaal voelde ik me bij het NOS Journaal steeds onveiliger door een klein groepje binnen de redactie. Het was duidelijk dat ik daar alleen maar was om ‘zwart te wezen’, en niet voor mijn inbreng.” 

Witte mannen

Volgens de ex-nieuwslezeres was er geen cultureel besef bij het NOS Journaal. “We hadden een item over een prijs die iemand had gewonnen in Colombia. Toen werd er in het item op de een of andere manier drugshandel bij gehaald. De argumentatie was dat alle kijkers bij Colombia toch al gelijk aan drugshandel denken. Maar dat komt natuurlijk omdat de NOS dat zélf voedt. Ik heb toen tegen de eindredacteur gezegd: ‘Witte mannen zullen dit nooit begrijpen!’ Dat heeft voor enorme ruzie gezorgd, want hoe kón ik het hebben over ‘witte mannen”, zegt Hunkar.

Ze vervolgt: “In het binnenland van Suriname dreigde een stuwdam te knappen. Toen ik vertelde dat ik mensen uit het binnenland kende en er misschien een item over gemaakt kon worden, werd er gezegd: ‘Wie interesseert Suriname nou iets?.”

De presentatrice sprak zich meermaals uit tegen onder andere het racisme op de werkvloer, wat volgens haar leidde tot een burn-out. Er werd vervolgens een maandenlange procedure in gang gezet, die uiteindelijk in 2008 leidde tot haar vertrek.

Lees verder

Nederland

Dinsdagavond supermaan te zien

Geplaatst

op

Dinsdagavond is er een zogenaamde supermaan te zien. De volle maan lijkt dan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. Volgens weerbureau Weeronline komt dit doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is. Er is een redelijke kans dat de maan te zien is.

ANP

Lees verder

Meest gelezen