Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Minister Stef Blok moet volgens Surinamers opstappen

Geplaatst

op

Organisaties van Surinaamse Nederlanders eisen dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken opstapt. Als hij dat niet doet, moeten regering en Tweede Kamer publiekelijk afstand nemen van de ,,xenofobische en racistische uitspraken’’ van Blok. Dit staat in een dinsdag gepubliceerd manifest van het ‘Netwerk Surinaamse Diaspora met een missie’ en de Stichting Collectief Overzee Suriname (COS).

De gelekte uitspraken, die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken op een besloten bijeenkomst op 10 juli deed, zullen hem nog achtervolgen. Hij zei toen onder meer dat Suriname een ,,failed state” is en dat multiculturele samenlevingen niet goed functioneren.

Het stoort de Surinamers dat Blok wel excuses heeft aangeboden aan Suriname, maar zijn woorden nog niet heeft teruggenomen. Ook vinden ze het storend dat het er tot nu op lijkt dat Blok aanblijft als minister van Buitenlandse Zaken. Daarom eisen ze dat premier Mark Rutte onomwonden erkent dat Blok ,,Suriname en het Surinaamse volk heeft gedemoniseerd’’ door zijn ,,opportunistische, racistische en leugenachtige uitspraken”.

Minister Blok had geeft kort na het incident in juli zijn fouten aan. “Dat had ik niet moeten doen, zeker niet in mijn rol als minister van buitenlandse Zaken. Dit spijt mij”, schrijft hij. Blok benadrukte in zijn antwoorden dat zijn uitspraken op geen enkele manier bedoeld waren als vrijbrief voor racisme of uitsluiting van bevolkingsgroepen. “Ik heb op geen enkele wijze onderscheid willen maken tussen verschillende groepen binnen de Nederlandse samenleving.”

1 Reactie

1 Reactie

  1. Chriss

    dinsdag 4 september 2018 at 14:59

    Wat erg dat een minister dit allemaal kan roepen. hij is het ministerschap niet waard.
    iedereen roept maar wat en vervolgens spijt betuigen. hij denkt dat wij Surinamers nog slaven zijn no? Die tijd is voorbij. Het word ook tijd dat Surinamers nu gaan Bundelen om Suriname omhoog te zetten want hoelang zit Suriname in de shit dat men Suriname als weet ik veel. Met Indonesie gaat hij het niet durven zeggen, die waren eens ook onder NL. Maar ze proberen een welvarend land te maken. Suriname kom op!! je kan het. Waar zijn die knappe koppen. staf. Suriname heeft jullie nodig. ik ben trots op me land en weet dat het beter kan.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

Politie vind handgranaat bij Surinaams restaurant

Geplaatst

op

By

In Amsterdam is vannacht opnieuw een handgranaat gevonden. Het explosief lag bij een Surinaams restaurant aan het Bijlmerplein.

Om 04.00 uur kreeg de politie een melding van schoten en het wegrijden van voertuigen op het plein. Ter plaatse vond de politie de handgranaat. Er zijn geen gewonden gevallen.

De oorzaak van de knallen die zijn gehoord, is onduidelijk. Het onderzoek leverde geen kogelgaten of hulzen op.

De handgranaat is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt en afgevoerd.

De recherche bestudeert camerabeelden van het gebied om erachter te komen hoe het explosief er is terecht gekomen.

Gisternacht werden er ook al twee handgranaten gevonden in de hoofdstad.

Lees verder

Nederland

Surinamers eisen reparatie van hun aow-gat

Geplaatst

op

By

Duizenden Surinaamse ouderen in Nederland willen reparatie van hun aow-gat. Doordat ze geen volle 50 jaar in Nederland hebben gewoond, ontvangen ze een lager basispensioen. Sommige claimen daardoor in ‘bittere armoede’ te leven.

Iedereen in Nederland bouwt in vijftig jaar aow op, elk jaar 2 procent. Elk jaar dat iemand niet in Nederland woont, telt niet mee in de opbouw. Wie dus later naar Nederland is gekomen, mist een paar jaar aow.

Duizenden Surinamers met een aow-uitkering (of toekomstige uitkering) vinden die regel maar onrechtvaardig. Dat zij een aow-gat hebben is terug te voeren op de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Voor die tijd vielen zij nog onder de Nederlandse wet en droegen ze jaarlijks aow af. Toen Suriname zich van Nederland afscheidde, zijn geen afspraken gemaakt over het meenemen van die ouderdomspensioenen.

Deze mensen zijn dus weer aow gaan opbouwen vanaf het moment dat ze naar Nederland kwamen. Het gevolg: een korting van tientallen procenten op het basispensioen, schatte bestuurslid Dennis Belfor van de Rotterdamse tak van het Ubuntu Connected Front. Een van de clubs die zich het lot aantrekt van de Surinaamse aow’ers.

Belfor: ,,Sec gezien vielen ze tot 1975 onder de Nederlandse wet die gold in het gehele Koninkrijk. Velen hebben nergens anders vertoefd en gewoond dan in het Koninkrijk der Nederlanden. Ze waren dan ook bij wet verplicht om aow af te dragen.”

Nederlandse vlag
Surinamers die geen volledige aow krijgen, verkeren vaak in ‘bittere armoede’, zegt ook Iwan Leeuwin van AOW Surneds, een andere groep die pleit voor reparatie van het aow-gat. ,,Ze vallen onder de Nederlandse vlag.”

De Surinaamse gemeenschap strijdt al jaren voor reparatie van hun aow-gat. In 2009 verwees toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma de ouderen nog naar Suriname voor een oplossing. Hoewel de landelijke politiek geen sjoege geeft, is het Amsterdamse college recent wel overstag gegaan. De verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink liet weten de kwestie te zullen aankaarten bij het kabinet.

Hij sprak van een ‘onrechtvaardigheid die hersteld moet worden. ,,Nederlandse staatsburgers worden door foute wetgeving in de problemen geholpen. Hun bestaanszekerheid is in gevaar.”

 

Bron:ad

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |