Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Minder Surinaamse Nederlanders vertrekken uit Nederland

Geplaatst

op

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat in de eerste negen maanden van 2016 minder Surinaamse Nederlanders zijn geremigreerd.

Door veel migranten is de Nederlandse bevolking tot eind september met 87,5 duizend mensen gegroeid. Er komen in Nederland steeds meer mensen bij dan dat er mensen weggaan. Het aantal mensen met een Surinaamse achtergrond die emigreren naar Suriname is gedaald. Ook Turkse Nederlanders kiezen er minder snel voor om terug te verhuizen naar het land van herkomst. Bij Brazilianen en Somaliërs gebeurt juist het tegenovergestelde, daar emigreren wel meer mensen terug naar hun vaderland. Tot in 2014 kregen Surinamers die terug wilden verhuizen naar Suriname een eenmalige uitkering voor de verhuiskosten. Die wordt nu niet meer verstrekt, wat mogelijk een reden kan zijn waarom minder Surinamers emigreren naar Suriname. Alleenstaanden kregen zo’n 2140 euro voor reis- en verhuiskosten. Voor veel mensen zijn nu de kosten van een terugkeer niet meer te betalen en dus blijven zij hier. Het CBS is nog wel van plan om verder onderzoek te doen naar de redenen van mensen om hier te blijven.

1 Reactie

1 Reactie

 1. Jan

  dinsdag 8 november 2016 at 17:05

  Beste mensen!,

  De reden, die u noemt is een reden. De hoofdreden zal zijn, de snelle toename van armoede en de toenemende ongerustheid over de stabiliteit van de regering. De koppeling met de us $ is losgelaten. Inmiddels is daardoor de Suri $, ca. 40% in waarde gedaald.
  De gewone man wordt in suridollar uitbetaald, terwijl de prijzen van alle te kopen producten in usdollar worden ingekocht en ook verkocht.
  Een bijkomend probleem is dat mensen werkelijk niet hun voeding kunnen betalen. Gevolg en begrijpelijk, toenemende criminaliteit en vooral gepaard gaande met veel geweld , wat de terugkeer ook ontmoedigd .

  Ik hoop op een goede toekomst voor Suriname, maar waarschijnlijk tegen beter weten in.

  Suriname houdt moed. Er komen ooit betere tijden.

  Jan Dijkstra

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

Hunkar (56) werd racistisch bejegend op NOS-redactie

Geplaatst

op

By

De Surinaams-Nederlandse Aldith Hunkar (56) is in de periode dat zij werkzaam was bij de publieke omroep meerdere malen racistisch bejegend door verschillende redactieleden van het NOS Journaal. Dit vertelt de ex-nieuwslezeres aan het online magazine OneWorld.

Hunkar presenteerde van 1994 tot 2000 het NOS Jeugdjournaal en stapte daarna over naar het NOS Journaal, waar zij later ook de journaals presenteerde als opvolger van Anette van Trigt en Hans Smit. “Bij het Jeugdjournaal heb ik echt een steentje bij kunnen dragen, zij luisterden naar mij. Om de een of andere reden was dat bij de redactie van het NOS Journaal, die letterlijk aan de andere kant van een kast zat, volledig anders”, aldus de presentatrice.

Onveilig

Op de redactie van het NOS Journaal kreeg Hunkar te maken met racistische opmerkingen en vooroordelen van verschillende collega’s. “Zeg Aldith, ik weet niet wie je denkt dat je bent, maar voor ons ben je gewoon een potje subsidie hoor”, zei een redactielid eens tegen haar. Het werd van kwaad tot erger en Hunkar legt uit dat zij zich niet meer veilig voelde. “Ik ging altijd met plezier naar mijn werk, maar in tegenstelling tot bij het Jeugdjournaal voelde ik me bij het NOS Journaal steeds onveiliger door een klein groepje binnen de redactie. Het was duidelijk dat ik daar alleen maar was om ‘zwart te wezen’, en niet voor mijn inbreng.” 

Witte mannen

Volgens de ex-nieuwslezeres was er geen cultureel besef bij het NOS Journaal. “We hadden een item over een prijs die iemand had gewonnen in Colombia. Toen werd er in het item op de een of andere manier drugshandel bij gehaald. De argumentatie was dat alle kijkers bij Colombia toch al gelijk aan drugshandel denken. Maar dat komt natuurlijk omdat de NOS dat zélf voedt. Ik heb toen tegen de eindredacteur gezegd: ‘Witte mannen zullen dit nooit begrijpen!’ Dat heeft voor enorme ruzie gezorgd, want hoe kón ik het hebben over ‘witte mannen”, zegt Hunkar.

Ze vervolgt: “In het binnenland van Suriname dreigde een stuwdam te knappen. Toen ik vertelde dat ik mensen uit het binnenland kende en er misschien een item over gemaakt kon worden, werd er gezegd: ‘Wie interesseert Suriname nou iets?.”

De presentatrice sprak zich meermaals uit tegen onder andere het racisme op de werkvloer, wat volgens haar leidde tot een burn-out. Er werd vervolgens een maandenlange procedure in gang gezet, die uiteindelijk in 2008 leidde tot haar vertrek.

Lees verder

Nederland

Dinsdagavond supermaan te zien

Geplaatst

op

Dinsdagavond is er een zogenaamde supermaan te zien. De volle maan lijkt dan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. Volgens weerbureau Weeronline komt dit doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is. Er is een redelijke kans dat de maan te zien is.

ANP

Lees verder

Meest gelezen