Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Meldingen processierups sinds het weekend explosief gestegen

Geplaatst

op

door

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast in het land. Ook in de steden nemen de klachten toe. Het aantal meldingen is sinds afgelopen weekend explosief gestegen. Steeds meer mensen vallen ten prooi aan de rups, de larve van de nachtvlinder, en klagen over rode jeukende bultjes op armen en benen. De minuscule brandende haartjes van het insect kunnen onder meer zorgen voor irritatie van de huid en enorme jeuk.

Hoeveel mensen last hebben van klachten door de eikenprocessierups is onduidelijk, er is geen algemeen meldpunt voor. “Mensen met jeukklachten zullen naar de huisarts gaan,” zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. “Dat kunnen wij niet meten.”

Wel is duidelijk dat het aantal meldingen van mensen die de eikenprocessierups in bomen zien is toegenomen. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van de GGD. Twee weken geleden werden zeventien meldingen in een week gedaan, vorige week waren dat er al 35. Sinds afgelopen weekend gaat het om zo’n twintig meldingen per dag.

Heel verrassend is de plaag niet. Experts waarschuwden de afgelopen dagen veelvuldig in de media voor de aanwezigheid van de harige eikenprocessierups − sommigen spraken zelfs van drie keer zoveel rupsen vergeleken met een jaar geleden.

Dat mensen er na dit weekend zoveel last van hebben, ligt volgens onderzoeker Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups aan de weersomstandigheden van de afgelopen weken. “Het heeft veel gestormd en geregend, waardoor nesten en rupsen uit de bomen zijn gewaaid en de populatie zich heeft verspreid,” zegt Hellingman. “Ze zitten nu op veel meer plekken dan vorig jaar, ook in onderbeplanting zoals heggen.”

Tel daar bij op dat het momenteel heel warm is, en de omstandigheden zijn ideaal voor overlast. “De beesten gaan daar waar weinig tot geen beschutting is, op zoek naar een koele plek.” Daardoor komen mensen en dieren volgens de onderzoeker makkelijker met de rups in contact. “Bijvoorbeeld als ze onoplettend tegen een eikenstam aan gaan zitten.”

Ook is de eikenprocessierups een paar weken geleden verveld. De huid die achterblijft bevat veel haren en is heel licht, en kan door de wind worden meegenomen. “Je kunt dus ook zomaar op haartjes gaan zitten,” zegt Hellingman. “De jeuk die je krijgt is echt niet leuk hoor.”

Op de website van diverse gemeenten, waaronder ook,  de gemeente Amsterdam is een kaart te vinden waarop nesten van de rups zijn geregistreerd, gecategoriseerd van een ‘lage’ tot ‘hoge’ plaagdruk. Voor Amsterdam is te zien dat  vooral in het zuiden van de stad, in het Amsterdamse Bos bijvoorbeeld, veel eikenprocessierupsen te vinden zijn.

Meldingen van rupsennesten kunnen onder meer worden gedaan via de GGD en via het Meldpunt Openbare ruimte. Daarop kan een puntje worden gezet met de locatie.

De gemeente Amsterdam laat weten de mankracht voor het bestrijden van de rups te hebben vergroot. “Normaal gesproken zijn er tussen de vijf en tien man mee bezig,” zegt een woordvoerder. “Nu zijn dat er vijftien. Met een soort stofzuiger worden de rupsen opgezogen.”

Volgens onderzoeker Hellingman is dat mosterd na de maaltijd. “We betalen nu voor de prijs van de bezuinigingen op de bestrijding van afgelopen jaren. We moeten af van de monocultuur aan eiken, het zijn er te veel. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Topschutter Dessers beschikbaar voor Nigeria

Geplaatst

op

door

Cyriel Dessers is geboren in België, maar het zou zomaar kunnen dat de huidige topscorer van de eredivisie international wordt voor Nigeria. De 24-jarige spits van Heracles Almelo heeft onlangs een gesprek gehad met de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond, Amaju Pinnick. “De interesse is serieus. Cyriel stelt zich graag beschikbaar voor de nationale ploeg van Nigeria”, bevestigde een woordvoerder van Heracles na berichtgeving uit Nigeria.

De spits mag zich met elf doelpunten topscorer van de eredivisie noemen. Na twee tegenvallende jaren bij FC Utrecht heeft Dessers bij de huidige nummer 5 van de Nederlandse competitie zijn vorm hervonden.

Dessers heeft een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder. Hij mag daarom voor beide landen uitkomen. “Ik ben een trotse Nigeriaan”, zegt Dessers op het Twitteraccount van de Nigeriaanse bond. “Ik kan niet wachten tot ik mijn droom kan vervullen door het groen en wit te dragen.” Dessers zou in maart, bij de volgende interlandperiode, kunnen debuteren voor de ‘Super Eagles’.

ANP

Lees verder

Nederland

EK voetbal vrouwen in 2021 bij NOS

Geplaatst

op

door

Het EK voetbal voor vrouwen is in 2021 bij de NOS te zien. De publieke omroep meldde donderdag dat het de rechten voor dat toernooi heeft binnengehaald.

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt van 11 juli tot en met 1 augustus 2021 in Engeland gehouden. Het Nederlands vrouwenelftal is de titelhouder. Momenteel staat Oranje bovenaan in de kwalificatiepoule voor het EK, met 18 punten uit zes wedstrijden.

ANP

Lees verder

Meest gelezen