Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Meldingen processierups sinds het weekend explosief gestegen

Geplaatst

op

door

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast in het land. Ook in de steden nemen de klachten toe. Het aantal meldingen is sinds afgelopen weekend explosief gestegen. Steeds meer mensen vallen ten prooi aan de rups, de larve van de nachtvlinder, en klagen over rode jeukende bultjes op armen en benen. De minuscule brandende haartjes van het insect kunnen onder meer zorgen voor irritatie van de huid en enorme jeuk.

Hoeveel mensen last hebben van klachten door de eikenprocessierups is onduidelijk, er is geen algemeen meldpunt voor. “Mensen met jeukklachten zullen naar de huisarts gaan,” zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. “Dat kunnen wij niet meten.”

Wel is duidelijk dat het aantal meldingen van mensen die de eikenprocessierups in bomen zien is toegenomen. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van de GGD. Twee weken geleden werden zeventien meldingen in een week gedaan, vorige week waren dat er al 35. Sinds afgelopen weekend gaat het om zo’n twintig meldingen per dag.

Heel verrassend is de plaag niet. Experts waarschuwden de afgelopen dagen veelvuldig in de media voor de aanwezigheid van de harige eikenprocessierups − sommigen spraken zelfs van drie keer zoveel rupsen vergeleken met een jaar geleden.

Dat mensen er na dit weekend zoveel last van hebben, ligt volgens onderzoeker Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups aan de weersomstandigheden van de afgelopen weken. “Het heeft veel gestormd en geregend, waardoor nesten en rupsen uit de bomen zijn gewaaid en de populatie zich heeft verspreid,” zegt Hellingman. “Ze zitten nu op veel meer plekken dan vorig jaar, ook in onderbeplanting zoals heggen.”

Tel daar bij op dat het momenteel heel warm is, en de omstandigheden zijn ideaal voor overlast. “De beesten gaan daar waar weinig tot geen beschutting is, op zoek naar een koele plek.” Daardoor komen mensen en dieren volgens de onderzoeker makkelijker met de rups in contact. “Bijvoorbeeld als ze onoplettend tegen een eikenstam aan gaan zitten.”

Ook is de eikenprocessierups een paar weken geleden verveld. De huid die achterblijft bevat veel haren en is heel licht, en kan door de wind worden meegenomen. “Je kunt dus ook zomaar op haartjes gaan zitten,” zegt Hellingman. “De jeuk die je krijgt is echt niet leuk hoor.”

Op de website van diverse gemeenten, waaronder ook,  de gemeente Amsterdam is een kaart te vinden waarop nesten van de rups zijn geregistreerd, gecategoriseerd van een ‘lage’ tot ‘hoge’ plaagdruk. Voor Amsterdam is te zien dat  vooral in het zuiden van de stad, in het Amsterdamse Bos bijvoorbeeld, veel eikenprocessierupsen te vinden zijn.

Meldingen van rupsennesten kunnen onder meer worden gedaan via de GGD en via het Meldpunt Openbare ruimte. Daarop kan een puntje worden gezet met de locatie.

De gemeente Amsterdam laat weten de mankracht voor het bestrijden van de rups te hebben vergroot. “Normaal gesproken zijn er tussen de vijf en tien man mee bezig,” zegt een woordvoerder. “Nu zijn dat er vijftien. Met een soort stofzuiger worden de rupsen opgezogen.”

Volgens onderzoeker Hellingman is dat mosterd na de maaltijd. “We betalen nu voor de prijs van de bezuinigingen op de bestrijding van afgelopen jaren. We moeten af van de monocultuur aan eiken, het zijn er te veel. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Onwijs veel vraag naar kaarten Mega gevecht Verhoeven vs Hari

Geplaatst

op

door

De vraag naar kaarten voor het mega gevecht Verhoeven vs Hari op 21 december in de Gelredome is onwijs groot. De organisatie Glory heeft laten weten de vraag naar kaarten nauwelijks aan te kunnen. Er zal een nieuwe indeling moeten plaatsvinden van de Arnhemse arena om binnen de mogelijkheden meer toeschouwers een plek te kunnen geven.

Het gevecht wordt nu al gezien als een WK finale. De directeur van Glory Marshall Zelaznik is onder de indruk en had deze hype niet verwacht. De aanvragen naar kaarten is enorm, inmiddels zijn er al 25.000 registraties. Dit is voor het kickboksen een uitzonderlijk aantal.

De verwachting is dat er meer dan 20.000 kaarten verkocht zullen worden. Er wordt volop aandacht besteed aan de indeling van de Arnhemse arena om zoveel mogelijk plaatsen beschikbaar te maken. Er wordt geattendeerd om geen kaarten te kopen bij malafide buro’s. Deze kaarten zijn niet geldig op de dag van het evenement zelf.

Donderdag 26 juli begint de verkoop voor de fans die zich via Glorykickboxing.com geregistreerd hebben. Vrijdag is er eventueel vrije verkoop.

Lees verder

Nederland

Brandt Corstius alsnog vervolgd voor smaad na beschuldiging misbruik Van Dam

Geplaatst

op

door

Het  gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag bepaald dat Journalist Jelle Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigingen van verkrachting. 

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten hem niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Hij spreekt de aantijgingen tegen. Het hof vindt de klacht van Van Dam nu dus gegrond.

Brandt Corstius beschuldigde Van Dam in 2017 in het dagblad Trouw en in het televisieprogramma De Wereld Draait Door van verkrachting. Hij noemde Van Dam niet bij naam, maar al snel werd duidelijk dat het om de tv-producent ging. Die ontkende later in een tv-interview dat er sprake was van verkrachting.

De advocaat van Jelle Brand Corstius heeft via twitter gereageerd en betreurt het dat de zaak opnieuw wordt opgerakeld, maar ziet die met vertrouwen tegemoet.

Lees verder

Meest gelezen

X