Philip Huff is tot de conclusie gekomen dat Premier Rutte reden heeft om te lachen, terwijl de rest van Nederland hem niet daarin kan volgen. De demissionaire minister-president weigerde te reageren op vragen van politiek verslaggever Jaïr Ferwerda, erger nog, hij spotte met ” …O, jullie zijn nog geen bubbel? Neen dan is het wel lastig”.
De coronapandemie gaat al twee jaar te keer in het land. Veel schade wordt hierdoor aangericht. Het aantal mensenlevens die verloren gaat stijgt. Dit wordt gevoeld in alle lagen. Zorgpersoneel, leerkrachten, restaurants en andere zaken hebben steeds minder omzet. Alle Nederlanders lijden direct of indirect eronder. Alleen Rutte vindt reden om te lachen. Het lijkt erop dat juist Rutte vertoeft in een bubbel, waardoor hij zich niet bewust is van alles wat zich afspeelt daarbuiten.
De minister-president heeft nooit tijd genomen om de bevolking te bewegen tot vaccineren, en velen zien dat graag.
De houding van Rutte blijkt besmettelijk, want ook de demissionaire minister van Volksgezondheid zei op 22 november dat ‘code zwart’ in onze ziekenhuizen nog heel ver weg was. Terwijl hij dit beweert wordt de zorg landelijk afgeschaald. Chemokuren, niertransplantaties en andere kritieke zorg moet worden aangehouden, onder andere omdat de IC-capaciteit het niet aankan.
In de tussentijd vond Hugo de Jonge (CDA) nog wel de tijd om samen met een andere vicepremier te poseren voor Glossy. Fractieleider Sophie Hermans zei op een partijcongres van de partij dat er veel was “om trots op te zijn, bijvoorbeeld, alles wat we nu doen in de coronacrisis”
De lockdown is weer een feit door het falend beleid rondom vaccinaties (slechte voorlichting, te laag basispercentage, te weinig boosters gezet)
Dit alles is geen goed nieuws voor, bijvoorbeeld, slachtoffers van huiselijk geweld, of voor zij die wachten op een operatie, mensen die in de zorg, horeca of cultuursector werken. In welke bubbel lach je als politicus hierom en bespot je kritische journalisten met de opmerking dat ze hun baas ‘een knuffel’ moeten geven? Mark Rutte heeft dat gewoon gedaan.
Perspectief is zoek – want nieuwe coronamaatregelen doen niets aan de sociale polarisatie, de lage vaccinatiegraad, de nog altijd te lage IC-capaciteit, de onhoudbare druk op de zorg en het beroven van burgerlijke vrijheden? Deze geven geen reden tot lachen.
Zo’n houding kan alleen in de bubbel van een man met een torenhoog salaris, een auto met chauffeur, een eigen huis, geen kinderen en een goede gezondheid. Kan ook alleen als je denkt onschendbaar te zijn. De strategie van Rutte is om zo lang mogelijk demissionair te blijven. Dan is hij werkelijk onschendbaar, aangezien hij niet meer verantwoordelijk gehouden zal kunnen worden voor het gevoerde faalbeleid.
De vraag is: hoelang laten de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer hem wegkomen, met een beleid dat elke dag méér doden maakt?
Uit de onderhandelingen is gebleken, dat Rutte weer de leiding zal krijgen. Rutte wil nu „meer elan” voor het komende kabinet. Dat heeft hij wel niet kunnen waarmaken. Hij mag zich nu terugtrekken als demissionair minister-president.
Rutte heeft geen boodschap gehad aan een motie van wantrouwen in afgelopen april. De Kamer moet daarom nu een motie van wantrouwen tegen hem indienen. Dagelijks opnieuw, keer op keer, vanaf het moment dat hij weer minister-president wordt.
Nog vier jaar Mark Rutte kan het land fataal worden. Het coronavirus blijft, en daarom heeft Nederland behoefte aan een ander soort leiderschap, die meer contact nodig acht met het volk. Iemand die geen bubbel nodig heeft. Het is tijd voor Mark Rutte om afscheid te nemen.