woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Lifetime Achievement award voor Ida Does

lees ook ...

@ Kwaku festival foto impressie

Kwaku festival is afgelopen weekend begonnen, er zullen de komende weekenden tal van artiesten optreden en volop gezelligheid in Amsterdam Zuidoost. Hierbij enkele foto indrukken van het festival. ...

De in Suriname geboren filmmaker Ida Does mocht uit handen van de Nederlandse Staatssecretaris voor Cultuur & Media Gunay Uslu een Life Achievement Award ontvangen. Dit gebeurde maandag jongstleden tijdens de jaarlijkse Black Achievement Awards Gala avond dat gehouden werd in het LaMar theater in Amsterdam. Does is gekroond om haar films die ‘over ontzettend ingewikkelde delen van de geschiedenis gaan’.

Uslu maakte gewag van het feit dat de films van Ida Does ‘over ontzettend ingewikkelde delen van onze geschiedenis’ gaan. ‘De littekens van het slavernijverleden breng jij in beeld. Weldoordacht. Genuanceerd. Waardig. Gebaseerd op feiten, maar met ruimte voor emoties. Met jouw documentaires houd je ons allemaal een spiegel voor. Daardoor kunnen we samen reflecteren, van elkaar leren en op sommige momenten helen.’

“Er is geen ‘light version’ van de vaak rauwe realiteiten en geschiedenissen die ik aanraak in mijn films. Maar er is wel licht, altijd licht om binnen te laten en te laten schijnen op wat er gebeurt, wat er is gebeurd en wat dat voor ons kan betekenen,” aldus Does in haar dankwoord. Scenes uit haar documentaires werden vertoond tijdens het event.

Haar documentaire ‘Het is geen verleden 8-12-1982’, met Noraly Beyer, over de Decembermoorden, werd afgelopen zondag op de laatste avond van het Timehri Film Festival in Castellani House in Georgetown vertoond. Hierna vond men het nodig om de film online toegankelijk te maken voor de Guyanese bevolking.

Dezelfde documentaire heeft ook furore gemaakt op het Amazonia and Caribbean International Documentary Film Festival in buurland Frans-Guyana. Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december heeft er op uitnodiging van de Franse ambassadeur in Suriname een introductie over mensenrechten verzorgd. Ook in Toronto op het Caribbeantales International Filmfestival werd de film bekroond met de Award voor beste documentaire 2023.

men krijgt er niet genoeg van. Zaterdag aanstaande zal de 8 december documentaire tijdens het Playa Film Festival in Aruba aan scholieren van verschillende scholen worden vertoond. De nationale screening van de documentaire zal zondag geschieden in Oranjestad.

Bron: Starnieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandLifetime Achievement award voor Ida Does