Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Lichtende nachtwolken in aantocht

Geplaatst

op

door

De komende tijd is in Nederland meerdere keren een bijzonder natuurfenomeen te zien.

Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, wat veel hoger is dan gewone wolken, die hooguit zo’n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.

In maanden mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. 

In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. De wolkenslierten hebben een ribbel- of vezelstructuur. Ze zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor: soms zijn ze alleen al in één maand enkele keren te zien, maar vele zomers gaan voorbij zonder deze wolken. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Aantal gezinnen dat gebruikmaakt van voedselbanken fors gestegen

Geplaatst

op

door

In de eerste helft van 2019 is het aantal gezinnen dat gebruik maakt van een voedselbank fors gestegen. Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar heeft 8 procent meer gezinnen hulp gezocht. Dat maakte Voedselbanken Nederland dinsdag bekend.

Relatief meer alleenstaanden en éénoudergezinnen hebben een beroep gedaan op voedselhulp. Ook het aantal ouderen dat is geholpen is gestegen. Voedselbank Nederland denkt dat kan liggen omdat de kosten van levensonderhoud harder zijn gestegen dan de pensioenen en AOW. “De BTW op levensmiddelen is verhoogd, en de energielasten zijn toegenomen”, zegt een woordvoerder van Voedselbank Nederland.

“Ook hebben de voedselbanken begin dit jaar de toelatingsnorm verruimd”, aldus de woordvoerder. “Iemand die maximaal 225 euro per maand heeft te besteden aan eten en kleding, aan alles behalve de vaste lasten, die mag zich melden. Dat bedrag was vorig jaar nog 215 euro.”

De stijging is ook te danken aan het feit dat de voedselbanken sinds enige tijd bezig zijn om klanten te zoeken die ze eerder nog niet in het oog hadden. “Dan gaat het om mensen die wel aan de toelatingscriteria voldoen, maar zich nog niet hebben gemeld”, zegt de woordvoerder.

Voedselbanken zamelen voedsel in dat anders weggegooid zou worden. De vereniging constateert dat er grote regionale verschillen zijn. Sommigen slagen er niet in om voldoende, goed voedsel in te zamelen. “Vooral in de provincie Friesland zijn er te weinig filialen van supermarkten in de buurt”, zegt Voedselbank Nederland

Nederland telt 169 voedselbanken die actief zijn in 365 gemeentes. In 2018 hebben 33.000 gezinnen hulp ontvangen van een voedselbank, in totaal zijn dat 140.000 personen.

Lees verder

Nederland

Amsterdam onderzoekt verkoop afvalverwerker

Geplaatst

op

door

De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) of delen daarvan te verkopen. Een andere optie om de problemen voor de langere termijn op te lossen is een ingrijpende herstructurering van het bedrijf.

Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. Voor verkoop van het hele bedrijf of van bedrijfsonderdelen zouden zowel private als publieke partijen in aanmerking komen.

Bij het zoeken naar oplossingen voor de problemen bij AEB houdt de gemeente zowel de lijn van herstructurering als van verkoop open. “Voorop staat dat ook in de toekomst de publieke dienstverlening gegarandeerd is, maar dat hoeft niet met AEB in de huidige vorm te zijn”, aldus het college.

AEB kampt met technische mankementen en miljoenentekorten. Verbrandingsovens liggen om veiligheidsredenen stil en het bedrijf kan de afvalstromen niet meer aan. AEB is een verzelfstandigd bedrijf, maar alle aandelen zijn in handen van de gemeente Amsterdam.

Lees verder

Meest gelezen

X