woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
5
(1)

Lichaamstemperatuur is gedaald in twintigste eeuw

lees ook ...

Politieman misdraagt zich op social media

Een politieman van de eenheid in Den Haag plaatste ongepaste berichten op social media. Hij is ontslagen. Er is een onderzoek gestart nadat de politie in maart 2023 een melding kreeg over het onlinege...

Tegenwoordig is een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius niet meer gangbaar. Vandaag komen deskundigen bij elkaar om te bepalen welke waarde vastgesteld  moet worden bij de behandeling van patiënten tijdens het International Hypothermia and Temperature Management Symposium in Eindhoven.

“Iedereen denkt dat de gemiddelde lichaamstemperatuur 37 graden Celsius is, maar dat is gebaseerd op hele oude metingen uit de 19e eeuw”, zegt cardioloog Luuk Otterspoor. “De laatste decennia is die temperatuur aan het dalen. Gemiddeld is die nu 36,4 graden.”

Mensen zijn nu veel gezonder geworden.”Er liepen in de negentiende eeuw denk ik meer zieken rond waardoor de temperatuur waarschijnlijk gemiddeld hoger lag.”  Wie bijvoorbeeld aan Syfilis leed liep rond met een hoger temperatuur.

Mogelijk zal het vaststellen van koorts nu ook anders worden. “Alleen op de intensive care is dat goed gedefinieerd als een temperatuur van 38,4 graden of hoger, maar in de huisartsenpraktijk of thuis is dat heel lastig te bepalen.” Ouderen kunnen wel ziek zijn zonder koorts, dat maakt zaken iets moeilijker.

Otterspoor houdt zich als specialist bezig met toepassing van koeling op patiënten, een veelgebruikte techniek aan het begin van de eeuw, maar  nu is dit ook aan evaluatie toe.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandLichaamstemperatuur is gedaald in twintigste eeuw