Eerder deze week zijn er door organisaties vanuit de Zwarte gemeenschap een bijdrage geleverd tijdens het rondetafelgesprek over het Nederlandse slavernijverleden en de doorwerking hiervan, met de vaste commissie van Binnenlandse Zaken. Jeffrey Afriyie bekend van de organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOPZ) heeft bij het rondetafelgesprek het volgende gezegd als openingswoord.
“Allereerst feliciteer ik de Nederlandse overheid met de beëdiging van kabinet-Rutte IV.
Het is niet mijn ideale kabinet, maar wij moeten het samen doen, daarom zal ik doen wat ik kan om bij te dragen aan het sterk maken van ons land.”
“Het woord samen doen is al gevallen. Dit samen doen brengt ons wat mij betreft hier, op dit beslissende moment. Wij hebben als land een erfenis die zwaar weegt op de zwarte gemeenschappen die ons land rijk is. Ik ben bang dat zolang wij deze confrontatie met ons koloniaal- en slavernijverleden uit de weg gaan, institutioneel racisme, dat al vrij spel heeft, verder ingebakken zal raken”.
“Ik kom uit de Bijlmer in Amsterdam. Ik ben dagelijks getuige van hoe deze geschiedenis, die onder het tapijt is geschoven, kansengelijkheid en zelfwaarde aantast. De geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij en de diepe sporen die deze geschiedenis heeft achtergelaten herinnert zwarte Nederlanders, en met name de nazaten, iedere dag eraan dat ze niet welkom zijn in hun eigen land. U kunt hier samen met uw partij en collega’s vanaf vandaag verandering in brengen”.
“Met het @zwartmanifest hebben wij samen met honderden mensen uit de zwarte gemeenschap en daarbuiten, waaronder experts en slachtoffers van anti-zwart-racisme, geformuleerd waar we kunnen beginnen. Onze 1 juli petitie, in samenwerking met Stichting @nederlandwordtbeter, @the_blackarchives en @funxfm werd binnen 10 dagen ruim 60.000 keer ondertekend. Niet alleen de sporen van de geschiedenis maar ook het debat hierover leven in de samenleving. Op de vooravond van 150 jaar afschaffing van de slavernij in 2023, snakken wij naar een omvangrijk nationaal plan tegen institutioneel racisme, een Nationale Feest- en Herdenkingsdag op 1 juli en een Formeel Excuses van onze overheid”.
“Ik ben er van overtuigd dat asl we allemaal iets meer doen dan ons best, we tot een duurzaam humane oplossing zullen komen om dit diepgewortelde idee dat mensen niet gelijkwaardig zijn een halt toe te roepen. Met uw politieke wil en durf kunnen we het Nederlands slavernij verleden een plek geven en laten zien dat alle Nederlanders ongeacht afkomst of kleur, welkom zijn in hun land”.
Bovenstaand geschrevene wordt ondersteund door de volgende organisaties; Stichting Nederland Wordt Beter, Stichting Soul Rebel Movement, #KickoutZwartePiet.
Dit bericht op Instagram bekijken