Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

KOZP woensdag in gesprek met Mark Rutte over racisme

Geplaatst

op

Het is inmiddels bevestigd dat Kickout Zwarte Piet en Black Lives Matter Nederland woensdag een gesprek zullen hebben met Minister President Mark Rutte en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dit wordt door Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt.

De insteek van deze bijeenkomst is dat er gesproken zal worden over hoe racisme op diverse gebieden in Nederland aangepakt kan worden. Het bespreekbaar hoe racisme op een goede manier kan worden besproken. De bijeenkomst zal plaatsvinden in het Catshuis, Den Haag.

Eerder had de premier al met vijf antiracisme demonstranten gesproken, dit was kort na de Black Lives matter protesten in Nederland. De Minister President wil verder bespreken over de vraag hoe ‘het gif van racisme’ kan worden bestreden in Nederland.

De uitnodiging van actiegroep Black Lives Matter/ KOZP was al in juni bekend. Echter de actiegroepen Black Lives Matter en KOZP hebben laten weten om eerst met hun achterban te praten alvorens om de tafel te gaan zitten met de Minister President en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De actiegroep wilde eerst een concreet beleids- en actieplan voor de lange termijn te hebben en dit vervolgens bespreken met mark Rutte en Wouter Koolmees.

KOZP en Black Lives Matter zullen dit gesprek kritisch en serieus tegemoet gaan. “Het is vaker voorgekomen dat premier Rutte het gesprek aanging met vertegenwoordigers van actiegroepen, zonder dat dit tot concrete resultaten leidde,” aldus KOZP.

“Wanneer wij het gesprek met de premier aangaan, willen wij ervoor zorgen dat het een serieus gesprek wordt dat voorbijgaat aan anekdotische ervaringsverhalen over discriminatie en racisme.”

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Nederland

OmroepX en Omroep Zwart wagen poging in publiek bestel

Geplaatst

op

Img 7551

Het startsein is gegeven, Omroep X en Omroep Zwart doen een poging om een plek te bemachtigen in het Nederlandse omroepbestel. Beide omroepen focussen zich op de diversiteit en meer kleur op de Nederlandse televisie. Guilly Koster en Yvette Forster zijn de aanjagers van OmroepX,  Akwasi en zijn team trekken omroep Zwart. Om de vijf jaar mogen groepen proberen om toe te treden tot de NPO, zeker als ze van mening zijn dat zij zich niet kunnen identificeren in het huidige aanbod op de Nederlandse televisie.

Guilly Koster en Yvette Forster zijn gelouterde en ervaren professionals in media land, zij zijn de eerste zwarte mensen die een programma hebben gehad op de Nederlandse televisie bij de publieke omroep. Guilly zegt hierover het volgende , waarom omroepX; “Het huidige aanbod op de Nederlandse televisie lukt het maar niet om de diverse geluiden binnen de samenleving kenbaar te maken. Wij willen televisie maken voor mensen die het als een verrijking ervaren om een samenleving te hebben met meer dan een cultuur. Omroep X maakt zwarte televisie, maar zwart slaat niet op een huidskleur, maar op een maatschappijvisie, net zoals links voor rood staat, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.”

 “Nog steeds zie ik zelden een zwart persoon aan een talkshow die daar zit vanwege zijn kennis. Je mag meepraten als het gaat over discriminatie, over soulmuziek, of over sport. Maar waarom zit daar nooit een zwart persoon als er gesproken wordt over waterproblematiek? Omroep X wil andere mensen aan het woord laten komen. Nu voelen zwarte mensen zich lijdend voorwerp, wij maken ze tot onderwerp”, aldus Koster.

Img Fa4578b7f70f 1

Omroep Zwart

Aanjager van Omroep Zwart is Akwasi met zijn team. De rapper is de afgelopen periode veel in het nieuws geweest en voor velen mensen zeker niet onbekend. Ook deze omroep heeft diversiteit als speerpunt. Een omroep waar iedereen wordt gehoord en gezien. Op de website van Omroep Zwart introduceert de omroep zich; ‘Wij zijn omroep Zwart. Een klapper van een nieuwe omroep. Waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien. Vandaag beginnen we. Wakker? Word lid’

Er zijn 50.000 leden nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een vergunning van de NPO, daarnaast dient er een onderscheidend plan ingediend te worden bij de Commissariaat voor de media. De minister van OCW beslist uiteindelijk welke omroep mag toe treden tot het publieke bestel.  

Dat er draagvlak is voor nieuwe meerstemmige geluiden, beelden en meer kleur in de media/Nederlandse televisie zal middels lidmaatschap kenbaar gemaakt moeten worden door het grote publiek. Men wil geen selectieve eenzijdige  journalistieke berichtgeving meer op de Nederlandse televisie.

Een lidmaatschap bij omroepX is slechts €5,76 per jaar, lid worden van Omroep Zwart is €10, per jaar.

Er wonen meer dan dan 500.000 zwarte mensen in Nederland, het behalen van die 50.000 leden is geen onhaalbare taak, maar wel zeker een uitdaging.

Er zijn nog 15 andere aspirant omroepen die meedingen voor een plekje op de Nederlandse televisie oa; Ongehoord Nederland (wil de Nederlandse cultuur en onze vrijheden beschermen), Omroep Groen heeft duurzaamheid als speerpunt, Omroep Stamppot ontstaan uit festival de Zwarte Cross. Er zijn drie moslimomroepen; M24 , Vereniging Moslim Media en de Islam Omroep (een omroep voor diversiteit), Bersama (een omroep voor de Nederlands-Indonesische gemeenschap).

Img 886e9b668674 1

 

Culturu.com

 

 

Lees verder

Nederland

Akwasi ontvangt Award voor zijn inzet Black Lives Matter

Geplaatst

op

Img Eed22651b4f4 1

Akwasi heeft de Power Award mogen ontvangen dit omdat hij zich ingezet heeft voor de Black Lives Matter movement. De prijs werd uitgereikt door de radiozender FunX  welke dit jaar voor het eerst tijdens de FunX Music Awards 2020 een speciale Power Award heeft. Een prijs die vanaf nu wordt uitgereikt aan iemand die een onderscheidende maatschappelijke bijdrage levert.

Akwasi is opgevallen door zijn strijd tegen racisme in Nederland. Akwasi heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen, desondanks heeft hij zijn strijd tegen racisme doorgevoerd en heeft hij zich staande weten te houden. De overige awards worden door het publiek bepaald, maar deze is een Special Power Award word door FunX als uitzondering gegeven aan iemand die het verdient.

Akwasi was heel erg blij met deze prijs en reageerde verrast : Ik ben heel erg blij met wat ik nu krijg en ben FunX superdankbaar voor de erkenning. Deze award wil ik graag opdragen aan iedereen die wel eens een vuist in de lucht heeft gegooid. Gooi ‘m nog hoger en raak de sterren aan.”

“Ook voor alle mensen die achter, voor en naast mij staan: het gaat niet om mij, maar om iets veel groters. Het gaat om ons allemaal. Dit is voor iedereen die strijdt voor gelijkwaardigheid en die de struggle kent. Onderdrukking mag er gewoon niet zijn. Deze erkenning geeft heel veel kracht, want nu zie ik in dat er ook nog liefde kan zijn naast alle haat die ik krijg.”

 

Fotobron : FunX

Culturu.com

 

Lees verder

Meest gelezen