woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
0
(0)

Koning Willem Alexander:”Gouden koets voorlopig niet gebruikt”

lees ook ...

De Gouden Koets zal voorlopig niet terugkeren op Prinsjesdag of andere officiële aangelegenheden. ”Dat zei koning Willem-Alexander na overleg met premier Mark Rutte in een filmpje dat via social media werd gedeeld.

“We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval”,  aldus koning Willem-Alexander.

Koloniaal verleden

De gouden koets ligt al jarenlang onder vuur vanwege het paneel ‘Hulde der Koloniën’ geschilderd door Nicolaas van der Waay. Hierop zijn mensen uit de voormalige koloniën op een koloniale en onderdanige manier afgebeeld ten opzichte van ‘de Nederlandse maagd’.

Al voor aanvang van de restauratie in 2015 speelde er een maatschappelijke discussie over het paneel. Critici meenden dat de koets om die reden niet langer gebruikt kan worden of dat het paneel vervangen zou moeten worden.

De Gouden Koets is gerestaureerd en is nu deel van Nederlands cultureel erfgoed.

De koets werd in 1898 door Amsterdam geschonken aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging. Sinds 1903 werd de koets vooral gebruikt voor de rijtoer op Prinsjesdag. De afgelopen twee jaar was er op Prinsjesdag vanwege de coronamaatregelen geen rijtoer.

Mitchell Esajas van The Black Archives is van mening dat de Gouden Koets permanent verplaatst kan worden naar het toekomstige slavernij museum. Door het in een museum te plaatsen geef je het een historische context en kan het educatieve doeleinden dienen.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandKoning Willem Alexander:"Gouden koets voorlopig niet gebruikt"