zaterdag 30 september 2023
26.1 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
5
(1)

Kabinet Rutte is gevallen om asielbeleid

lees ook ...

Het vierde kabinet Rutte is na anderhalf jaar gevallen. Het asielbeleid heeft partijen uit elkaar gedreven, omdat overeenstemming niet werd bereikt. Op het ministerie van Algemene zaken konden de betrokken ministers geen overeenkomst bereiken ten aanzien van het laatste voorstel van staatssecretaris Eric van der Brug (Asiel), over de zogenaamde stopknop.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dat de volledige ministerraad vanavond om 21.30 uur nog een in een (deels) digitale bijeenkomst bij elkaar komt. Demissionair premier Rutte zal daarna formeel de pers te woord staan.

Duidelijk is niet als het “een gezamenlijk besluit” is, of een initiatief van de ChristenUnie als “gezinspartij”. Bronnen melden niet hetzelfde. Asielvragers sliepen buiten in Ter Apel. Het recht op gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen zou tijdelijk moeten worden verminderd, maar partijen konden hierover geen overeenkomst bereiken. Verschillende scenario’s zijn bekeken om de asielstroom te beperken. De voorstellen van Rutte, die hij beloofde aan zijn partij mochten niet baten.

Migratie, waaronder arbeids- en kennismigratie zijn vaak onderwerp van gesprek geweest tijdens kabinetsvergaderingen. Hier kon wel overeenkomst worden bereikt maar niet bij het asielbeleid.

Rutte legde een eisenpakket met een deadline op tafel en zette daarmee de discussie onder druk. Dit was voor de partners machtsvertoon. Hij bood gisteren zijn excuses hiervoor aan, maar het kwaad is al geschied. Er is geen vertrouwen meer. VVD, D66, CDA en ChristenUnie vormden het kabinet.

Bron Foto: Friesch Dagblad

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandKabinet Rutte is gevallen om asielbeleid